| Klausss12345678910 a întrebat:

Vreau sa cumpar un teren iar acel teren este extravilan si actele ca sa il pot cumpara dureaza 30 zile. Vanzatorul lucreaza in strainatate si trebuie sa plece in 3 saptamani deci nu poate sa imi vanda, azi m-a sunat si mi-a zis ca imi lasa mie procura sa rezolv cu actele sa vand eu pamantul tatalui meu sa fac ce vreau cu el dar sa ii dau banii ca ii trebuie sa isi cumpere apartament. Nu am mai auzit de asa ceva, este sigura aceasta metoda sau risc sa iau teapa?

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Verificarea actelor de proprietate poate face notarul in cateva zile.
Daca actele sunt in regula, atunci poti face plata IN FATA NOTARULUI, ce se va consemna in contractul intocmit de notar. In acest caz, el a primit banii si poate pleca, iar tu astepti pana ce se finalizeaza actele pe numele tau.

Daca vanzatorul nu are inca toate actele in regula, atunci poate imputernici o a treia persoana sa faca toate demersurile necesare,
Pentru siguranta platii tu poti face un depozit bancar conditionat pe numele lui, consemnat si de notar, in care depui suma convenita pentru cumparare. Se va consemna si termenul pana la ce data vanzatorul trebuie sa rezolve problemele cu actele.
Cand actele vor fi finalizate, atunci notarul va elibera o scrisoare catre banca si vanzatorul va putea accesa contul.
Daca actele nu sunt finalizate pana la termenul stabilit, atunci tot notarul va consemna acest lucru si va transmite placii informarea de pe situatie, iar tu vei putea sa-ti scoti banii din contul de garantie.

6 răspunsuri:
| nao13 a răspuns:

Dacă tu consideri că nu este de încredere, apelează la un notar/avocat.

| ziftode a răspuns:

Nu prea cred
daca el iti da procura tie, asta inseamna ca el are incredere in tine, nu invers!

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dacă dai banii și nu ai act legal, rămâi și fără bani și fără teren.
El să lase o procură cui vrea să îl reprezinte Un notar poate să îți spună dacă o asemea vânzare se poate face cu semnarea actului la un notar de acolo.
Altă modalitate este printr-o bancă, se poate face un depozit cu garanție bancară, o bancă păstrează banii și nu îi livrează lui până când nu semnează actul de vânzare. Dar să dai banii din mână fără acte, sunt pierduți.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu poti avea dubla calitate intr-un contract de vanzare-cumparare, respectiv si de vanzator si de cumparator.
Vanzatorul sa dea procura speciala oricarei alte persoane terte si atunci este in regula. Nu face nimic pana ce notarul care va autentifica contractul de vanzare-cumparare va verifica toate actele, respectiv extrasul CF pentru autentificare, procura speciala si certificatul de atestare fiscala.

| Klausss12345678910 explică (pentru Ioandelasal):

Ok, am inteles, dar daca vanzatorul da procura unu prieten de al meu care am incredere ca sa poata sa imi vanda mie, si eu sa ii dau banii pe pamant vanzatorului, el se grabeste si vrea sa plece vrea banii sa isi ia apartament si a zis ca lasa procura tot numai sa ii dau banii, poate el sa atace procura sau eu mai stiu ce?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Klausss12345678910):

Este strict problema ta daca ai incredere in vanzator si prietenul tau. Eu n-as avea atata incredere, sa dau toti banii inainte de incheierea contractului de vanzare-cumparare, eventual as da un avans, sa zicem de pana la 25% si apoi restul, la incheierea contractului, prin virament bancar.