Si un barbat are dreptul sa se apere daca este atacat de o femeie, daca se incadreaza in limitele legitimei aparari, conform Codului penal, citez:
"ART.18. Dispoziţii generale
(1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, dacă există vreuna dintre cauzele justificative prevăzute de lege.
(2) Efectul cauzelor justificative se extinde şi asupra participanţilor.
ART.19. Legitima apărare
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.
(2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
(3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţa sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii."
Chestia asta cu auto-apărarea este destul de problematică și greu de dovedit. În principiu, ea se aplică dacă ești atacat cu intenția de a-ți produce leziuni corporale sau a-ți lua viața, dar dacă o femeie îți trage o palmă cu greu se poate numi auto-apărare dacă o lovești și tu.
Ca să nu mai punem la socoteală aspectul moral - este execrabil, ca bărbat, să lovești o femeie. În cel mai rău caz, dacă ești suficient de rapid, să-i prinzi mâna ca să nu te lovească.
Da logic ca poti sa ii dai si tu o palma, doar nu te tine nimeni de mana. Dar pregateste sa fii judecat ca ''animal'' deoarece ai indraznit sa o lovesti inapoi, desi ea a inceput
In tara asta TREBUIE sa fii FOARTE atent cu auto-apararea
pentru ca E FOARTE GREU DE, DOVEDIT iar legea spune ca trebuie sa te aperi cu o forta "echivalenta", moment in care poti fi condamnat INDIFERENT DE CIRCUMSTANTE!
tin minte ca l-au luat pe unul care LA EL IN CASA s-a trezit cu un necunoscut langa patul in care dormea, s-a speriat si i-a dat cu ceva in cap si ala a murit, moment in care nimic nu a mai contat, ca era la el in casa, ca s-a speriat, etc.
Da dar în opinia mea nu e ok sa lovești pe cineva orice ar spune, deoarece se numește asalt (scuze dacă ăsta nu e termenul) și nu mi se pare ok ca o femeie sa poată lovi un barbat și sa nu pățească nimic, și știu ca poate e opinie controversata da dacă un barbat da intr-o femeie e același lucru ca si o femeie care ar da itr-un barbat, nu-I frumos nici unul di trebuie aceste fapte da nu este unul mai rău ca celalat.SI nu am nimic personal cu femeile numai ca nu-mi plac standardele duble, legile în favoarea cuiva indiferent de cine este, si reacție diferite la o fapta buna sau rea depinzand de gen.Adica am văzut multe cazuri în care unul își lua bătaie de la o fata și lumea râdea de saracu om, da dacă în cazurile astea tipul dădea înapoi lumea îl considera un animal indiferent dacă femeia la atacat prima, de obicei fără un motiv serios.
Dacă e pesedistă, daca e Olguța, Veorica sau Firea, dă-i din tot sufletul.
Forta excesiva se raporteaza la atac si atacator, asa se calculeaza "justificabilitatea".
In orice caz, chiar si daca legea imi permite, eu nu as lovi o femeie, iar daca mă atacă aș imobiliza-o. Nu e nevoie si nici masculin sa-i spargi fața, cred eu. Nu cred ca a sarit cu un topor sau o katana la tine, nu?
Da, tu ai dreptate, în principiu. Dar faptul că un bărbat este, de regulă, mai puternic ca o femeie este oarecum un dezavantaj.
În privința acelui bărbat pe care l-ai dat exemplu, depinde și de atitudinea lui și de "spectatori". Dacă a mâncat bătaie fiindcă n-a fost în stare să se apere, da, e de râs. Dar dacă a preferat doar să se apere sporadic, ca să n-o rănească pe femeie, atunci e de admirat.
Mă rog, părerile sunt foarte împărțite.