| Ionut145783738 a întrebat:

vin și eu cu o întrebare către dvs, tatăl meu și a pierdut buletinul el este în Germania acolo și a pierdut buletinul,cum îl pot ajuta sa si facă unul nou? Exista vre o metoda? Sau trebuie sa vina în tara și sa l facă personal? O alta problema ar fi ca nu știm dacă se poate sa vina în tara fără act de identitate. Eu as vrea sa l ajut din tarabp dacă se poate, aștept un răspuns va mulțumesc frumos.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poate obtine o noua carte de identitate prin orice reprezentanta diplomatica (Ambasada ori Consulat) a Romaniei din tara unde se afla, conform OUG 97/2005, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
""ART. 14.
(1)Actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal.
(2)Cetăţenii români cu domiciliul în România aflaţi temporar în străinătate pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate:
a)la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate, în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, cu excepţia cererii pentru eliberarea unei cărţi de identitate provizorii în condiţiile art. 20 alin. (1) lit. b)-d);"
In tara nu se poate reintoarce fara act de identitate sau titlu de calatorie, pe acesta il obtine tot de la reprezentanta diplomatica.

| Ionut145783738 explică (pentru Ioandelasal):

Mulțumesc frumos, dar în cazul în care el nu se poate deplasa pana la ambasada? Se poate face alt demers?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Ionut145783738):

Nu se poate. Pentru a te imputernici pe tine, sa-i obtii CI in tara, ar trebui sa se deplaseze tot la o reprezentanta diplomatica si sa aiba CI, ori el nu-l mai are. Ce am indicat este singura posibilitate in situatia lui.