| Cipry34 a întrebat:

Bunica mea este legatar universal printr-un testament lasat de bunicul meu ( decedat). împreună au 2 copii: unchiul meu și tatăl meu ( decedat). As dori sa stiu daca bunica mea poate înstrăina vreun bun fără acordul meu și al unchiului meu.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Depinde de faptul daca are bunuri proprii, dobandite inaintea casatoriei sau dupa casatorie (de ex. prin donatie sau mostenire), acestea nu intra in masa succesorala si le poate vinde fara acordul vostru.
Bunurile dobandite in timpul casatoriei intra in masa succesorala si nu le poate vinde fara acordul vostru, de altfel nici le poate vinde la un notar public.
Faceti procedura succesorala si partajul bunurilor mostenite si apoi nu veti avea probleme, fiecare va fi proprietar pe partea mostenita.

4 răspunsuri:
| Cipry34 explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc pentru raspuns. Mai am o intrebare: ea ii poate lasă unchiului meu moștenirea fără acordul meu?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Cipry34):

Procedura succesorala se face in acelasi timp pentru toti mostenitorii, nu se poate face separat.

| eliancodrut a răspuns:

Atata timp cat nu este facuta dezbaterea succesorala dupa bunic, bunica nu poate vinde legal.
Ioandelasal a explicat.
In schimb, daca se face succesiunea, bunica devine proprietarul bunurilor bunicului. Dupa ce devine proprietarul acestora poate sa le vanda, doneze etc., adica dispune de ele fara acordul nimanui.
Mai este o chichita aici. daca in testament este cuprinsa intreaga avere ce-i revenea bunicului, tatal tau (prin tine) si unchiul tau au dreptul la partaa rezervatara, adica 25% din ce-i revenea tatalui tau. Dar pentru asta trebuie atacat testamentul.
Dupa cum vezi problemele sunt mai complicate si doar notarul va poate spune ce trebuie facut.

| Cipi1212 a răspuns:

Depinde ce scrie în testament.