1.Se inregistreaza dosarul la instanta competenta si se repartizeza aleatoriu la un complet de judecata din sectia penala.
2.Completul de judecata stabileste primul termen si citeaza partile din dosar, dupa caz inculpatul, partea vatamata, instigatorul, etc, precum si Parchetul si martorii (daca exista).
3.La primul termen de judecata, daca citarea a fost corecta si cei citati sunt prezenti se citeste rechizitoriul, se asculta inculpatul si martorii si se solicita daca sunt si alte cereri de proba. Daca nu sunt atunci se da cuvantul in fond, pentru avocatii inculpatului si celelorlalte parti si ultimul cuvant al acestora si instanta ramane in pronuntare, putand pronunta hotararea in aceeasi zi sau sa o amane.
3.Ce am spus mai sus este este o desfasurare ideala a procesului penal, de regula nu se intampla asa, putand exista multe cazuri si motive de amanare, de ex. daca sunt cereri de proba si sunt incuviintate, daca lipsesc motivat unele parti, daca martorii nu se prezinta, daca se ridica exceptia de neconstitutionalitate a unei prevederi de care depinde solutia, etc si atunci se fixeaza un nou termen de judecata.
La acest termen se rezova cele de mai sus, iar in cazul exceptiei de neconstitutionalitate se asteapta pana aceasta este rezolvata de CCR.
Dupa ce sunt toate rezolvate se trece la judecata de fond, asa cum am aratat la pct.2.
Adi1987 întreabă: