Ti le-am citat la intrebarea precedenta, probabil nu le-ai citit atent.
Acestea sunt: demisia presedintelui, demiterea lui, deces sau imposibilitatea definitiva de exercitare a functiei (vezi Constitutia, art.97, alin(.1), pe care l-am citat).
Sunt două variante:
1- crapă dar nu-ți fă iluzii. După ce Băsescu a tăiat salariile și pensiile în 2010 milioane de pensionari și bugetari s-au rugat să crape. Dar nu au avut noroc. Și ăla trăgea la măsea de rupea. Cu ăsta de acum nu ai nici o șansă. Nu a avut de crescut copii - nu s-a stresat și nu a avut grija zilei de mâine. Deci "Ghinion"
2- este suspendat de parlament și este demis prin referendum național. Dar dacă ne uităm la structura noului parlament nu avem șanse să fie suspendat, iar la referendum trebuie să se prezinte minim 30% din alegători! Au vrut să-l demită pe Băsescu de două ori dar nu le-a ieșit!
Așa că până în 2024 ne distrăm cu Klaustrache și Lucovid!
Nu m-am exprimat cum trebuie, am vrut sa intreb de fapt, pentru ipostaza posibila a Art. 95, alin (3), din randuri caror formatiuni politice se pot face propuneri? Si in functie de ce?
Oricare dintre formatiunile politice prezente in Parlament ori doua sau mai multe, poate/pot face propunerea de suspendare, daca aduna un numar de o treime din numarul total al parlamentarilor si daca Presedintele comite fapte grave care incalca prevederile Constitutiei.
Exemple de fapte grave:
-Presedintele isi aroga alte atributii si drepturi decat cele prevazute in Constitutie;
-Nu desemneaza ca premier pe cel propus de partidul care detine majoritatea in Parlament (50%+1 din numarul parlamentarilor);
-Refuza promulgarea unei legi si dupa ce a fost declarata constitutionala sau dupa ce a fost votata a doua oara de Parlament dupa retrimitere.
Ukaya întreabă: