Nu crezi că depinde și de context?
Una este să dai mită 30 de lei unei asistente medicale să-ți schimbe așternuturile pe patul de spital, alta este să dai mită un milion de euro unui politician ca să-ți faciliteze obținerea unui contract cu statul de 20 milioane de euro...
Darea de mita constituie infractiune, conform Codului penal, citez:
"ART.290. Darea de mită
(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1) nu constituie infracţiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita.
(3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.
(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date se restituie persoanei care le-a dat, dacă acestea au fost date în cazul prevăzut în alin. (2) sau date după denunţul prevăzut în alin. (3).
(5) Banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent."
Daca din cercetari se stabileste ca fapta exista si esti vinovat vei fi trimis in judecata si posibil condamnat, cu urmarile aratate in continutul infractiunii. Posibil sa fii condamnat cu suspendarea excutarii sau cu executare, in functie si de marimea mitei, daca esti infractor primar (nu ai mai fost condamnat penal) sau recidivist (ai mai fost condamnat penal), daca exista concurs de infractiuni (ai mai savarsit si alta infractiune), etc.
Sa spunem ca o copie a unui act de identitate si o suma de câteva sute de lei(max 500)a fost găsit in casa celui care exercita acel serviciu ilegal. Țin sa Menționez ca au fost 1000 și ceva de suspecți pe tema asta audiați.
Ti-a fost tare greu sa dai copy paste, nu? Crezi ca asta nu știam și eu? Eu am nevoie de astfel de răspunsuri nu ce găsește le net orice copil…
Ai putea să fii puțin mai respectuos cu oamenii ca Ioandelasal care sunt super ok și chiar își sacrifică timpul lor ca să ajute pe TPU.
Ai întrebat "care sunt consecințele" în situația dării de mită. Ți-a răspuns exact ce spune legea. Ce anume nu-ți convine? Vrei să-ți citească în stele și să-ți spună exact ce se va întâmpla într-o situație pe care nu ai descris-o?
Tipule, am avut cca 40 de ani de profesie juridica si nu-mi era greu sa dau un raspuns fara sa citez prevederile legale, de altfel chiar ti l-am dat. Am citat si prevederile pentru a vedea si tu ca nu am dat raspunsul din burta, asa cum fac destui la aceasta categorie.
Si daca stiai prevederile legale de ce-ai mai pus intrebarea?
Nu-l critica pe SENTIMENT77, deoarece are dreptate. Ioandelasal nu da sfaturi concrete, doar citeaza prevederile legale. Ori, nu toata lumea intelege sensul si cum se aplica aceste prevederi.
Uite o consecinta imediata: poate fi retinut si arestat preventiv, pus in arest la domiciliu sau pus sub control judiciar. Asta pe timpul cercetarii, in functie de pericolul si posibilitatea zadarnicirii cercetarilor si luarii legaturii cu ceilalti faptuitori.
Ca sa se afle in treaba. Din ce spune el ar vrea alt raspuns decat cel legal. Eu nu stiu ce-i in capul acestor tineri! Si mai si raspund obraznic, ironic. Au impresia ca sunt destepti.
@Ioandelasal: Ai ramas cu gandirea aceea de jurist comunist. El intreba care sunt consecintele urmatoare chemarii la parchet ca suspect pentru dare de mita. Trei consecinte le-am enumerat. Acelea ca urmare a punerii sub acuzare pentru dare de mita. O alta consecinta se refera la scoaterea din pozitia de suspect si pleci acasa.
La parchet esti audiat, adica se intocmesc niste declaratii din discutia cu tine, pe care le semnezi, si se pun la dosar. Apoi se aduna dovezile impotriva ta, cu declaratia ta, si se ia decizia inceperii sau neinceperii urmaririi penale.
Daca nu se incepe urmarirea penala, esti liber, cel putin pana cand apar noi dovezi impotriva ta.
Daca se incepe urmarirea, in functie de gravitatea faptei si nivelul tau de cooperare in ancheta, poti fi arestat in celula, arestat la domiciliu, sau sub control juridiciar/cu interdictie de a parasi judetul sau localitatea de domiciliu.
Soarta finala se stabileste dupa vreo doua, trei sedinte de judecata, in care din nou, se aduna toate probele si declaratiile, iar daca se poate trage concluzia ca ai comis fapta respectiva, se aplica legea, adica primesti o pedeapsa (sau o cumulare de pedepse) prevazute pentru ceea ce ai facut.
Poate fi amenda penala, munca in folosul comunitatii, ani de inchisoare cu suspendare sau cu executare.
Pentru mi25:
Necivilizat ai fost si necivilizat ai ramas, chiar daca ti-ai schimbat numele de utilizator.
M-am saturat sa ma tot pomenesti si sa ai pretentia ca stii mai bine drept decat mine, dupa ce poate ai trecut pe langa vreo facultate de drept.
Daca chiar crezi ca ai un raspuns mai bun decat al meu poti sa-l dai linistit si fara sa ma pomenesti sau etichetezi. Dar nu te-am vazut, cred ca nici macar o data, sa fi dat primul raspuns, mereu astepti sa raspunda altul, ca sa inchegi si tu un raspuns, de multe ori irelevant fata de intrebare.
Daca ma mai pomenesti macar o data o sa te raportez si voi solicita sa fii suspendat.
@Ioandelasal:
Nu imi pasa ca ma consideri nesimtit. Din partea unui fost comunist o iau ca pe o lauda.
O sa te critic atunci cand gresesti. M-am saturat de cei care fac precum sefii pe line de partid, care veneau cu regulamentul, instructiunile, legea etc. si incep sa citeasca din acestea, in loc sa spuna pe intelesul tuturor ce vrea. Asta datorita lipsei darului vorbirii si gandirii.
Dupa cum ai vazut - cred - atunci cand ai dat corect raspunsuri, te-am citat. Asta nu inseamna ca atunci cand gresesti nu o sa spun.
Nu am dat primul raspuns, deoarece eu mai si lucrez, nu sunt pensionar, sa stau ziulica intreaga pe net. In plus, sunt interesat si de alte subiecte. Dar daca te uiti la profil o sa vezi ca am 131 de intrebari la care am raspuns primul. Dar asa gandire, asa afirmatie.
Tovarase, poti sa ma raportezi, deoarece faptul ca spun ca greseti nu este o abatere de la regulamentul acestui site, care este un site de discutii.
Tatal meu avea un coleg de munca, inainte de revolutie, care ne pâra sefului cu toate micile mizerii ce se intamplau. Si spunea: eu nu va parasc, eu raportez doar.
@ Ioandelasal
Cat priveste numele de utilizator am spus odata ce este cu ele si o repet si pentru tine: de la acelasi IP lucam doua persoane, barbati. Dar de un timp unul nu a mai intrat de aici.
Cat priveste pregatirea ta, nu o contest, dar ii deplang pe cei care a trebuit sa lucreze cu tine.
Pregatirea mea? Nu m-am laudat si nu ma laud cu ea. Dar o am.
Exact asta am observat si eu: raspunde dupa ce raspunde altul si, chiar daca greseste, il corecteaza pe celalat. I-am spus ca are probleme de sanatate si sa mearga la doctor! Dupa cum reactioneaza este stilul omului musca: te bazaie.
Fabiii întreabă: