Teoretic poti sa-ti iei concediu si dupa o zi lucrata! Dar de regula concediul se acorda proportional cu perioada muncita si este de 21 zile lucratoare pe an.
Iti poti lua cand doresti tu, depinde si ce fel de concediu, de oarece e diferenta intre concediu fara plata si concediu de odihna.
Practic nu poti sa-ti iei concediu dupa o zi lucrata, pentru ca sunt aproximativ 2 zile de concediu pe luna, Popicule.
Nu este ceva fix, depinde de intelegerea dintre angajator si angajat, poate fi dupa cateva luni sau dupa aproape 1 an, in orice caz concediul se ia in fiecare an.
Durata concediului anual de odihna este prevazuta in contractul individual de muna dar nu poate fi mai mica de 20 de zile pentru un an de munca. Daca ai muncit mai putin de 1 an se acorda proportional cu perioada din an lucrata.
Conform Codului muncii, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.145.(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2)Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.
(3)Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
(4)La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.
(5)În situaţia în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe, urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situaţia de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate.
(6)Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.
ART.146.(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2)În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
(3)Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă."
Adica nu iei bani cum iei pe zile de concediu de odihna, din alea 21 pe an.
La concediu fara plata ti se intrerupe temporar contractul de munca si nu este luat in considerare la vechimea in munca asa ca mare atentie.
Concediu fara plata il iei decat in situatii extreme dupa parerea mea, niste probleme personale sau pentru studiu daca mai trebuie sa dai pe la facultate asa o perioada mai lunga. Poti sa iti iei si 3 luni de zile fara plata, doar ca nu vei lua vreun ban.
Concediu legal e acel concediu in care stai acasa dar esti platit, depinde de la angajator la angajator, aici unde lucrez eu la o luna lucrata primesc 1.5 zile concediu legal, la 2 luni am 3 zile, teoretic, pot sta acasa si sa fiu platit ca si cum as munci, concediu fara plata se intelege de la sine, cate zile disponibile iti da angajatorul atata poti sta acasa, dar nu esti platit.
De regula angajatorii dau concediul dupa ce ai cel putin 6 luni vechime si atunci iti da doar cat ti se cuvine pentru perioada lucrata pentru a nu se complica in caz ca iti dai demisia. Sunt firme care intrerup activitatea pentru o saptamana, doua, o luna si atunci ia toata lumea concediul, mai putin personalul de deservire si revizie.
La stat se face o planificare, astfel ca sa se poata asigura functionalitatea institutiei.
Eu liucrez la un atelier de tamplarie de aia am intrebat
@Ioandelasat Eu zic sa transcrii tot codul muncii, ca e greu de cautat pe internet.
Oamenii vor raspunsuri simple.
Totul depinde de patron, de comenzile pe care le are. In codul muncii nu este prvazut cand si dupa ce timp se poate efectua concediul de odihna.
Cat priveste durata concediului, de regula patronii, unde nu sunt sindicate sa negocieze mai mult, este cea minima prevazuta de codul muncii: 20 de zile lucratoare.
In rest, citeste din Codul muncii: TITLUL III - Timpul de muncă şi timpul de odihnă
CAPITOLUL 3 - Concediile
SECTIUNEA 1 - Concediul de odihnă anual şi alte concedii ale salariaţilor
Citeste ce am mai scris.