Si dupa persoana aia isi angajeaza un avocat care te mananca pe paine si nu faci nimic.
Daca nu detii cateva cunostinte juridice si mai ales pe tema spetei respective, este greu fara avocat.
Conform codului de procedura civila actiunea se deschide (introduce) in instanta competenta material si teritorial sa judece o astfel de cauza a unei cereri, la care se adauga inscrisurile ca proba. Aceasta cerere trebuie sa aiba o anumita forma si sa cuprinda obligatoriu anumite elemente si date.
Deci, daca nu ai cunostinte juridice cererea actiunii (la instanta nu se fac petitii) trebuie sa ti-o intocmeasca un avocat sau cel putin unuul cu cunostinte juridice.
De regula avocatul se angajeaza la inceput, dar se poate angaja si pe timpul procesului.
Nu este obligatorie angajarea unui avocat, mai ales daca te descurci cat de cat. Totusi este bine sa ai avocat, mai ales daca procesul este unul mai complicat si nu ai cunostinte de legislatie.
Daca nu cunosti legislatia ar fi bun un avocat, inca inainte de a depune plangerea catre Tribunal, daca inculpatul isi ia avocat iar tu nu, iar pe langa asta daca o sa fie si un proces complicat atunci fii sigur ca vei pierde.
In epoca internetului, cunostinte de legislatie le poate afla oricine e interesat. Nu vad ce altceva ar trebui sa stiu decat articole de lege si demonstrarea (cu probe) ca persoana pe care o chem in judecata le-a incalcat.
Se pare ca nu prea le stii, daca le stiai nu puneai intrebarea.
Si observi ca nu am spus ca este obligatoriu avocatul, dimpotriva, am spus ca nu este obligatoriu. Ce faci este strict treaba ta, eu ti-am raspuns la intrebare.
Articolele le stiu (cat de cat, nu foarte bine). Ceea ce nu stiu e procedura cu avocatul (daca e musai sa iti angajezi) pentru ca nu m-am mai confruntat cu astfel de experiente.
Deci carevasazica poti da in judecata pe cineva si fara sa mai scoti bani din buzunar pentru a-ti plati avocat (cu care oricum nu ai garantia ca vei castiga) daca stii legile cat de cat. Asta am inteles, in concluzie.