| Vasile303 a întrebat:

Buna ziua "TPU".
In primul rand doresc sa urez tuturor multa sanatate, fericire si un Paste fericit.
Si acum intrebarea:
Am fost o familie cu 4 membri. Mama, tata si 2 copii. Din toti am ramas doar eu. Mama a murit cu 10 ani in urma.
Tata si cu fratele meu detineau doar un apartament de 32 metri patrati, estimat conform studiului de piata destinat uzului Birourilor Notariale pe care l-am descarcat de pe internet, la o valoare de 63 000 lei. Apartamentul a fost cumparat in baza DECRETULUI-LEGE nr.61 din 7 februarie 1990. Pe actul de proprietate sunt trecuti ambii, in felul urmator: "se atesta numitului: NumeFamilie PrenumeFrate si PrenumeTata cu domiciliul in Suceava str...
A. Dreptul de proprietate asupra..."
Tata a murit in martie 2018, iar fratele meu pe 23 aprilie. Pana acum nu s-a facut nimic legat de succesiune. Nici un act. Nici pentru succesiunea dupa tata si evident ca nici dupa fratele meu acum.
Deci sunt unicul mostenitor dupa tata si fratele meu.
Intrebarea mea este care ar fi varianta cea mai buna pentru a rezolva aceasta succesiune sau aceste succesiuni. As dori sa nu fie nevoie de martori si costurile succesiunii sa fie cat mai mici.
Va multumesc mult la toti cei ce vor raspunde la intrebare.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Succesiunea prin instanta are doar dezavantaje, fata de cea prin notar: timp mult mai lung si cheltuieli mult mai mari. Si in instanta ai nevoie de martori.

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Va trebui sa mergi la un notar public din Suceava, avand actul tau de identitate si certificatele de deces ale parintilor si fratelui si sa soliciti deschiderea procedurii succesorale.
Notarul iti va spune de ce acte mai ai nevoie, costul succesiunii si va fixa un termen pentru dezbatere. Va fi nevoie si de 2 martori.

| Vasile303 explică (pentru Ioandelasal):

O succesiune deschisa la instanta ar fi mai buna sau mai rea decat cea la notar? Diferente de cost, timp,... Daca e deschisa la instanta, mai e nevoie de martori?

| Vasile303 explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc mult pentru raspuns.
Dupa parerea mea, legea e foarte stramba si am convingerea ca e numai un exemplu. Nu vad de ce pentru a castiga un drept care este al meu, dovedit prin acte originale sunt nevoit sa aduc martori care in mod evident nu au de unde sa cunoasca situatia din familia mea. Solutia corecta ar fi fost ca cei care se simt nedreptatiti sa mearga in instanta cu dovezi si sa conteste succesiunea. Cel mult as fi fost de acord sa dau un anunt ca urmeaza a se face aceasta succesiune si cine are ceva de obiectat sa se prezinte la succesiune. N-am putut sa ma abtin de la acest comentariu, intrucat mi se pare ceva de domeniul absurdului.

| Vasile303 explică (pentru Vasile303):

Adica eu cu toate dovezile in mana sa fiu nevoit sa ma rog de niste persoane sa accepte sa depuna marturie in favoarea mea, asa inteleg ca trebuie sa fac. Daca nu vrea nimeni sa depuna marturie ca doar nu-i nimeni obligat sa faca acest lucru, eu ce fac? Nu mai am dreptul la mostenire? Asa e legea? Am inteles bine?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Vasile303):

Nu este deloc stramba si chiar daca ar fi asta este si trebuie respectata. Ti-am raspuns la ultima intrebare, inclusiv ti-am citat prevederile legii 36/1995.

| Vasile303 explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc.

| Vasile303 explică (pentru Ioandelasal):

Va multumesc mult pentru raspuns, dar tot nu pot fi de acord cu dumneavoastra cand spuneti ca legea nu e stramba. Nu stiu cum poate fi considerata buna daca forteaza niste lucruri in mod inutil. Era suficienta declaratia mea pe proprie raspundere.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Vasile303):

Tu asa crezi, dar declaratia pe proprie raspundere poate sa nu fie adevarata, tu nu esti neutru, de aceea se cer martori, prezumati ca sunt neutri neutri si ca declara adevarul.

| Vasile303 explică (pentru Ioandelasal):

Ma gandesc ca declaratia pe proprie raspundere implica niste consecinte legale pentru cel care nu spune adevarul.
Apoi presupun ca nu e normal ca legea sa conditioneze acordarea unui drept de vointa unor oameni de a da sau nu o declaratie. Eu nu pot obliga pe nimeni sa depuna o declaratie. Daca puteam obliga pe cineva sa depuna marturie, atunci ziceam ca legea e buna. Ma voi simti ca un cersetor. Nu cred ca pentru a-mi obtine dreptul de mostenitor, trebuie sa ma rog de cineva sa confirme ca am acest drept, atata timp cat am acte doveditoare si cred ca martorii ar fi fost necesari doar in absenta documentelor.
N-am ce sa mai zic, asta e legea si imi cer scuze ca tot am revenit pe subiect dupa ce mi-ati dat explicatii atat de clare pentru care va multumesc.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Vasile303):

Da, asa este, dar notarul nu este organ de cercetare penala si n-are atributii sa verifice declaratia ta.