| AC4S4 a întrebat:

Cand credeti ca printre primele 3 forte politice din Romania se va afla si un partid de dreapta?
Dreapta atat economic, cat si social.

13 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

Daca totul merge bine anul acesta, o sa avem la conducere un partid de dreapta, ma rog, centru dreapta. Cred ca oricine si-ar dori un astfel de partid la conducere, nu doar noi cei care tragem tare in tara asta, ci si cei care stau degeaba, este firesc. Problema este manipularea, si deocamdata procentul de oameni manipulati este ingrijorator.

| Rd79 a răspuns:

Pai in mod ironic, PSD-ul este cel mai de dreapta partid pe care l-am avut vreodata. Au micsorat impozitul pe venit la 10% happy

| minrest a răspuns:

Cat de mult la dreapta iti trebuie partidul? Dreapta economica de astazi, politici economice liberale ai atat la PNL cat si la USR; daca vrei si politici sociale conservatoare ATAT CAT SE POATE FARA DISTRUGEREA STATULUI LIBERAL, atunci voteaza cu incredere PNL. Daca vrei mai la dreapta de liberali, atunci poate te poti muta in Ungaria; stat iliberal net la dreapta liberalismului si democratiei europene, in care nu exista separatia puterilor in stat iar drepturile civile sunt restranse si conditionate.

| minrest a răspuns (pentru Frank51):

Da, bine ar fi, Frank, numai ca anul asta se voteaza Parlamentul European; in parlamentul nostru ramane aceeasi configuratie.

| Frank51 a răspuns (pentru minrest):

M-am referit la faptul ca votul din acest an reflecta si viitoarele voturi. R.I.P. PSD 1992-2020.

| minrest a răspuns (pentru Frank51):

Da, reflecta, intr-o oarecare masura. Sper sa mearga totul bine; alegerile din 2019 si 2020 sunt decisive.

| AC4S4 explică (pentru minrest):

Da, mai mult ma intereseaza partea sociala. Exemple din afara Romaniei ar fi PiS (din Polonia) sau Partidul Republican (SUA).
Despre astfel de partide vorbesc.
PNL nu prea se pronunta in sensul valorilor conservatoare.

| minrest a răspuns (pentru AC4S4):

Orice tara care distruge statul public va adopta in scurt timp si valori sociale conservatoare, Iti dau ca exemplu doar Rusia si Ungaria, desi sunt multe cazuri.

| minrest a răspuns:

Mai la dreapta decat PNL sper sa nu avem nici un partid mare, niciodata; dar libertatea e sub asediu peste tot, nu se stie ce va fi.

| AC4S4 explică (pentru minrest):

Dreapta inseamna diminuarea libertatii?

| minrest a răspuns (pentru AC4S4):

Atat spre dreapta, cat si spre stanga, daca faci cativa pasi fata de o societate europeana vestica contemporana, depasesti sistemul liberal si nu mai poti avea nici libertate. Daca mergi spre stanga, ai egaliate economica impusa de stat, mai mergi un pic si trebuie sa controlezi din ce in ce mai mult economia, ca sa impui egalitatea, iar la un moment dat, daca permiti separarea puterilor in stat si alternanta la guvernare, nu mai poti continua controlul economiei si al societatii; ajungi in zona fostelor state socialiste. Daca mergi spre dreapta, inegalitatea sociala nu o vei putea impune mult timp in conditiile separatiiei puterilor in stat; atunci cand vor constata ca au pierdut din statutul social, oamenii vor vota partide liberale sau de stanga, deci vei fi nevoit sa opresti alternanta la guvernare. Nu exista alternanta la guvernare in Ungaria, nici separatia puterilor in stat. Nici separatia dintre biserica si stat nu mai e clara, caci toate astea merg impreuna; bisricile evanghelice, de exemplu, au restrictii deja. Dreapta in sine, nu inseamna diminuarea libertatii; dar ca sa mergi mai mult la dreapta decat o societate europeana occidentala, trebuie sa restrangi libertatea, sa renunti la sistemul liberal care consta in separarea puterilor in stat si alegeri libere si corecte; Ungaria si Polonia chiar se autodenumesc democratii iliberale.

| AC4S4 explică (pentru minrest):

Ungaria s-a autonumit stat iliberal, Polonia nu cred.
Cred ca poti fi in dreapta (mai la dreapta de PNL) si fara sa restrangi libertatea. Nu vorbesc despre extrema dreapta, despre oprimarea oamenilor in functie de etnie, religie, etc. Depinde acum si ce inseamna "oprimare". Unii considera ca daca doua persoane de acelasi sex nu se pot casatori, aceasta este oprimare. Eu nu consider ca e oprimare. E ca si cum doresc un drept care nu le e destinat. Daca exista un drept, nu inseamna ca e destinat tuturor.

De ce trebuie sa renunti la separarea puterilor in stat, sa organizezi alegeri incorecte pentru a mentine o conducere de dreapta?

| minrest a răspuns (pentru AC4S4):

Nu ca sa mentii o conducere de dreapta; dreapta conduce in cea mai mare parte a Europei de Vest si in SUA; ca sa mentii la putere fara alternanta la guvernare un partid aflat la dreapta crestin democratiei, a partidelor populare, a PNL; caci alternarea la guvernare ti-ar strica sistemul o data la patru, cel mult opt ani. dar acum nu se strica sistemul o data la patru ani? Nu! Caci e acelasi sistem, sistemul liberal, cu mici diferente intre partide.