| alfons2390 a întrebat:

Buna ziua! Vreau sa-mi schimb certificatul de nastere vechi in modelul nou. Ce acte imi sunt necesare? As prefera sa raspunda doar cei care au facut la randul lor acest pas.

8 răspunsuri:
| IL0VEDINER0 a răspuns:

Violeta habar n-are despre ce vorbeste. Singurul lucru care nu se schimba sunt datele din certificat, certificatul se poate schimba. Din câte stiu, ai nevoie doar de buletin, deoarece acestia au o baza de date in care pot lucra. Daca ai certificatul vechi, poti sa il iei cu tine, vorba aia, "sa fie"

| NLS a răspuns:

Certificatul nu se schimba, dar daca mergi la primăria orașului în care te-ai născut, și spui ca dorești un model nou, primești.

Ai nevoie de buletin, și eventual de certificatul vechi.
Vei fi pus sa completezi o cerere tipizata.

Poti spune și ca l-ai pierdut, și sunt obligați sa îți elibereze altul.
O sa ai de așteptat cel mult 24 ore, dar de cele mai multe ori, în orașele mici, durează 3 ore.

Verifica cu atenție numele și celelalte date de pe el, când îl primești.
Ei le redactează din nou, și de multe ori, fac "minuni".

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Dar cu ce te incurca certificatul de nastere original, de ce ai vrea sa il schimbi? Certificatul de nastere nu il folosesti ca buletinul zilnic, este un act pe care il folosesti foarte rar in viață, asa ca mai bine lasa l asa cum este el original pe hîrtie.

| Solane a răspuns:

Da, eu l-am schimbat.
Te prezinti cu certificatul vechi la Primarie, serviciul de stare civila/nsteri. Daca locuiesti unde te-ai nascut, bine. Daca nu, il poti depune acolo unde locuiesti. Ei se vor ocupa de trimiterea-primirea actelor (ca in cazul meu). Cu CI si copie xerox. Vei face acolo o cerere. Costa cativa lei.
Cand este gata te anunta sa mergi sa-l ridici.

| Solane a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Cel nou are alt format. Cele vechi nu mai sunt acceptate in UE.

| Solane a răspuns (pentru NLS):

Ba se schimba. In format nou acceptat in UE. Si se poate cere preschimbarea la orice primarie/stare civila/nasteri din tara. Eu am facut asa.

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru Solane):

Wow, nu am stiut, pai intereseaza te la primarie in zona unde locuiesti, sau daca locuiesti in Bucuresti, in sectorul in care stai ai primărie, mergi luni la ei si intrebi ce acte iti trebuie ca sa schimbi certificatul de nastere vechi cu noul model. Succes.

| Solane a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Eu l-am schimbat. Si am raspuns userului care a intrebat.