| Doub a întrebat:

Ce ai face daca ai fi presedintele Romaniei? Ce ai incerca sa schimbi la tara asta?

Răspuns Câştigător
| Celcareajuta a răspuns:

Nimic, tara e minunata! Noi, oamenii o stricam. As incerca pe cat posibil sa elimin coruptia si mi-as face o echipa de executie care atunci cand prinde un corupt pac a iesit de unde era partid/angajat. Problema e ca, daca un om atat de sincer(prost dupa cum il considera smecherii) ar ajunge intr-o functie atat de importanta(asta deja e fabulatie) ar fi exact ca o MUSCA intre mii si mii si mii de panze de paianjan. Bineinteles si arahnoidele sunt acolo si ori se integreaza(se metamorfozeaza musca in paianjan) ori il dezintegreaza(yum-yum). De aceea consider ca pentru noi ca populatie e imposibil...

22 răspunsuri:
| rooxanna25 a răspuns:

Simplu in un cuvant raspunsul: mentalitatea

| Aniquel a răspuns:

Sistemul de învăţământ.

| Doub explică (pentru Aniquel):

Interesant. Imi poti spune mai exact ce ai schimba la invatamant?

| Doub explică (pentru rooxanna25):

Mentalitatea? Si cum ai face? Odata formata e destul de greu sa o mai schimbi!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu ai cum sa schimbi ceva. Nu a incercat Constantinescu? si a recunoscut ca l-a invins sistemul, adica "mafia". Oricata bunavointa ai avea nu te lasa altii..Sunt interese atat interne, cu hotii de la noi, atat externe, ca na toti strainii umbla sa sece toate averile pamanturilor noastre.

| Lawliet14 a răspuns:

Pai din fericire sau pacate nu mai traim in dictatura iar presedintele are anumite atributii. Economic, cred ca e mai important sa fi premier.

Ce as face? As incerca sau as determina majoritatea democratica sa elimine coruptia si evaziunea fiscala. Va fi destul de usor economic dupa pentru ca Romania in ultimii 10-15 ani de zile a avut potential de progres economic (uneori chiar l-a valorificat) de prima parte a Uniunii Europene. Nu zic spre top pentru ca romanii in multe domenii se plafoneaza.

Iar profiturile acestea ar trebui investite in infrastructura (autostrazi si cai ferate dar care sa fie bine intretinute) pentru ca aduce alt profit, educatie (pentru ca alfabetismul e "in floare) si bineinteles sanatate pentru ca nu poti lasa oamenii sa moara. Si cand investesti in educatie, si educi urmatoarele generatii astfel incat ele sa devina mai sanatoase. Si abia mai apoi din pacate cred ca poti incepe sa construiesti si pentru cei saraci, in mare parte tigani dar nu numai. Altfel nu se integreaza in veci si saracia se propaga. Pentru acestia o solutie ar putea fi si banii europeni.

Nu stiu, se pot face multe, dar trebui sa fie si vointa politica. Unii oameni vor sa acceseze fonduri si nu pot. Dar parca ar trebui sa-si doreasca romanul individual si mai mult ca sa fie "evreu". Adica sa detina o afacere daca n-are.

Se pot realiza multe dar in familii unite, si din pacate divorturile sunt in crestere.

Ar trebui sa se lucreze si altfel, nu doar la partea economica si sa respecte mai mult legile morale. Un exemplu ar fi o lege anti-avort, dar exista multe. In general, sa se promoveze lucruri sanatoase si sa redea inapoi statutul de mandrie nationala acum mai ales cat timp mai exista patriotism. Cum zice o prietena de a mea, inca mai exista comunism in Romania. Oamenii s-au schimbat destul de mult dar sunt destui cu mentalitati de neinvingatori. Ma refer la oamenii care inca isi mai aduc aminte de trecut si par a fi inca afectati. Ma refer la cei tineri pentru ca pe batrani n-avem dreptul sa-i condamnam ei fiind umiliti de catre statul roman. A fost si vina politicienilor dupa 1990. Si trebuie sa abandonam mentalitatea ca am fost mereu vitregiti, sa ne concentram pe prezent. Eu sunt un optimist.

| Doub explică (pentru Lawliet14):

Iooooi, dar ai scris, nu glumălaughing.

"inca mai exista comunism in Romania"- Şi asta e de rău sau de bine? Mereu găsesc oamenii cu opinii total diferite faţă de ce a fost atunci. Unii spun că era mult mai bine, alţii nu.thinking

| Lawliet14 a răspuns (pentru Doub):

Media si n-am auzit niciun discurs politic interesant. Toti sunt demagogi si nu vorbesc pe intelesul populatiei. Bineinteles ca exista libertatea presei si nu poti obliga, dar au existat perioade de emulatii in istorie. Si in Romania, nu numai in Japonia si alte tari. Statele Unite zeci de ani s-au dezvoltat asa, pe baza optimismului practic. Conteaza sa ai oameni fericiti! Acum nici sa ii exploatezi sau sa ii jignesti cum ziceau unii "la munca" cand in unele cazuri nu e chiar asa si nu toata lumea poate sa fie intelectual plus ca ne jignim batranii mereu dar ei traiesc de pe o zi pe alta...

| Doub explică (pentru Lawliet14):

Ce trist sună.

| Lawliet14 a răspuns (pentru Doub):

M-AM SI GRABIT! Scriu mult dar ma grabesc, am multe idei.

Nu era mai bine, oamenii se mint pe ei, si oricum nu ma intereseaza comparatiile lor. Capitalismul nu e un sistem economic perfect dar e mai bun. Sau cel putin asa vad eu acum lucrurile, poate ca in viitor va trebui ceva mai modern dar nicidecum intoarcerea la comunism. Cel mai mult ar trebui sa ne intereseze altceva acum, puterea politica. La un moment dat sistemul politic trebuie schimbat pentru ca puterea nu e destul in mainile poporului. Eu sunt pro-referendum frecvent.

SI AM UITAT CEVA, trebuie sa informatizam toata tara. E birocratie mare in Romania plus ca trebuie sa ne dorim sa avansam. Fara sa stam pe loc pentru ca europenii nu o fac. Am putea fi o tara speciala in viitor in Europa, pe model japonez/coreean/american. Sunt foarte de acord cu copiatul dar cand esti in top ai nevoie de originalitate.

Actualul sistem politic ori e imperfect, ori e un sistem parsiv pus la punct. Cum sa decida viitorul a cateva zeci de milioane de romani, o mana de oameni? Cateva sute? Ce facem daca majoritatea lor au intentii ascunse? Ce facem daca nu sunt romani sau se vand pentru bani?

| Doub explică (pentru Lawliet14):

Stagnăm.thinking
Oricum, asta e, nu prea avem ce să facem.

| Lawliet14 a răspuns (pentru Doub):

Stii ce-a zis Ceausescu? Ca simbolismul o fi bun in arta. laughing Nu toti intelectualii au calitati de lideri. Foarte multi sunt demagogi. Prin politica se intelege demagogie acum. Cel mai bun politician de acum e destul sub nivelul lui Nicolae care fie vorba intre noi a avut multe hibe. Astia fac demagogie iar cuvantul politica si-a schimbat sensul. De ce nu gandim mai simplu?

Referitor la Ceausescu si comunism, ziceam ceva mai sus, nu ma deranjeaza comparatiile, ci dramele oamenilor. Inca plang desi trecutul ala pare acum atat de indepartat. Vad mentalitatea asta si la tineri de 35 de ani, s-a propagat si in alte domenii. Si apartine in general barbatilor romani. Daca ar merge aia sa faca sport si sa socializeze probabil ca ar fi mult mai relaxati.

| Doub explică (pentru Lawliet14):

Adică? Ce mentalitate?thinking

| Lawliet14 a răspuns (pentru Doub):

Nu stagnam, dar intr-un fel ai dreptate. Ne dezvoltam in ritmul lumii. Cand esti scandinav, probabil ca nu te mai intereseaza atat decat daca vrei sa traiesti in Belgravistan - pentru ca oamenii oricum mai vor sa se bucure si de familie si nu conteaza atat mereu sa ai vacanta cea mai scumpa, dar cand traiesti intr-o zona unde salariile nu sunt indestulatoare e clar ca trebuie sa progresezi mai rapid.

| Lawliet14 a răspuns (pentru Doub):

Ma refer la abandonarea trecutului.

| Doub explică (pentru Lawliet14):

Stai, stai că m-ai pierdutlaughing.
Aşa.
Tu crezi că trebuie să lăsăm trecutul în urmă? Să-l uităm?

| Lawliet14 a răspuns (pentru Doub):

Nu complet, dar ce folos sa avem traume. Se reflecta in mentalitatile de neinvingatori. Faptul e consumat, negrul trebuie sters cu buretele. Iar media romaneasca e ori vanduta, ori scriu toti analfabetii pe acolo. Ani de zile au promovat porcarii. Nu ma refer la istorie si la judecarea crimelor comunismului, la facut dreptate.

| Doub explică (pentru Lawliet14):

Da, dar nu putem să uităm. Gândeşte-te câţi oameni nevinovaţi au murit la revoluţie. Trebuie uitaţi?

| Lawliet14 a răspuns (pentru Doub):

Am completat acum ca nu e vorba de judecata dreapta. Nu e cazul sa fim patetici, mortii trebuie comemorati iar acelor oameni trebuie sa li se faca dreptate, dar parca exista grija organismelor de asa ceva nu de grija romanului de rand si cea de toate zilele. Nu mai vreau sa dezvolt pentru ca ma fac prost inteles si intelegi altceva si nici nu m-am exprimat bine, e vorba de o chestie mai detaliata.

| Doub explică (pentru Lawliet14):

Hm, înţeleg şi chiar ai dreptate.thinking

| Lawliet14 a răspuns (pentru Doub):

E normal ca un copil sa fie dedicat dar parca ce-i mult strica. Pana si copiii ii imita, lasati copiii in pace! happy Ii indoctrineaza cu tot felul de lucruri negative. In general trebuie "indoctrinati" cu pozivitate si numai daca intreaba de partea neagra sa i-o explici. Sau sa i-o explici de cateva ori dar nu toata ziua. E WRONG. Astept sa mai treaca 5-10 ani si sper sa nu mai vad aproape niciun om politic in Romania de peste 35 de ani! Decat daca are valoare si mentalitatea vremurilor.

| Lawliet14 a răspuns (pentru Doub):

Eu filozofez mult uneori, depinde si de stare. Oricum deciziile se iau la comun daca nu esti sigur ca ai control asupra situatiei.

Întrebări similare