| FloareAlbastra123 a întrebat:

X este angajat cu 8 ore de muncă și se află în preaviz. Pe perioada preavizului, angajatorul îl plătește pe X doar pentru 4 ore susținând că în celelalte 4 ore acesta își caută de muncă în altă parte. Este legal ceea ce face? Din câte știu eu, pe perioada preavizului, contractul de muncă nu se suspendă, producând în continuare efectele juridice pe care le-a produs și înainte de preaviz. Mulțumesc anticipat!

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
5 răspunsuri:
| Krax256 a răspuns:

Daca a fost concediat atunci nu este legal.
Daca si-a dat demisia atunci este.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este legal sa lucreze doar 4 ore pe zi si sa aiba 4 ore pentru cautarea unui loc de munca, daca aceasta posibilitate este prevazuta in CIM sau CCM aplicabil. Daca lucreaza 8 ore trebuie sa fie platit pentru 8 ore. Nu este legal sa lucreze 8 ore si sa fie platit numai 4 ore.

| STSickSide a răspuns:

Dacă lucrezi 4/4, da. Dacă lucrezi 8/4 sunt obligați să te plătească pentru 8, nu pentru 4 ore.

| FloareAlbastra123 explică (pentru Krax256):

Există o prevedere legală în acest sens?

| Krax256 a răspuns (pentru FloareAlbastra123):

Daca salariatul si-a dat demisia si lucreaza 4 ore zilnic sau 1 zi da una ba in perioada de preaviz, angajatorul nu este obligat sa ii plateasca orele in care acesta isi cauta de lucru. Cadrul legal prevede clar ca un salariat este platit pentru munca depusa, nu pentru cea nedepusa.
codul muncii prevede ca 5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele. dar mai prevede si ca:
Art. 159
(1) Salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă.
(2) Pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.
In cazul acesta de demisie, 4 ore nemuncite nu pot avea o contraprestatie baneasca. Demisia nu tine de dorinta angajatorului.

Daca angajatul a fost concediat, atunci este ilegal sa i se plateasca doar orele fizic lucrate cat timp isi cauta loc de munca.
Art. 67
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
REPET: IN CAZUL CONCEDIERII NU AL DEMISIEI
Preavizului se acorda pentru evitarea consecintelor negative pe care le-ar putea produce incetarea intempestiva a contractului individual de munca (CIM) si asigurarea unei perioade de timp in care salariatul sa-si poata cauta si gasi un alt loc de munca, fara a fi lipsit de venituri salariale.

Timpul de lucru in cele 20 de zile de preaviz poate fi de 8 ore, de 4 ore sau partile pot stabili ca pe durata preavizului salariatului i se acorda dreptul sa absenteze 8 ore pe zi de la programul unitatii pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa-i afecteze salariul si celelalte drepturi.

Excepţia de la obligaţia de a acorda preaviz apare în cazul în care salariatul este concediat pe parcursul sau în ultima zi a perioadei de probă, astfel încât acesta nu va mai avea niciun termen de preaviz.