Întrebare recomandată | LanguageMaster a întrebat:

Care este diferenta dintre un politist ofiter si un politist subofiter?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sunt mai multe diferente, incepand cu scoala absolvita, gradul, functia pe care o poate ocupa si salarizarea, toate sunt superioare la ofiter fata de subofiter. De altfel acum se foloseste termenul generic de agenti, nu cel de subofiteri.
Detalii privind gradele le vezi si aici:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Poli%C8%9Bia_Rom%C3%A2n%C4%83

18 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Scoala absolvita.

| CuriousStuff a răspuns:

Gradul, grad mai mare, leafa mai mare, cei de sub tine ti se adreseaza cu dvs.
Vreau sa-l contrazic si pe darrio, pentru ca cu el inca nu cred ca am avut certuri. laughing Cred ca poti sa devi ofiter si daca nu ai scoala absolvita, bineinteles, nu din prima, dar cu trecerea anilor se tot fac promovari. Nu?

| Niklauss a răspuns:

Tatăl meu este politist de 20 de ani asa ca stiu cate ceva despre polițisti.
In primul rând din nume se intelege ca e un grad mai mic si primesti si mai putini bani.
Un subofiter poate ajunge oricine dar ca sa ajungi ofiter poti sa ajungi doar daca faci academia de politie care este doar in Bucuresti sau mai este solutia daca esti subofiter si poti sa dai un examen care este o data la ceva timp iar cei care au notele cele mai mari ajung ofiteri.

Sper ca ti-am fost de ajutor. Funda?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai un grad mai mic si primesti un salariu mai mic
Se vede dracu si dupa nume

Răspuns utilizator avertizat
| KNST a răspuns (pentru Ioandelasal):

Politistii (indiferent de "grad" si functie) sunt functionari publici, nu cadre militare, nu?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru KNST):

Da, asa este.
Conform L.360/2002, cu md. si compl. ulterioare, citez:
ART. 1.(1) Poliţistul este funcţionar public civil, cu statut special, înarmat, ce poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite pentru Poliţia Română prin lege, ca instituţie specializată a statului.
  (2) Exercitarea profesiei de poliţist implică, prin natura sa, îndatoriri şi riscuri deosebite.
  (3) Statutul special este conferit de îndatoririle şi riscurile deosebite, de portul de armă şi de celelalte diferenţieri prevăzute în prezentul statut."

| KNST a răspuns (pentru Ioandelasal):

Maestre, am apreciat pozitiv mereu raspunsurile dvs. si o voi face in continuare. Multumesc pentru detalii. happy

| CristiRaul a răspuns:

Buna, in primul rand gradul

| Barkjha a răspuns:

E jmek ala

| FMC a răspuns:

Ofiterul sta deasupra.

| alexandrualind a răspuns:

Ofiter este un grad mai mare ca subofiter.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Joker3134):

Da, este o profesie grea, bineinteles daca iti faci datoria asa cum trebuie.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Joker3134):

Un ofiter de politie nu poate fi doar la ordine publica, sunt si alte domenii - judiciar, economic, arme, etc, unde este mult de lucru, uneori este riscant si stres.