| borsec a întrebat:

Ce ai face daca ai fi primul-ministru al Romaniei? Ce ai schimba?

430 răspunsuri:
cami
| cami a răspuns:

In primul rand, sistemul juridic, spagile, mitele, coruptiile, in Romania sunt ca la ele acasa...
Sistemul educativ.as promulga o lege, prin care fiecare elev, care isi permite sa-si deranjeze profesorul, sa fie sanctionat drastic cu media scazuta la purtare. a fi profesor in ziua de astazi, este ca si cand ai fi ~vanzatorul din col~ .atat respect primesc profesorii.straight face
Cu ajutorul primit din partea Uniunii, as incerca sa refac strazile, stalpii de telegraf, conductele de gaze...
As ~reamenaja~ salariul fiecarui parlamentar, in functie de cat ~efort~ depune el, la locul de munca...mda-mananca gogosi si doarme-...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cu siguranta as schimba o multime de lucruri dar nu stiu daca voi avea sustinere materiala.
In primul rand as organiza o multime de concursuri pentru tinerii talentati in orice domeniu, mi-as arunca o privire spre educatia din aceasta tara, m-as ocupa de ceea ce inseamna "spatiu verde" pentru oameni, adica as curata parcurile si padurile de la marginea oraselor.probabil m-ar interesa si problema drumurilor si multe altele...
Dar cu siguranta as scoate mai multe locuri de munca pentru tineri si mai multe oportunitati pentru acestia...lista ramane deschisa big grin

Sper ca cineva de mai sus sa ajunga prim-ministru si sa faca ceea ce a scris aici! tongue

| sefu01 a răspuns:

As aloca bani pentru sanatate si invatamant dupa mine sunt 2 puncte sensibile ale tari si mai ales pentru persoanele cu handicap o lege noua dupa mine nu e completa legea 448 as oblica pe toate instutile statului si numai sa construiasca rampe din peton bara metalice nu din lemn cum sunt acum. Pentru mine astea as face prima data fara indiala daca as fi prim-ministru.

| wizard_cristi a răspuns:

Cred ca primul lucru pe care l-as face daca as fi prim-ministru ar fi sa imi formez o echipa in care sa am incredere (atat eu cat si populatia care m-a votat) si impreuna sa ne respectam atat promisiunile electorale dar ceea ce gasesc foarte important este sa facem o legislatie care sa ofere un cadru prin care proiectele dezvoltate ulterior sa depaseasca gandirea limitata a unui mandat. Este dificil sa schimbi ceva in aceasta tara daca te restrangi la un singur mandat. De aceea, cred ca proiectele trebuiesc continuate si daca eu pierd alegerile. Avem nevoie de o strategie pe termen lung si nu de carpiri ieftine, este motivul pentru care nu avem infrastructura, nu avem politici sociale coerente, strategii privind forta de munca, educatie etc.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Decat priministru mai bine membru pe TPU
pai mi-as da demisia ca sa merg acasa sa stau pe TPU.

| powergirl a răspuns:

Eu as schimba putin avea grija sa fie drumurile din tara mai bune cand vin strainii sa nu mai plece de la noi as face din Delta Dunarii un spatiu mult mai frumos si as avea grija sa fie un puct de atractie mai bun si de tot ce e in Delta sa fie amenajate frumos si protejate speciile pe cale de disparitie as mai face noi locuri de munca pentru studenti si mai bine platite sa nu ne mai plece din tara atati studenti si scoli mai bune nevele de studiere si posibilitati de studiere mai bune sa nu mai place studentii si pensii pentru batrani mai bune asta daca as putea asta as face-o.

mariana
| mariana a răspuns:

Primul ministru este "seful puterii executive" in Romania in aceste conditii el, impreuna cu Guvernul (toti ministrii si toate ministerele fiecare in domeniul lor de activitate), pot sa asigure indeplinirea deciziilor ce privesc domeniile de activitate respective, incepand cu invatamantul, pe care multi l-au cuprins in raspunsul lor, sanatatea, munca si protectia sociala si a familliei, economiei si finantelor, agriculturii, externelor, internelor, transporturilor, justitiei etc.
Pentru a face aplicabil un program de guvernare, trebuie sa existe vointa politica, sa existe fonduri pe care sa le poti repartiza pentru diferite activitati si sa existe o legislatie potrivita, care sa permita aplicarea legilor de catre toate organismele din tara si de catre toti cetatenii.
Pentru a exista fonduri trebuie ca sa existe o economie functionala care sa asigure o crestere o productie, a productivitatii si a profitului, dar pentru aceasta trebuie ca oamenii sa munceasca si sa fie si productivi. Daca vor creste salariile iar productivitatea va stagna ori va scadea, ajungem la sapa de lemn. Pentru a produce mai mult, trebuie sa atragem investitori strategici, care sa investeasca in Romania si care sa ne ajute sa avem o piata de desfacere si in afara tarii, sa putem exporta produsele noastre, sa fim cunoscuti in lume si conationalii nostri, care muncesc in strainatate, sa poata munci in Romania si sa ne fie aproape si acest lucru s-ar putea realiza daca, s-ar crea noi locuri de munca, la noi acasa.
Am dat doar cateva repere privind ce are de facut Guvernul si Primul ministru, in raport de Programul de guvernare si de posibilitatile materiale care le stau la dispozitie. Eu una nu as dori sa ajung Prim ministru pentru ca, este o responsabilitate foarte mare si indiferent ce ai face, daca esti un om cinstit, capabil si constiincios, intr-o perioada in care, de aproape 20 de ani, suntem tot in perioada de tranzitie, rezultatele nu sunt cele asteptate si mai ales cele cuprinse in Programul de guvernare, pentru ca un singur om, cat ar fi de bun, nu le poate face pe toate. De fapt liderii politici seriosi si competenti sunt niste victime ale acestei perioade, orice ar face nu este destul pentru a iesi din criza si din impas. Acum revin la una din problemele care deja s-a ridicat in raspunsurile date pana acum si anume: schimbarea mentalitatii cetatenilor din Romania fie ca sunt romani ori de alte nationalitati, deoarece in prezent se tot pretinde, dar in contra partida, nu se prea da nimic, asa ca fara implicarea tuturor, nu vom putea trai mai bine. Sunt criticati parlamantarii ca primesc salarii mari, ca sunt "bosorogi", ca dorm in sedinte, ca absenteaza, sunt de acord cu aceste critici, dar la alegerile parlamentare care a fost procentul de participare la vot, pentru a alege? Mic si din ce in ce mai mic. De ce? pentru ca oamenii considera ca aceste lucruri nu sunt importante, dar aici cred ca se inseala. Cum sa ajunga oameni tineri, capabili in Parlament, dornici sa schimbe ceva, daca acestia nu candideaza, nu -si exprima vointa politica, nu se implica sau altii care nici macar nu voteaza dar sunt nemultumiti de cei alesi? Se pare ca avem conducatorii pe care-i meritam. Este usor sa critici, dar mai greu este sa realizezi ceva. Sigur veti spune ca, suntem intr-o societate de consum si ca asa este in toata lumea, dar credeti ca la noi acest concept este bine sa se aplice, ne este folositor? Eu cred ca nu.
Intrebarea pusa este de o stricta actualitate si care ne preocupa pe multi dintre noi, dar din pacate noi nu avem putere de decizie la inalt nivel si stand in afara sistemului vedem ce nu este facut si fara sa vrem aratam cu degetul spre cei pusi sa conduca. Sunt situatii insa in care si noi am putea face ceva insa acest lucru nu se intampla si anume: Sa ne straduim sa crestem nivelul nostru de cunostinte profesionale, de specialitate, sa fim mai civilizati, sa protejam natura si sa nu o poluam atunci cand, mergand la iarba verde, lasam in urma noastra murdarie, sa ne crestem si sa ne educam copii in conditii bune, sa-i ajutam pe cei nevoiasi ori pe cei cu dizabilitati, sa ne asumam raspunderea pentru faptele noastre, sa respectam regulile de convietuire, sa respectam legile, sa ne creiem sistemul nostru de valori si sa ne stadium ca sa-l putem realiza, sa ne respectam familia, sa renuntam la autodistrugerea prin droguri si alcool, sa iubim viata si sa-i ajutam pe disperatii, care vor sa renunte la ea etc.
Multe lucruri se pot face si nu doar visand la ele ci, contribuind la realizarea lor. Daca sunt oameni corupti, vina nu este doar a lor ci si a celor care-i corup si despre coruptie si sistemul de justitie s-a tot vorbit si pana la urma in aceste domenii rezultatele nu sunt multumitoare. Vorbea cineva despre folosirea Jurisprudentei de catre judecatori (respectiv a hotararilor definitive si irevocabile, care s-au dat in cazuri similare), se mai folosesc cate odata si acestea, dar inca mai sunt judecatori mai putin pregatiti, sunt multe cauze si nu se prea citesc dosarele si desigur ca, fiecare om sau unitate care se judeca, cred ca au dreptate, dar in aceiasi cauza, doar unul poate castiga.
Eu fac un apel la toti romanii sa-i descopere si sa-i promoveze pe cei talentati, printre oamenii cu care intra in contact, sa-i sprijine, sa incerce sa-si aduca contributia la viata colectivitatii in care traiesc, sa-i descopere pe cei care fac fapte rele si sa-i aduca in fata justitiei, sa munceasca mai mult si mai bine si sa fie mandrii de tara lor, pentru ca unii dintre noi o denigreaza, lucru ce ne aduce necazuri tuturor.
Romania are sanse sa ajunga un stat European modern si civilizat, dar acest lucru nu-l pot face cativa politicieni sau cativa conducatori ci, il putem face noi toti si cred ca, aceasta constientizare ar trebui neaparat sa se realizaze.
Daca avem drumuri proaste, nu putem dezvolta turismul, dar daca nu sunt bani pentru drumuri, desigur ca se pot curata, de fiecare cetatean, santurile din fata casei sau culege, cosi buruienile din fata cladirilor. Putem sadi un pom sau putem sa avem grija ca, raul ce trece prin localitate sa fie curat, iar pesterile sa nu se mai umple de peturi si de alte mizerii. Suntem saraci dar sper ca nu snutem saraci cu duhul, aceste lucruri le putem face. Educatia nu intodeauna costa suplimentar, din punct de vedere material, costa doar timp pentru a-i invata pe copii, pe tineri, chiar si pe unii adulti, cum sa se comporte, ce sa faca pentru a fi mandrii de ei ori de tara lor.

Răspuns utilizator avertizat
| gaby_6466 a răspuns:

In primul rind as crea locuri de munca si platita bine sa nu mai plece romini peste granita sa fie umiliti pentru citiva euro, as creste salari, pensi si alocatii pina la nivelul preturilelor, scoli mai bune

| Marii a răspuns:

Nu prea le am cu politica, pot spune ca sunt impotriva ei. dar daca mi s`ar oferi aceasta sansa, unica, as modifica, sau mai bine spus as schimba de tot gandirea oamerilor, adica i`as face sa se gandeasca de 2 ori inainte de a arunca gunoaie pe strazi sau prin alte parti decat in cosuri, sa nu se mai certe, sa ne se mai minta, sa se respecte mai mult, sa ocroteasca animalele, oricum nu rezolva nimic daca distrug! As mai incerca sa gasesc tinere talente pentru a le face mai cunoscute, nu ca Columbeanca sau Oana Zavoranu (si multi alti), care nu fac nimic decat sa se dea in spectacol (parerea mea). Poate in alta viata (daca chiar ar fi alta) as vrea sa fiu primul-ministru al tarii laughing

| dEutSa_8892 a răspuns:

Daca as fi primul-ministru al Romaniei? Nu stiu ce sa zic, cred ca as face mai multe parcuri, unde copii sa se poata juca, scolile le-as moderniza, as scoate tezele care dau de cap elevilor, as asfalta soselele si drumurile, as marii alocatiile. Dar in primul rand as vrea sa fac LUMEA MAI BUNA [ desi nu cred ca o sa reuseasca cineva sa schimbe lumea in bine, decat in rau avand in vedere ca au loc in fiecare minut si la fiecare colt de strada hoti, drogati, etc. ]
As interzice consumarea drogurilor si fabricarea tigarilor!
As da o lege ca mamele sa nu-si mai arunce copii la gunoi sau in orfelinate, iar pentru mamele care isi doresc copii, dar nu au cum sa-i creasca as da o suma de bani in fiecare luna plus lapte si alte alimente necesare copilului!
I-as pune pe hingheri, sa ia toti cainii vagabonzi si sa ii bage intr-un adapost, dandu-le hrana necesara!

As ieftinii medicamentele, ca batranii sa le poata cumpara, pentru ca unii varstnici din Romania au pensiile foarte mici si nu cred ca isi pot permite medicamentele scumpe care costa cate 3-4 sute de mii de lei [ vechi ]! [ am dat un exemplu de o suma...]
Si cum ziceam as marii pensiile si alocatiile.
As creea mai multe locuri de munca pentru tinerii care vor sa munceasca in timp ce sunt si la facultate, etc...

As schimba multe, daca as fi primul-ministru, dar din pacate nu sunt si nici nu voi fi vreodata, dar pacat de tara noastra si de cel care ne conduce, pentru ca nu face NIMIC in privintele astea, face ce face, doar ca sa ii fie lui mai bine, nu tariiwinking

| juniper a răspuns:

Daca as fi primul-ministru al Romaniei as repara drumurile astfel incat sa nu mai fie gropi, cel putin sa fie astupate, as da salarii mari profesorilor ca sa nu mai faca greva, as incerca sa rezolv problema batranilor cu pensia ca sa nu mai stea la coada pentru pensie mai ales vara cand este foarte cald. As "renova" sa zic asa sau as construi orfelinate noi, as renova scolile ce au nevoie de asa ceva.
Dar mai important m-as intelege cu niste colegi pentru a reusi toate acestea si cu presedintelewinking

| Ella_6365 a răspuns:

Este foarte greu sa raspunzi, mai ales daca nu esti in acea situatie, si o spun pentru ca oricat de mult ai vrea sa fii corect, tentatia banilor este mult prea mare si furtul este inevitabil. Pur si simplu eu spun lucrurilor pe fata, nu pe ocolite si eu asta cred. Desi m-as ocupa de anumite probleme (strazi neasfaltate, probleme in scoli unde se schimba legile invatamantului ca pe sosete), dar ca oricine, as avea grija sa-mi ramana si ceva in buzunar, sa fim seriosi, cine nu vrea cat mai multi bani?
in orice caz, as incerca cumva sa am un echilibru intre bani si ce mi-am propus sa rezolv

| cornelia_7230 a răspuns:

Ca prim-ministru al Romaniei, daca nu sunt obligata sa ma aplec in fata unor conditionari impuse de textele tratatelor de aderare la Uniunea Europeana, sau vezi recentul acord de imprumut semnat cu F. M. I., ar trebui sa am un program de guvernare, din care sa rezulte urmatoarele prioritati :
- programe de finatare europene si concesionari pentru reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii rutiere si feroviare ( gen derularea programului de reabilitare a structurii feroviare intre Sinaia si Brasov ) :
- punerea pe noi baze a sistemului de sanatate publica, model Marea Britanie;
- inlocuirea actualului sistem juridic ( model francez ) cu sistemul juridic dupa modelul german si infiintarea curtilor de jurati. De mentionat faptul ca exista si acum mentalitati dupa modelul comunist, care se perpetueaza la noile generatii de magistrati;
- refacerea asociatiilor si a uniunilor de asociatii agricole, prin crearea de ferme mari, in care sa se aplice cultura in asolamente si care sa beneficieze de masini agricole moderne si de mare capacitate, inclusiv de sisteme de irigatie, mai cu seama ca ne indreptam spre o desertificare a Romaniei, prin programe de finantare a producatorilor agricoli, asa cum se practica in majoritatea tarilor U. E.;
- dezvoltarea industriei alimentare, prin infiintarea de societati comerciale care sa valorifice produsele agricole, vegetale si animale. Industria alimentara da baza existentei populatiei, prin locuri de munca si prin asigurarea produselor necesare existentei;
- refacerea legislatiei in domeniul internelor si a administratiei publice si aici trebuie precizat, cu precadere, schimbarea totala a mentalitatii politistului roman, care trebuie sa aiba un comportament similar cu al politistului american ( prin detasarea, prin rotatie, pe diferite subunitati, a politistilor din ambele tari ) si schimbarea mentalitatii functionarului public, prin cresterea solicitudinii, mentalitatii acestora ( sa fie constient ca se afla in serviciul public, nu publicul este subordonat hachitelor si arogantei functionarului public );
-organizarea si dezvoltarea turismului, pe categorii, in primul rand prin dezvoltarea infrastructurii si apoi prin refacerea dosarelor de licenta de functionare a celor deja implicati, pentru a oferi servicii de calitate, care sa atraga cat mai multe persoane, schimbari care ar atrage marii turoperatori;
- schimbarea garzii de mediu in politie de mediu, care sa activeze permanent si relevant, pentru protectia reala a mediului si, implicit, a vietii noastre, intrucat actualmente este un jaf exercitat asupra faunei si florei;
- reorientarea comertului exterior catre piete utilizate de Romania in anii trecuti : Orientul Mijlociu, Extremul Orient si nordul Africii, prin exportul de produse agricole prelucrate si importul de produse petroliere si gaze naturale, prin crearea de alternative la unicul furnizor actual de astfel de produse;
- crearea de programe pentru reorientarea masei de someri, in plata sau nu;
- legea pensiei sa fie unica, fara nici un fel de indemnizatii speciale, pentru ca aceasta inseamna tot efort bugetar;
- limitarea adaosului comercial, la toata gama de produse, de la producator la consumatorul final, dupa modelul unor tari din vestul Europei ( Germania ).
Cam acestea sunt prioritatile, expuse la modul general, fara a intra in detalii, care sunt multiple.
- i
-

| kh1ss a răspuns:

Guvernul... de obicei trebuie sa tai raul de la radacina

| giulya85 a răspuns:

Daca ar fi sa schimb ceva, as schimba mentalitatea romanului. Toti pornesc cu ideea ca daca ai o functie importanta in conducerea tarii, trebuie sa-ti urmaresti interesul personal, sa scoti legi care sa te satisfaca etc. Desi, stim f bine cu totii ca tot ce conteaza atc cand esti presedinte etc trebuie sa ai in vedere interesul public. In sfarsit, daca as fi prim ministru in primul rand as servi interesul public. Sunt prea multe de spus in legatura cu acest subiect. Ideea e ca in tara asta n-ai nici un viitor. Daca ti se ofera sansa sa pleci in afara, pleaca si nu te uita inapoi. Pacat... Sunt atatia care stiu si se pricep la multe... Dar nimeni nu-i apreciaza la adevarata lor valoare. In afara... ai multe sanse sa reusesti. De imbunatatit... pai totul ar fi de imbunatatit! happy O noua lege? Legea care le abroga pe toatehappy Acum cateva zile am citit codul penal. Si am inceput sa rad... pentru ca nimic din ce scria acolo nu intelegeam. Pur si simplu se invart in jurul cozii. Si daca nici cei care promulga acele legi nu le inteleg... noi, oamenii de rand. ce sa mai zicem!? Si cica in instanta nu ai voi sa invoci "necunoasterea legii"... Bine, atunci vom invoca neintelegerea legii pentru ca sunt pur si simplu aiurea. In sfarsit... mai discutam pe tema asta. happy

.Mr.Mike.
| .Mr.Mike. a răspuns:

As schimba totul... absolut totul!

| Leea1234 a răspuns:

De schimbat ar fi multe, dar nu as avea cu cine sa fac aceste schimbari, pentru ca oamenii din ziua de azi vad precum caii, numai inainte, isi vad doar propriile interese si de ceilati putin ii intereseaza! si parerea mea este ca fara sprijinul lor nu as reusi sa fac mai nimic. daca ar fi dupa mine le-as schimba conceptiile invechite dar cum e imposibil... m-as da batuta

| asucme a răspuns:

As pune bazele unui program pro dezvoltare pe toate ramurile majore si de potential ecomonic si turistic de care dispune Romania. As dezvolta, in primul rand, sistemul agrigol de la auto consum ce se intampla in aproape toate gospodariile din tara spre consum de piata. As incuraja accesul tinerilor spre programe de bursa, interactive, de auto afirma, programe de simulare a activitatii de interactiune cu sistemul legislativ si economic, accesul la informatiile la nivelul tuturor institutiilor de invatamant printr-o biblioteca online gratuita (manuale in format electoric, de interes general, urmand ca lucrarile de specializare sa fie singurele care ar costa, dar cele de interes de infromare-general sa fie la libera circulatie). As incuraja consumatorul persoana fizica mai ales sa isi poate exercita si cere aplicarii drepturile printr-un sistem de consiliere gratuita (anpc-ul este deja asaltat, pentru ca este un unic organism la nivel national, ar trebui sa fie impartit cu un birou pe fiecare ramanura de interes), alocarea unui birou de avocati ce ar lucra in sistem pro bono, urmand ca o cota X% din castig sa fie atribuita acestui birou. As moderniza sistemul de infrastructura si accesul rural la utilitati. As crea un sistem de sustinere financiara a imm-urilor (motorul oricarei economii) prin acordarea de credite nerambursabile de dezvoltare (nu as mai sta doar la mana UE, interesul e in primul rand al nostru sa ne dezvoltam. nu?). As aplica un sistem minic de intr-ajutorare a familiilor sarace cu copii (precum, accesul gratuit la toate materiale necesare pentru educare, alocatii de minim 1/2 din salariul mediu pe economie pe membru, precum si haine si locuri de cazare gratuite a celor care urmeaza studiile in institutii de stat). As revitaliza sistemul de invatamant, in linii mari, etapa de liceu sa fie si ea obligatorie, studiile superioare sa revina la 5ani, asigurarea unui loc de munca bugetar pe perioada studiilor superioare studentilor ce se afla in dificultate de a-si finanta studiile superioare, dar mai ales as elimina sistemul de invatamant "ad literam" in profida studiilor de caz proprii. Incurajarea tinerilor absolventi/studenti sa isi creeze propria firma/ong, prioritizarea lor sper finantare publica si privata. Asigurarea unui minim de 25% locuri de munca pentru fiecare generatie de absolventi in toate institutiile publice(cu posibilitate de angajare cu contract pe perioada nedeterminata a celor care merita), astfel fluctuatie de personal dar si de idei ar fi marita, eliminand "locurile ocupate de umplutura de cei care nu vor sa iasa la pensie, dar nici nu se afirma cat sa-si merita pozitia respectiva". As crea un plan de incurajare a natalitatii ce ar asigura tinerilor familii 50% (in transe) din costul achizitiei unui apartament, pe langa beneficiile actuale, dupa ce se face dovada clara ca vor si dispun de posibilitatea de achizitie a unui imobil. Prioritizarea reangajarii dupa concediul de maternitate a oricarei femei indiferent daca aceasta a mai lucrat sau nu inainte. Liber acces la consiliere juridica si psihologica in cadrul oricarei institutii cu peste 100 angajati. Reorganizarea sistemul de aparare si serviciu militar, echiparea cu tehnologii de ultima ora dar mai ales de concept autohton. Marirea nivelului pensiilor si salariilor in conformitate cu dezvoltarea economica (lucru care nu se intampla actualmente. clar) TVA si accizele sa fie pastrate la acelasi nivel, sau. sa nu fie marite pana in momentul in care tara nu beneficiaza de propunerile mai sus mentionate. La ce ai nevoie de mai multi bani in buget, daca tot ii "pierzi" in proiecte aranjate. Imunitatea politica sa ramana doar la nivel de ministrii si presendinte. Santionarea prin excludere celor care nu isi respecta atributiile parlamentare. Transparenta la orice nivel sa fie lucrul de temelie a oricarui actiuni economico-social-politice.

| hugin a răspuns:

As avea mai mare grija de banii stransi din impozitele si taxele care ne omoara pe toti. La noi acum platim impozite peste impozite si nu beneficiem de nimic in schimbul acestora. Autostrazi si drumuri se vor face in Romania atunci cand nu se vor mai face de varu' Gheorghe care are el o firmulita de constructii si cumpara de la supermarket borduri.
Si nu-mi pare normal sa mergi la doctor cu banu-n buzunar atata timp cat pe fluturasul de salariu scrie ca deja tu il platesti pe acel doctor.

| laura2009 a răspuns:

Zece experţi contactaţi de EVZ au opinat ce priorităţi ar trebui să se afle pe masa guvernului Boc în debutul acestui an, când se fac tot mai simţite efectele crizei economice.

De la Sănătate la Economie sau de la Transporturi la Educaţie, în fiecare sector se impun măsuri urgente, care nu trebuie neglijate de şefii instituţiilor respective. Care sunt aceste decizii şi care va fi impactul lor am încercat să aflăm de la zece persoane, printre care oameni de afaceri, foşti demnitari sau specialişti din domeniu. Spre exemplu, profesorul de economie Daniel Dăianu crede că ministrul finanţelor trebuie să fie foarte prudent cu măsurile pe care le ia, deoarece orice greşeală poate duce România în recesiune.


Efectele crizei economice şi financiare se fac tot mai simţite în acest an, astfel că, fără luarea unor măsuri urgente şi eficiente, traiul românilor în 2009 va fi tot mai greu. Noul guvern este nevoit să ţină în „frâu“ multe revendicări de ordin salarial şi să-i asigure economiei un climat propice de creştere economică.


În caz contrar, vom intra în recesiune, iar lucrurile vor sta mult mai rău decât estimează analiştii. În prezent, pe ordinea de zi a guvernului ar trebui să existe mai multe priorităţi. EVZ a contactat mai mulţi specialişti, oameni de afaceri, foşti miniştri sau secretari de stat, din mai mul te domenii-cheie, de la Finanţe la Turism, de la Sănătate la Educaţie, pentru a afla care sunt aceste măsuri urgente. Cei 10 experţi au oferit mai multe sfaturi şi propuneri pentru cei care se află la conducerea acestor ministere. Unii dintre cei chestionaţi şi care s-au aflat în trecut la cârma sau pe baricadele instituţiilor implicate susţin că programele lor trebuie continuate şi sunt agreate şi de forurile europene, şi de sindicate. Referitor la Finanţe, euro parlamen tarul Daniel Dăianu spune că orice greşeală a politicilor ministrului Gheorghe Pogea poate duce la recesiune.

Infrastructura, mediul şi agricultura, printre priorităţi

Unele dintre cele mai necesare domenii sunt infrastructura rutieră şi cea feroviară. Multe voci susţin că lipsa infrastructurii a ţinut şi încă ţine la graniţe mai mulţi investitori străini.


În România, trebuie abordată mult mai serios problema construirii de infrastructură rutieră şi feroviară prin parteneriat public privat, ne-a declarat Sorin Ioniţă, directorul executiv al Societăţii Academice Române (SAR). Însă în estul Europei acest gen de proiecte nu prea au mers. Asta deoarece partea privată doreşte garanţii prin care să fie sigură că îşi recuperează banii într-o perioadă de timp, după un plan bine pus la punct, iar autorităţile nu prea reuşesc să îndeplinească aceste cerinţe.


Ioniţă spune că, pentru a construi infrastructură, trebuie început cu priorităţile. „Dacă ai un plan şi fondurile pentru acesta, eu nu înţeleg de ce nu este dus la bun sfârşit. La noi se încep şi alte proiecte în paralel şi nu se termină niciunul“, a mai spus reprezentantul SAR. Reducerea TVA şi a cotei unice, accesarea fondurilor europene pentru toate sectoarele şi reorganizarea sistemului de educaţie şi sănătate sunt alte domenii care trebuie analizate de cabinetul Boc.

DEFICIENŢE

Pădurile şi mineritul, la control

Fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, consideră că despăduririle şi ilegalităţile din sectorul mineritului trebuie să devină priorităţi pentru viitorul guvern, avertizând că „fără o curăţire a sistemului nu se va face nici un pas”. Fostul ministru acuză opoziţia tranşantă a silviculturii în stoparea defrişărilor, dar şi frecventele încălcări ale legii din domeniul mineritului, aducând ca exemple situaţia de la Roşia Montană, iazurile din Maramureş sau carierele de piatră de pe cuprinsul ţării. În opinia lui Korodi, problema despăduririlor ar trebui dusă la nivelul primului ministru.

“Nu s-a susţinut, ci mai degrabă s-a obstrucţionat înfiinţarea comandamentului naţional împotriva tăierilor ilegale. Obstacolul constă în structuri corupte în domeniul controlului pe acest sector”, arată el. Şi mineritul este un domeniu “care doreşte să scape de sub legislaţia de mediu”. “Nu numai că nu sunt puse în siguranţă iazurile, depozitele de steril, dar nici nu este sprjinită reutilizarea sterilului la construcţia de infrastructură de transport pentru că patronatul din domeniul minelor are un lobby puternic la Ministerul Transporturilor”. Korodi mai crede că ministerul şi instituţiile subordonate se vor goli de profesionişti în lipsa unui sistem de salarizare unic la funcţionarilor publici. “Vor rămâne numai cei care vor fi motivaţi politic şi vom vedea plecări masive de specialişi care nu ocupă poziţii cheie”, mai arată el. (Livia Cimpoeru)

ECONOMIE

Cotă unică şi TVA, reduse

Dinu Patriciu consideră că una dintre măsurile pe care ar trebui să le ia guvernul în această perioadă, pentru a diminua cât mai mult efectele crizei, este acordarea unor facilităţi pentru agenţii economici care plătesc taxele şi impozitele anticipat. În acest fel, veniturile la bugetul de stat au şanse reale să crească, mai ales în condiţiile în care gradul de colectare a fost extrem de scăzut la finele anului. De asemenea, este necesară reducerea TVA la 15%, odată cu diminuarea cotei unice.

„În acest moment, principala preocupare a guvernului ar trebui să fie deflaţia, să stimuleze consumul, pentru că preţurile scad“, spunea recent Patriciu. Potrivit acestuia, 80-85% din sistemul bugetar ar trebui disponibilizat, iar cei rămaşi să fie eficientizaţi. Mai mult, lucrările publice trebuie să fie finanţate din resurse private, iar statul trebuie să practice pe scară largă concesiunea şi să atragă capital privat care să con tribuie la dezvoltarea infrastructurii. „Capitalul străin trebuie atras în condiţii de egalitate cu cel românesc. Gogoriţa cu încurajarea capitalului românesc pentru marile lucrări de infrastructură s-a dovedit extrem de păguboasă“, susţine Patriciu. El a explicat că lucrările de infrastructură pot absorbi mare parte din numărul şomerilor. Cele mai afectate industrii vor fi construcţiile şi imobiliarele, crede Patriciu. (Florentina Cioacă)

MUNCĂ

Ajutoarele sociale la control

„În primul rând, m-aş ţine de cuvânt şi aş pune în aplicare toate promisiunile pe care le-am făcut în campanie“, îşi începe Theodora Bertzi (PNL) programul virtual la Ministerul Muncii. Fostă secretar de stat în acelaşi minister, Bertzi e de părere că măsurile pe care le-a luat actuala conducere a instituţiei par disperate, „luate în pripă, ca în joacă şi fără să fie gândite“. Aşadar, Bertzi spune că mărirea de pensie pentru grupele I şi II de muncă şi plafonarea indemnizaţiei pentru mame sunt acţiuni pe care nu le-ar fi recomandat actualului guvern.

„Din măsurile luate până acum nu se vede că se asigură venituri, ci numai că se strânge cureaua. Ar trebui ca măsurile astea să se axeze pe asigurarea de venituri şi mărirea nu mărului de locuri de muncă“, a spus Bertzi. În planurile de economisire ale Theodorei Bertzi, dacă ar fi ministru al muncii, intră o reorganizare a modului de acordare a alocaţiilor de stat. „De exemplu, aş începe o evaluare a celor aproximativ 8 milioane de beneficiari, cu ajutorul instrumentului care este Agenţia de Prestaţii Sociale, să văd câte dintre aceste alocaţii sunt justificate. La momentul acesta, alocaţiile astea se dau pe bază de cerere pe propria răspundere“, a explicat Bertzi. Ea a dat ca exemplu alocaţiile pentru lemne de care beneficiază aproximativ 2.000.000 de oameni, dintre care Bertzi este convinsă că nu toţi ar trebui să le primească. (Andreea Ciupercă)

SĂNĂTATE

Atragerea de medici străini

Preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice, prof. dr. Cristian Vlădescu, crede că noul ministru al sănătăţii ar trebui să facă schimbări majore în ceea ce priveşte politica resurselor umane, organizarea spitalelor şi politica medicamentului. „Avem puţini medici în raport cu alte state, iar dintre aceştia mulţi pleacă în alte ţări sau ies la pensie. Trebuie crescut numărul celor care intră în sistem. O variantă este atragerea unor doctori din alte ţări. În Anglia, spre exemplu, 75% din medicii ajunşi în sistem în ultimii ani vin din India, Pakistan“, spune Vlădescu. În plus, el crede că şi medicii români care lucrează în ţară ar trebui folosiţi mai eficient.

„O parte dintre activităţile lor, cum ar fi raportările către casele de asigurări, ar trebui preluate de alte persoane. Sfaturile în ceea ce priveşte dietele, spre exemplu, care consumă mult timp, ar putea fi date de nutriţionişti care nu trebuie să aibă studii medicale, ci studii minimale în domeniu“, mai recomandă specialistul în sănătate publică. Modificări majore ar trebui făcute şi în organizarea spitalelor, care de 30-40 de ani sunt neschimbate. „Concepte de bază în alte ţări, precum calitate, acreditare, valoare, la noi nu există. Nici măcar Comisia de Acreditare a Spitalelor nu este funcţională“, mai spune Cristian Vlădescu. (Geta Roman)

FINANŢE

Cât mai mulţi bani de la UE

Principalele provocări cu care se confruntă noul ministru de finanţe, Gheorghe Pogea, sunt atenuarea efectelor crizei economice şi protejarea economiei româneşti de deprecierea brutală a leului, consideră europarlamentarul Daniel Dăianu. El susţine că „marea miză a anului 2009 ca mijloc de combatere a efectelor crizei va fi atragerea cât mai multor fonduri europene“.

În acest moment, însă, şeful Finanţelor trebuie să stea cu ochii pe execuţia bugetară, pe mersul producţiei industriale împreună cu volumul comen zilor, pe creditare cu costurile sale şi pe onorarea plăţilor externe. Cele mai mari pericole care ne pasc în cazul în care ministrul finanţelor ar lua decizii greşite sunt un sistem financiar vulnerabil cu un leu în cădere masivă şi intrarea economiei româneşti în recesiune. Daniel Dăianu consideră că noul ministru trebuie să aplice un program anticriză conţinând următoarele măsuri: evitarea creşterii salariilor, capitalizarea CEC şi Eximbank şi ajutoare pentru IMM-uri.

În plus, Gheorghe Pogea trebuie să prevină tulburările sociale printr-un dialog cu sindicatele şi să asigure finanţarea proiectelor mari din economie. Mai mult, el ar trebui să găsească soluţii prin care să atragă bani suplimentari la buget de la instituţii financiare europene sau Banca Mondială. El ar trebui să apeleze la FMI doar dacă banii europeni nu sunt suficienţi. (Ana Bâtcă)

EDUCAŢIE

Reorganizarea învăţământului

Dacă s-ar întoarce să conducă Ministerul Educaţiei, fostul ministru din perioada 2004-2005, Mircea Miclea, ar aplica punct cu punct strategia pentru „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii“. Acelaşi lucru îl recomandă şi actualului ministru. Printre altele, strategia întărită şi de semnarea Pactului pentru Educaţie, în luna martie 2008, prevede legiferarea unei noi structuri de învăţământ, formarea profesorilor implicaţi în restructurarea ciclurilor de învăţământ, dotarea tuturor şcolilor cu calculatoare conectate la internet, descentralizarea ins tituţiilor de învăţământ, finanţarea flexibilă prin granturi de studiu a universităţilor sau crearea unui mecanism fiscal pentru ca firmele private să poată dona 2% din impozitul pe profit instituţiilor publice de cercetare.

„Aş alege această strategie pentru că în spatele ei se află un raport de analiză şi un pact politic. În plus, fiecare pagină a acestei strategii a fost semnată de reprezentanţii sin dicatelor“, explică Mircea Miclea. Fostul ministru consideră că aplicarea strategiei nu ar fi periclitată de criza economică mondială. „Există o eta pi zare în strategie până prin 2015, aşa că ar exista un decalaj de o jumătate de an, cel mult un an în aplicarea sa. Noi, când am făcut strategia, am gândit-o la bugetul Educaţiei pe 2008, adică 6% din PIB, care nu se va schimba. (Andreea Archip)

ENERGIE

Privatizarea producătorilor

Expertul în domeniul energetic Jean Constantinescu, preşedinte al Institutului pentru Resurse Energetice, este de părere că statul ar trebui să privatizeze de urgenţă marii producători de energie, pentru a face rost de fonduri necesare şi în alte domenii de interes public, cum ar fi realizarea de autostrăzi sau spitale.

„Ideea înfiinţării companiei energetice naţionale a fost proastă de la început şi nu e viabilă nici intenţia noului ministru, Adriean Videanu, de a realiza mamutul energetic în subordinea Ministerului Economiei. Ministerul trebuie să relanseze programul de privatizări, de urgenţă în criza care ne paşte, pentru că trebuie atraşi bani pentru investiţiile necesare centralelor electrice, care riscă să fie oprite pentru că nu îndeplinesc condiţiile de mediu“, ne-a explicat Constantinescu.

În ceea ce priveşte situaţia Termoelectrica, societate cu conturile blocate din cauza datoriilor şi cu centrale care riscă să se închidă, Constantinescu spune că trebuie continuată realizarea de parteneriate public-private pentru noi grupuri. În sectorul minier, lignitul trebuie încurajat în continuare prin modernizări serioase şi management eficient. Însă, în privinţa sectorului huilei, lucrurile stau mult mai prost, necesităţile sunt extrem de mari, iar statul nu poate fi înlocuit, mai spune expertul. În opinia sa, şi minele de huilă pot fi ajutate cu banii obţinuţi din privatizarea complexurilor energetice. (Florentina Cioacă)

TRANSPORTURI

Proiecte duse până la capăt

Ministrul transporturilor ar trebui să aibă trei mari priorităţi în ceea ce priveşte infrastructura rutieră: construcţia de autostrăzi, între ţinerea drumurilor existente şi proiectele medii, precum cen turile oraşelor, spune Sorin Ioniţă, director executiv al Societăţii Academice Române (SAR). Potrivit acestuia, în România nu s-au făcut progrese în ceea ce priveşte construcţia de autos trăzi, deoarece autorităţile nu sunt capabile să ia un proiect şi să-l ducă la bun sfârşit, pe lângă problemele legate de corupţie şi birocraţie.

„Trebuie să te ţii de un proiect început. Nu există în România capacitatea de followup“, spune Ioniţă. În ceea ce priveşte întreţinerea drumurilor, acest domeniu este „sub finanţat cronic“. Se degradează drumurile deoarece nu sunt întreţinute, apoi sunt necesare fonduri uriaşe pentru a fi reabilitate. Nu în ultimul rând, noul ministru trebuie să accelereze îndeplinirea proiectelor medii, precum şoselele de centură. Acestea se realizează cu costuri mici şi aduc beneficii enorme. El dă exemplul oraşelor din Ardeal, care se confruntă cu probleme mari generate de lipsa şoselelor de centură. În ceea ce priveşte căile ferate, acest domeniu este de departe „lanterna roşie“ a Transporturilor, potrivit lui Sorin Ioniţă. El crede că acolo lucrurile sunt tragice şi că toate celelalte proiecte merg bine în raport cu ce se întâmplă în transporturile feroviare. (Adrian Popa)

AGRICULTURĂ

Cofinanţare de la bănci

Prins în noul plan de guvernare, actualul ministru al agriculturii, Ilie Sârbu, este susţinut de fostul ministru Gheorghe Flutur în aplicarea tuturor ideilor propuse. „Important este să pună în aplicare tot ceea ce şi-a propus. Eu îl voi susţine în acest demers mai ales că amândoi am colaborat la actualul plan. (...) Sper ca ministerul să absoarbă cât mai multe fonduri europene, apoi sper să reuşească să descentralizeze instituţia“, ne-a declarat Gheorghe Flutur.

Mai mult, fostul ministru îl sfătuieşte pe Ilie Sârbu să investească tot mai mult în ferme. Absorbţia de fonduri europene este foarte importantă pentru deblocarea creditelor necesare cofinanţării. La ora actuală, băncile oferă destul de greu împrumuturi pentru agricultură, deşi nume mari din instituţiile de creditare s-au „înhămat“ la acest proiect alături de minister.

O altă prioritate pentru Ministerul Agriculturii este reprezentată de continuarea plăţilor din fondurile SAPARD, după ce anul trecut acestea au fost sistate de către Uniunea Europeană, motivul ţinând de deficienţele din sistemul de management. De neglijat nu sunt nici fermierii care ar tre bui „subvenţionaţi“ de la bugetul UE prin intermediul Agenţiei de Plată şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Deficitari suntem şi la capitolul împădurire, după ce defrişările din ultima vreme au creat „scandaluri-monstru“ legate de restituirile de păduri. (Paul Barbu)

MEDIU

Vânătoarea interzisă în Deltă

Attila Korodi recomandă succesorului său ca viitoarele proiecte pe mediu să depăşească strictul necesar al cerinţelor europene, deoarece acestea limitează politicile publice, iar foarte multe lucruri de detaliu, dar importante, ajung să lipsească de pe lista de realizări. În opinia sa trebuie găsite şi alte resurse de finanţare decât cele europene pentru infrastructura de apă potabilă-apă uzată, pentru că altfel nu vor fi atinse ţintele din 2013, 2015, 2018. În plus, trebuie rezolvat sistemul de parteneriat public privat pentru eficientizarea sistemelor de colectare selectivă şi depozitare ecologică. De o importanţă maximă e şi urmărirea calendarelor de conformare a industriei poluatoare.

“Aici nu este domeniul compromisurilor, de dragul de a lăsa pe unii să facă profit. Vorbim de petrochimie, siderurgie şi de alte domenii. Am dat exemple că se poate (Arpechim, Sidex Galaţi, Kronospan Sebeş Protan), deci trebuie să se continue pe linia deja schiţată”, afirmă Korodi. În domeniul biodiversităţii, acesta vede un rol major acordat Agenţiei de Arii Protejate şi demararea, în a doua parte a anului 2009, a sistemului de compensare pentru proprietarii care au terenuri în arii protejate. În opinia sa, trebuie preluate în continuare terenuri agricole din Delta Dunării pentru renaturări şi interzisă complet vânătoarea în Deltă. În domeniul gospodăririi apelor, Korodi crede că trebuie să existe permanent măsuri de indexare a tarifului de apă, măsuri în lipsa cărora se va pune pe butuci structura de apărare împotriva inundaţiilor.

Totodată, ar trebui finalizate majoritatea lucrărilor hidrotehnice care au fost începute în cadrul investiţiilor multianuale. Trebuie continuate şi lărgite investiţiile în resurse energetice regenerabile, iar producerea energiei verzi să fie încurajată atât la scară industrială, cât şi în zona rezidenţială. Aplicarea, în diferite politici sectoriale, a Strategia Naţionale de Dezvoltare Durabilă este foarte importantă în opinia ministrului, având în vedere că, la ora actuală, politicile de dezvoltare nu sunt sustenabile, existând un dezechilibru major între resursa investită şi eficienţa rezultatului. “Indicii de dezvoltare durabilă arată că direcţia actuală este greşită, se utilizează mai multă resurse pe un produs decât este necesar. Suntem mult sub media europeană”, avertizează fostul ministru. (Livia Cimpoeru)

TURISM

Legea tichetelor de vacanţă

Elena Udrea ar trebui să dea drumul la bani - asta aşteaptă de la noul ministru reprezentanţii din domeniu, spune Alin Burcea, proprietarul agenţiei Paralela 45 şi preşedintele Comisiei de out going din cadrul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Operatorii sunt promotorii legii tichetelor de vacanţă, care ar trebui să-i încurajeze pe români să petreacă vacanţele în ţară, dar şi a unei legi a turismului. „Am dori, de exemplu, ca toate de plasările instituţiilor de stat să fie prin agenţiile de turism, în care să se comercializeze şi bilete pentru CFR“, afirmă Alin Burcea. În acelaşi timp, acesta ar prefera ca Ministerul Turismului să spriji ne mai mult promovarea României în străinătate.

„Nu este suficient că autorităţile plătesc standul expozanţilor din cadrul tâgurilor de turism, ci ar fi bine să cofinanţeze şi broşurile care urmează să fie oferite potenţialilor clienţi. De asemenea, ministerul ar trebui să ofere facilităţi agenţiilor care aduc în ţară un număr mare de turişti străini“, susţine Burcea. Pe lângă participarea activă în domeniul promovării susţinând iniţiativa achiziţionării pachetelor de vacanţă în ţară cu mai multe luni înainte -, noul ministru ar trebui să dezvolte o strategie de atragere a turiştilor spre Capitală. Elena Udrea ar putea, de asemenea, să creeze parteneriate pentru dezvoltările locale - parcări sau alte facilităţi -, precum şi să impună hotelurilor de pe litoral să ţină deschis mai mult timp. (Teodora Trandafir)


PRIORITĂŢI

Reducerea numărului angajaţilor la stat, reorganizarea spitalelor şi privatizarea producătorilor de energie sunt câteva dintre măsurile recomandate de experţi

| Xulescu_6752 a răspuns:

Mi-as schimba numele..."BOC-POC"laughing

| dydyuk a răspuns:

Pai... prima ora as introduce din nou examenul de admitere ca nsa nu mai dam noi teze pe capul nostru iar altii din alte scolii sa copie si sa intre pe nedrept... as renova scolile din toata Romania... as face cluburi de noapte pentru toata lumea si fara bilet de intrare... soselele din romania sunt groznice de aceea as incerca sa fac ceva pentru toti soferii care intra in gropi zi de zilaughing si cam atat... sper ca o sa castig marele premiulaughing

| nustiucine a răspuns:

Buna,

iti multumesc pentru ca ai pus intrebarea aceasta si astfel mi-ai dat sansa sa raspund.
in Romania, anul trecut, am beneficiat de doar 23 % din valoarea totala alocata noua ca stat, in ceea ce priveste fondurile UE.
Parerea mea este una ingrijoritatoare...ni se dau bani, doar daca stim sa-i cerem iar noi nu avem interesul si persoanele potrivite care sa alcatuiasca o "petitie" pentru a primi respectivul fond.

Am mai aflat de altfel ca, la Constanta, acum ceva vreme, s-a primit un fond pentru construirea unei cladiri de conferinte.Banii au ajuns la noi, s-au impartit, iar cladirea a ramas construita pe jumatate.cand a venit o comisie sa verifice respectarea regulilor be baza caruia ne-au alocat fonduri, nu numai ca ne-au dat o amenda usturatoare, dar Constanta ca oras, este acum "taiat" de pe lista oraselor apte de a primi fonduri pentru o perioada indelungata. Concluzia o vei trage tu.
Mentalitatea este greu de schimbat, greu, dar nu imposibil. UE este o posibilitate de dezvoltare enorma pentru noi, de care trebuie sa profitam la maxim.

Totodata, as investi in tinerii capabili, as incerca sa ridic "necesitatea unei educatii corecte" la rang de lege, fara a o face intr-un mod agresiv, ci intr-un mod lejer, placut, astfel cunostintele sa devina un"must have" al oricarui tanar, sa aiba o atractie spre "a sti cat mai multe"
As investi in turism, avem o tara superba, avem diversitate d. p. d. v. al reliefului, avem ce arata.

As imbunatati seviciile.Tot ceea ce inseamna contact cu publicul, sa fie foarte bine instruit despre atitudinea pe care ar trebui sa o aiba fata de Orice Cetatean.

As da carti gratuit(profitand de un fond al UE)

As investi in Stiinta si Arta si as incerca sa dezvolt un program numit "idei de weekend", incercand sa conving cat mai multi romani sa investeasca zambete in fiecare zi libera happy-propunandu-le locuri de vizitat, activitati relaxante si tot ceea ce au nevoie pentru a scapa de stresul de zi cu zi.

Concluzionand, avem o tara fantastica pe care o putem avea in folosul nostru, nu impotriva noastra, trebuie doar sa gasim punctele cheie.

| iulian a răspuns:

As face delta dunarii mai curata si mai interesanta

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

As schimba totul. as renova tot c exista in aceasta tara, in asa fel incat sa fie mult mai multa armonie si liniste.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Din pacate nu as putea schimba ceva concret decat daca as incepe cu lucrurile marunte...coruptia a ajuns la un nivel asa inalt incat acum daca vrei sa faci ceva cinstit, sistemult iti inchide gura si asa ramane... ce voci de azi? ...mai bine zis voci de ieri... dar totusi sa raspund la intrebare.sincer gradinitele...le.as chimba.de acolo incepe totul.toate bazele Romaniei.sa invete inca de mici si binenteles si din familie. ce inseamna respectul, munca, rasplata...nimic nu e gratis

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Toata conducerea.

| Roxanne a răspuns:

Pai probabil m-as ocupa mai mult de aceasta tara .as promova mult mai mult turismul.pentru ca sa fim seriosi.suntrem o tara "dotata" din ac punct de vedere, si i-as da afara pe toti cei care nu fac nimic .sh mai iau si o groaza de bai (guvernatorii). As implica tara in mult mai multe lucruri .ca sa ii aduc prestigiu .sh sa o ridic.happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

As schimba masinile poluante in masini ne poluante!