anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce ar trebui sa faca multimea oamenilor nemultumiti de situatia lor financiara ca sa se schimbe modul cum sunt distribuite resursele financiare in tara?

53 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Despre ce resurse financiare e vorba? despre banii din buget pe care ii primeste fiecare regiune? Atunci sa stii ca totul e politic si tine de cum s-a votat in ultimi 30 ani

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Să schimbe modul cum sunt distribuite resursele financiare in tara?
Ce sunt alea resurse financiare după tine? Cine le distribuie?

| mihai69 a răspuns:

Să voteze cu cap, nu să se lase în continuare îmbrobodiți de ticăloșii care îi mint mereu. Și să accepte că fără muncă, nu se va schimba nimic în bine, dimpotrivă.
"Statul" nu e pușculiță să tot scoată bani - și chiar de ar fi, mai trebuie să și pui, ca să ai de unde scoate.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Stai, ca pornesti de la o premisa comunista.
Statul nu e responsabil de castigurile noastre individuale. E democratie/capitalism.
Poti sa castigi 2000 de lei sau 200.000 de lei, statul doar iti retrage un (mare) procent, pentru strazi, politie, spitale, biserici, biserici, biserici, biserici, poponari BOR, biserici, catedrale, milioane de bugetari si lucrari de intretinere.
Oamenii normali lucreaza in sectorul privat, de care statul nu prea e responsabil. Ca lucrezi la o afacere prospera, si castigi mult, sau stagnezi la un SRL vai mortii lui pe salariul minim, nu e vinovat statul.
Nu suntem inainte de 1989, sa detina statul toate activitatile economice din tara, si sa plateasca populatia dupa anumite scheme. Economia se regleaza in functie de cerere si oferta. Esti util, primesti bani ok.
Nu esti util si cauti locuri in care sa freci menta, zi merci pentru minimul pe economie.

| anonim_4396 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Cum adica statul nu este responsabil de ceea ce se intampla in sectorul privat? Sectorul privat are obligatia de a se supune legilor statului.
Sunt tari in care chiar si cu salariul minim iti permiti multe lucruri.
Si daca iti cauti locuri in care sa freci menta ce? Romania face parte dintre tarile in care angajatii sunt munciti mult din cauza ca nu stiu sa spuna nu. Cunosc multe persoane care au lucrat cu strainii si au vazut ca este o diferenta foarte mare intre nivelul de pretentii pe care angajatorii il au de la romani fata de francezi, nemti, spanioli. Mai ales la francezi. Aia lucrau si de 6 ori mai putin decat romanii pe salarii de 3 ori mai mari. Lucrau pentru aceeasi companie, pe posturi similare.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru anonim_4396):

Legile Romaniei sunt mai nou pe format european, deci nu prea putem spune ca nu sunt ce trebuie, in conditiile in care tarile vestice au aceleasi principii.
Coruptia bugetarilor impreuna cu lenea si incultura populatiei ne tin pe noi in loc.
Avem o fauna impresionanta de crestini consumatori de propaganda URSS-ista, care au drept de vot si au turnat urmasi pe banda, deci viitorul tarii este incert.

| anonim_4396 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Atunci de ce sunt multi care spun ca este mult mai greu sa pornesti o afacere in Romania decat in alte tari? Sunt mult mai multe taxe si ti se pun mult mai repede bete in roate.
Poate ca problemele legate de salarii si volumul de munca nu sunt legate doar de legi. Daca ar fi mai multi oameni cu pretentii salariale mai mari atunci si angajatorii s-ar simti nevoiti sa dea salarii mai ok. La fel, daca nu ar mai fi atat de multi angajati cu ambitii exagerate atunci si volumul de munca ar mai scadea.
Cunosc pe cineva care muncea foarte mult. Este inginer proiectant. In Romania i se cerea sa proiecteze vreo 6 piese pe zi. A fost la un moment dat trimis o perioada in Franta de firma. Acolo, i-au spus francezii s-o lase mai usor cu munca sa proecteze doar o piesa pe zi. I-au spus ca daca face mai multe nu va mai avea ce sa ponteze in celalalte zile.

| Roger645 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Unii apti de munca cred gresit ca statul e un soi de fundatie de acte caritate, care ar trebuie sa dea pomeni. De parca ar fi niste fotomodele de lux care onoram statul cu prezenta.
Daca dai un anunt ca dai covrigi/ 1 mititel de pomana se strang 1000 oameni / zi.
Daca dai anunt ca angajezi cu 200lei/ zi cred ca vin in trecere 2-3/ saptamana.
PS: Am avut o prietena care se duce regulat la ora 10 la servici, desi incepe la 9, ca nu se poate scula mai devreme. Si asta zi de zi.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru anonim_4396):

Coruptia romaneasca face fondurile accesibile doar pentru unii, de exemplu.
Iar politica de stanga jumuleste inclusiv societatile abia infiintate, pentru a aduce bani la buget.
Dar chiar crezi ca in alte tari, oricine isi porneste o afacere pocnind din degete?

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru Roger645):

Partidele de stanga fac acte de caritate pentru votantii lor, cu banii colectati din sectorul privat.
Urca salariul minim nejustificat, sporind inflatia cel putin la cota egala, iar prostu' le da votul in continuare, ca sa nu se intoarca "hotul de Boc", care a taiat din pensii (in plina criza mondiala).

| anonim_4396 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Macar in alte tari ai o sansa chiar daca este greu. Nu te jumuleste ca in Romania.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru anonim_4396):

In Romania deschizi o societate foarte repede, cu 200-300 de lei.
Sunt complicate doar autorizarile ulterioare, pentru activitati cu reglementari deosebite (alimentatie, transporturi, etc).

| anonim_4396 explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Ma refeream la faptul ca daca iti merge bine iti cauta nod in papura ca sa te inchida.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Nu are treabă nimeni cu tine dacă faci o afacere și îți merge bine.

| Roger645 a răspuns (pentru anonim_4396):

Doamna patroana care ii merge bine si e corecta, vrei sa iti angajez eu avocat pentru exces de zel ale organelor? Contesti PV in 15 zile de la emitere si daca e asa cum zici se va anula la Tribunal.
PS: Mai trebuie sa aduci si tu o sticla de apa, niste biscuiti, un fursec..adica un minim protocol, buna crestere si fara sa fii tare in clanta. Ca atunci iti da 5000 in loc de 500..pt abateri d-astea minore. Sa vezi cand iti da amenda $10000 in SUA, vii inapoi in Romania instant.

| Roger645 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Birocratia si timpul de a deschide o firma in Romania in 2020 este 5% din ce era in 1996-2000. Adica nimic. Parca e corul bocitoarelor aici. Cu 500-1000lei ( adica bani de seminte la o firma) un avocat specializat o face in vreo 2 saptamani. Adica nimic. Problema e sa ai afacerea, nu ca dureaza 3 zile sau 2 saptamani. Apoi iti iei pe parcurs dupa caz: mediu, pompier, sanepid etc. La bloc de ex, iti trebuie acord vecini..asta e problema maxima. Daca vecinu e Gica contra, nu se face.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru anonim_4396):

Gresit, daca iti merge bine, deja te stii cu toti, esti adaptat legislatiei si mergi "tun" prin controale, bineinteles cu protocol si minimul pe societate sau pe PF, in numele responsabililor, ca sa fie si mai mica amenda.
La inceput e mai nasol, ca nu apuci sa indeplinesti absolut toate conditiile, aici referindu-ma la dotari, autorizari si angajati care sa raspunda de anumite chestii, incepand de la securitatea muncii.
Daca ai o firma ce necesita 20 de angajati, nu ai cum sa ii ai pe toti din prima, cu toate la zi.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru Roger645):

Am impresia ca se face foarte rapid inmatricularea, la biroul de comert. Oricum, pasul ala e neinsemnat.

| Roger645 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Pentru mine nu are nici o semnificatie 1 zi sau 1 saptamana. Sa nu fie 1 luna. Sunt nu stiu ce taxe de urgenta cu 3-7 zile la avocatii cu pricina.
Ideea cu schimbatul guvernului/anarhie, cu razboiul la usa: nimic mai prost. Bucuria lu Putin. Daca aveam un presedinte ca Putin de pornea Romania la razboi cu Bulgaria si Ungaria, baga lumea si presa in puscarii, ce mai faceau?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Roger645):

Acum trebuie doar vreo 2-3 semnaturi, nu mai e ca inainte. Si sedii sociale fara activitate se pot inchiria, sunt firme care furnizeaza serviciul asta.

Răspuns utilizator avertizat
| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru Goete):

Da, statul stabileste conditiile de desfasurare a activitatilor economice, teoretic pentru binele tuturor (actionari, angajati, comunitate, mediu).
Dar statul nu "distribuie resursele financiare". Nu el detine banii, nu el iti plateste profitul sau salariul. Astea tin de valoarea fiecaruia, cand vorbim de sectorul privat.
Nu poti sa investesti intr-un magazin de pensete in Barlad, si sa dai vina pe stat ca abia platesti un salariu minim. Fiecare e platit dupa cum stie sa se puna in valoare.
Statul poate creste salariul minim pe economie, sprijinind inflatia. Nu are cum sa-l transforme pe Dorel din necalificat puturos in ITist in industria medicala, ca sa castige bine.

Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns:

Oamenii ar trebui sa ceara un partid socialist (de stanga) pentru ca ar trebui sa stie ca doctrina de dreapta nu e niciodata pentru omul de rand, e doar pentru bogati, firme, bani, corporatii.
Dreapta inseamna userismul liberalismul, aur-ismul, psd-ismul, monarhia.
Nu avem partid socialist la noi de ales, nemtii au, se numeste "Die Linke".

Au avut ei grija sa nu avem, ca sa alegi tot aia orice ai alege.
Nu ma refer acum la ceausescu unde nu se gasea nimic si stateai in frig, ca ala nu era socialism, era dictatura.
Ma refer la socialismul corect aplicat.

Pana nu se face asta, o vom duce la infinit rau.
Si ce zic se verifica, uite-te in trecut si vezi ce a facut dreapta? Uite-te anii 1900-1945 la noi cum traia lumea, aveai monarhie cu parlament liberal.
Macar socialistii dupa aia pana in 77 (cand a venit dictatura cu lipsuri) au facut destule pentru oamenii de rand, intreaba parintii, bunicii sa vezi.

Si daca e sus cine trebuie, stiu ei cum sa distribuie resursele si ce sa faca sa fie bine.
Sau daca zice cineva ca dreapta face bine, sa zica ce au facut bun pentru oamenii de rand din 1990 incoace.

| Holiday a răspuns (pentru Mosotti):

"Nu avem partid socialist la noi de ales"

Partidul Comunitar din România, Partidul Socialist Român, Partidul Democrației și Solidarității.

Uite ca ai, dar totusi, cat de imbecil sa fie cineva sa voteze asa ceva?!

| Mosotti a răspuns (pentru Holiday):

De ce n-ar vota partidul socialist?
Si cat de imbecil sa fie cineva sa voteze mereu dreapta? Care am zis ca prin doctrina e contra omului de rand.

Bine, daca e partid socialist din aia pe bune sa faca ceva, dar presupunem ca si-ar respecta doctrina.
Si degeaba exista partidul ala daca nu are finantatori, ca n-are. Daca nu ai acces la TV, e ca si cum nu esti.
Deci nu avem.

Imbecil e ala care pune la infinit lupu sperand sa nu manance oi.
Pui pe cineva care prin gandire poate nu vrea sa manance oi.

| Holiday a răspuns (pentru Mosotti):

Da-mi exemplu de tara al carui model de guvernare il apreciezi.

| Mosotti a răspuns (pentru Holiday):

China, acolo se combina un capitalism cu un socialism f atent, era tot a prosperat, in timp ce ceilalti picau in prostie, daca te uiti la niv de trai din Germania, din 1990 in colo a picat in continuu.
Ar mai fi fost Cuba, dar aia nu stiu cum era daca nu avea embargo de la SUA, nu stiu daca ar fi mers bine. Ca si acolo SUA le-a pus embargo aiurea.


Ptr ca, capitalismul in forma actuala nu mai merge, ca dovada ca din criza asta (Fara leg cu razboiu, oricum venea), nu vom iesi nici unu daca nu schimbam sistemul.
Ai nevoie si de ceva economie planificata, nu sa suprasaturezi pietele de desfacere.
Pe langa ca poluezi de rupi si ne ia dracu ca nu o sa mai avem ce manca, ce bea, si consumi si energie inutil.

Daca am un tel bun, de ce sa-l schimb dupa 2 ani? De ce sa faci altul daca si celalalt inca merge f bine pe softurile care sunt!?
Sau masina dupa 3 ani, iti merge si 10 f bine.
Consum de materii prime, energie, poluare aiurea.

Schimbi calculatoru, telefonul daca apar softuri mai bune, jocuri, si nu mai merg pe actuala tehnica, asta e util.
Sau TV, aveai 4:3, s-au dat la 9:16, dar au mai facut inca un format nu stiu cum, pai de ce?
Lasa un format de ex 9:16 sau lasa-l pe ala 4:3 ca atatia zeci de ani ala a mers si a mers f bine.
Dar na...sa faca ei profit si mai mare, aia e.

Vine, iti da un telefon nou total inutil, si fraierii pun botul, ei sunt formatori de piata de fapt, producatorii.
Si dupa aia ne plangem ca in Franta e seceta, ca nu stiu unde e seceta, indundatii, si astea se tot extind.

E una o evolutie, alta este producerea inutila.

| Holiday a răspuns (pentru Mosotti):

"China"

E clar. Multumesc. Ma gandeam eu ca ceva nu e in regula cu tine.

| Mosotti a răspuns (pentru Holiday):

Pai China, ca in rest totu e in mana privatilor, si cand lasi totu in mana privatilor, singura valoare e banul, profit maxim in timp cat mai scurt si cu cheltuieli minime.

Cum fuse cu mortii aia de cancer la noi? Nu se mai importa un medicament doar ca nu era rentabil, ii durea in pix ca mori tu.
Asta e..sistemul, in china nu e asa.
Acolo ai invatamant de calitate, nu ca la noi ca ne tampim din ce in ce, invatamantul se distruge din ce in ce.
Ai sistem de sanatate foarte bun si accesibil oricui, nu ca la noi mizerie.
Au oameni destepti, patrioti, nu s-au lasat subjugati de americani desi din cauza lor s-au dezvoltat, insa americanii au luat plasa, ca n-au pus mana pe ei cum visau.

Ar fi pus mana politic pe ei, nu militar, puneau sus regimuri marionata si aia era, cum au facut si in Germania si asa mai departe.
De aia Germania face tot ce zice SUA.

Si opusul chinei e SUA unde omu de rand nu conteaza, doar bogatii is favorizati, n-ai bani nu inveti, nu te tratezi, etc.
Nu ai concediu de maternitate, concediu de odihna nu e platit, etc.

| Holiday a răspuns (pentru Mosotti):

Ce mai bati campii, dar in fine.
Ce nu inteleg eu la voi, daca tot va place asa mult prin tari de astea, de ce nu plecati acolo?! Eu, de exemplu, daca nu se schimbau treburile in Romania in `89, cum terminam liceul, cum plecam din tara. Aveam totul aranjat ca sa pot pleca, si chiar plecam legal.

| Mosotti a răspuns (pentru Holiday):

Pai stai asa, nu confunda de ex Germania anilor 80 cu asta de acum. Te cred si eu ca ai fi plecat, era bine acolo atunci. China era praf in schimb.
Avem prieteni de fam plecati in 1977 in Germania si stiu sigur ca era f bine.

Si de ce n-ai mai plecat? In ce tara vroiai sa pleci? Probabil ca nu ti-au mai dat viza, ca dupa revolutie nu ne mai lasa sa ne ducem la ei in occident.

Eu sincer as fi vrut sa fi trait in Germania anilor 80, acolo m-as fi dus. Sau mai bine in Norvegia care si acum o duce mai bine ca nemtii.
Erau sal f bune, se gaseau de toate, sist social bun, invatamant gratuit bun, sanatate buna.

Si n-am zis, dar acel sistem de guvernare imi placea dar in vremea aia, adica in Germania! Dar n-am zis pentru ca nu mai e de actualitate.

Nu poti pleca acolo... unde zici tu, ca nu te primeste nimeni in China sau unde o fi, chiar daca cuiva ii place undeva.

| Holiday a răspuns (pentru Mosotti):

"Si de ce n-ai mai plecat? In ce tara vroiai sa pleci?"

Ce rost mai avea sa plec?!

"In ce tara vroiai sa pleci?"

Aveam doua variante. SUA, sau Canada.

"Probabil ca nu ti-au mai dat viza"

Pe varianta care plecam, imi dadeau si dupa aia.

"...nu confunda de ex Germania anilor 80 cu asta de acum."

Este foarte bine in Germania si acum. In plus, ce sa vezi, in anii `80, cand iti placea tie acolo, aveau guvern de centru dreapta.

| Mosotti a răspuns (pentru Holiday):

Am inteles, vroiai sa fugi de comunismul cu lipsuri, ma gandeam ca vroiai sa pleci si dupa, ca sa ai un trai mai bun, dat fiind ca aici in anii 90 era un trai infect de prost ca niv de trai.

Da, stiu ca in anii 80 (din 82 mai exact) era Kohl cancelar adica CDU partidul, astia erau cum ar veni republicani adica dreapta cam pura, nu democrati socialisti.
Dar mergea, de fapt Kohl a venit tot pe un fond de probleme economice, si usor usor a facut si ala rau, ca a scazut impozitele la smecheri, etc, mai putini bani la buget, si de acolo alte probleme.

Insa oricum ai da-o, era f bine, in SUA nu m-as fi dus nici sa ma platesti, ca acolo nu e cum era dincolo de se ocupa si de omul de rand.
De fapt varianta asta de guvernare ar fi f buna pentru orice tara, dar sa fie viata la nivelul anilor 80 ca in Germania.

Desi si acolo erau hibe "aia saraci erau ajutati de stat daca nu le ajungea venitu", pai intr-o tara sanatoasa nu exista saraci.
Acum nu stiu cum era in anii 80 acolo, dar in mod normal orice om al muncii care lucra full time trebuie sa aiba bani sa aiba unde sta decent cu toate utilitatile, sa manance cam ce vrea, si sa mai puna si ceva deoparte pentru alte cele, concediu, etc.
Si de acolo in sus pornim cu altii care sunt mai capabili.

Acolo...a fost si alt interes american sa fie si socialism, ca sa nu se intinda comunismul si in vest, sa arate ei la nemti cat de bun e capitalismul, si sa nu vrea comunismul care mai facuse ceva pentru oameni.
Altfel nu vedeai socialism acolo! Ar fi fost ca in SUA.

| Holiday a răspuns (pentru Mosotti):

"...dat fiind ca aici in anii 90 era un trai infect de prost ca niv de trai."

Nu era deloc nasol, aveai o gramada de posibilitati mai ales ca atunci au inceput sa vina companiile straine si angajau la greu pe salarii destul de bune.

"a scazut impozitele"

Scaderea impozitelor de cele mai multe ori creste veniturile bugetare, nu le scade. Cand esti mai putin impozitat ai posibilitatea de dezvoltare a afacerilor mai usoara, iar o afacere mai mare aduce venituri mai mari statului decat una mai mica, chiar daca impozitele sunt procentual mai mici.

"...ca acolo nu e cum era dincolo de se ocupa si de omul de rand."

Am doi prieteni de familie fugiti in SUA si unul in Canada la inceputul anilor `80. Toti trei dupa un an doi au dus-o chiar foarte bine. E drept, toti trei absolventi de facultati. Toti trei si-au gasit de munca in domeniul si la nivelul de pregatire pe care il aveau. Chiar doi dintre ei, dupa vreo 10 ai si-au deschis propriile afaceri. Unul un birou de arhitectura, iar celalalt ceva cu proiectarea de lifturi industriale, macarale, chestii de astea.

Ideea e ca o poti duce multumitor in orice tara capitalista daca te educi cat de cat, te specializezi sa faci ceva bine, iti doresti sa inveti tot timpul noutatile din domeniul tau de activitate, ai initiativa si, bineinteles, ai chef de munca.

| Roger645 a răspuns (pentru Holiday):

Ehe...care eu plecat prin containere/ Dunarea inot, in anii 80, riscandu-si viata, erau foarte hotarati / motivati, ca fugeau de un regim opresiv. Nu putini au devenit milionari in SUA. Omul din SUA e mai comod, nu se agita prea mult cu muncitul.

| Mosotti a răspuns (pentru Holiday):

Cum dracu nu era mai nasol dupa 90? Cand majoritatea aveau 100 dolari net salariu? Am trait vremurile alea, stiu ce sal aveau parintii mei, ce pensie avea bunica, ce pensie de urmas aveam eu (dupa moarta tatalui in 1987 care era inginer si avea sal bun).
Imi aduc aminte in vara lui 91 ca rosiile erau asa scumpe ca nu multi isi permiteau.

De ex in 1993 vara era 800 lei dolarul la cumparare si marca geraman 500, mai exact luna Iulie-August.
Mama era maistru chimist, avea 100 dolari net sal, bunica avea pensie 63 de dolari, si eu de urmas 31 de dolari.
In lei, mama 80000
Bunica 50000
Pensie urmas 25000
Un rahat

Un reportofon Panasonic era 52000, un TV color nici nu te puteai atinge de el, un video nici atat, o camera video la fel, un calculator iar la fel, era cam 2800 dolari un 286.
Si tu zici ca era bine.
Si profesorii mei aveau cam 100 dolari net salariile.

Scaderea impozitlor avantajeaza pe bogatasi, afaceristi.
Ca de la 18 la 16 % scadere, pentru omu de rand cu sal mediu nu era mai nimic, mai ales daca mai urcau preturile.
Dar la smecheri de la 35 % sau cat aveau, la 16, era mare lucru.
Neavand impozit progresiv procentual, nu ai bani la buget.
In toata UE este impozit progresiv procentual, doar la noi nu.

Cu SUA imi dai exemplu pe aia luminati cu facultati, etc, eu ma refer la majoritatea oamenilor cu job mediu si sal mediu.
Aia in Germania sunt mult mai bine decat in SUA, au acces la sanatate oricare dintre ei la fel adica la standarde bune, nu sunt tratati in functie de cat platesc ca in SUA.
Invatamant gratuit, nu ca dincolo, e altceva.

In orice tara okey, muncitorul trebuie sa o duca decent, si de acolo in sus pornim cu diferentele.
Nu doar aia mai luminati sa o duca decent.
Adica sa aiba o locuinta (nu sa dai chirie la smecheri mereu), sa isi permita sa plateasca utilitatile necesare, asigurarile, sa manance cam ce vrea, si sa mai puna ceva deoparte pentru diverse.
Dar sa aiba sistem de sanatate bun si accesibil oricarui om al muncii indiferent de cat plateste asigurarea de sanatate, sistem de invatamant accesibil platit din taxe si impozite.

Si dupa aia, ceilalti mai luminati o duc si mai bine.

In Germania nu exista neasigurat la sanatate! Si somer daca esti, iti plateste statul, dar tot ai.
In SUA e jale "asig nu acopera aia, aia ailalta".

| Holiday a răspuns (pentru Mosotti):

"Cum dracu nu era mai nasol dupa 90? Cand majoritatea aveau 100 dolari net salariu?"

In `89 aveau 20 de dolari. Deci, cum nu era mai bine dupa `90?!

"In Germania nu exista neasigurat la sanatate!"

Cum am stabilit inainte, CDU e de partid centru dreapta nu comunist/socialist.

"Ca de la 18 la 16 % scadere, pentru omu de rand cu sal mediu nu era mai nimic"

Daca 2% nu inseamna mai nimic, atunci nu e o problema sa creasca de la 18% la 20%, nu?

| Mosotti a răspuns (pentru Holiday):

In 89 lumea se cam ajungea cu banii, nu cont ca erau 20 de dolari, exceptam ca nu se gasea nimic, pana in 77 lumea o ducea binisor, mai ales ca multi ziceau ca in 1970 era cat de cat, se gaseau de toate si asa mai departe.

Si CDU nu conta ca era de dreapta, nu putea sa ia total astea sociale, ca sarea lumea in sus, dar s-a vazut ca era de dreapta, ca a scazut impozitele la smecheri.
Nu era ca in SUA unde lumea e indoctrinata ca e bine sa fie jungla, si sa nu existe masuri socialiste.

Nu asta e ideea ca daca 2 % nu inseamna nimic, de ce ar conta 2 % in plus, nu la asta ma refer, am zis ca la smcheri exista castig mare prin recerea impozitului procentual.
Ce am zis eu, si ce ai zis tu.
Am scos in evidenta ca pentru omu de rand plafonarea impozitului nu prea l-a avantajat.
Pe cand pe ceilalti da, ca de aia s-a si plafonat, era directiva UE, ca firmele lor sa se imbogateasca mai tare, bancile, etc.
Nu zici nimic ca nu era normal sa scada atat impozitele la smecheri, dat fiind ca nicaieri in UE nu e asa.

Nu cumva si tu esti de dreapta?! Ca pro omu mediu nu zici nimic.

Zici doar de aia cu facultati pentru SUA si cu sal f mari (deci doar de privilegiati), zici doar de scadere/urcare impozite doar la omu de rand, nu zici de ceilalti, etc.
N-ai zis ca nu e normal ca omu mediu acolo sa fie tratat cu fundul daca n-are sal destul de mare, multi nici nu au asig medicala ca nu-si permit in SUA, sau alea mai ieftine nu acopera multe.
N-ai zis ca nu e normal sa dai zeci de mii de dolari sa inveti.

Si mai zici ca CDU ar face socialism ca asa gandeste, in nici un caz, doctrina lor nu include grija pentru omu de rand, insa nu s-au putut scoate masurile alea.
Pe langa ca Germania era cumva vitrina capitalismului, nu isi permiteau sa sara in sus lumea, ca dupa aia poate vroiau comunismul de la rusi vazand ca aia au facut ceva pentru om, chiar daca avea si rele.
Asa ca trebuia sa o duca mai bine ca in comunism, ca sa nu-l vrea.
Ca de aia au aparut acolo masuri socialiste, nu ca.o durea pe dreapta de oameni.
Nu ai cum zice ca lupu nu mananca oi, ca n-are cum fi asa.

Dar in SUA nu erau necesare masuri socialiste, ca erau prea departe de comunism ca sa se inspire lumea de pe acolo.
Ca daca era in occident ca in SUA, era nasolie, se intindea comunismul, ca vedeau ca dincolo au sist de sanatate accesibil, invatamant gratis, doar cap sa ai, locuinte la pret bun (nu ca in occident unde majoritatea-s chiriasi la smecheri, ca nu-si permit o locuinta, ca fata de salarii, sunt enorm de scumpe).

Evident ca, socialismul nu era asa de calitate, insa era mai bun ca, capitalismul salbatic din SUA.
Si oricum in Ungaria, cehoslovacia, Iugoslavia (astia aveau voie sa aiba si valuta), era nivel de trai bunicel, se gaseau de toate, nu se opreau utilitatile.
Iar occidentul era bogat ca mai jefuiau si pe altii, se duceau peste ei, luau materii prime, etc, tari africane si altele.
Sigur ca au muncit si ei, jumate era si meritul lor.
Si cand nu mai au pe cine fura, uite cum pica, si SUA si Germania.
Pe langa ca, capitalismul in forma asta e falimentar ca nu mai are piete de desfacere.

Au toate chestiile o logica, dar nu ai prins-o tu. Tu vezi doar suprafata.
De aia si lumea o duce prost, ca voteaza ce nu trebuie la infinit pentru ca nu stiu in ce sistem politic traiesc.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Sa nu mai voteze cu capul in traista! Presupun ca la fondurile publice te referi, pentru ca eu daca vreau sa imi fac punct de lucru undeva si sa platesc salariul y, asta nu e ceva ce poate fi influentat din scurt de catre forta de munca decat intr-o foarte mica masura.

| relian a răspuns:

Ce sa faca? Oamenii fac ce au fost invatati sa faca,iar daca vad ca ce fac cei alesi de ei sa faca,atunci se pling,devin nemultumiti,dar in continuare merg pe acelasi principiu.

Ce ar trebuie oamenii sa faca? Cei din RO nu mai au absolut nimic de facut,pentru ca nu mai poti fi salvati.
In RO cei de la putere nu au dat,nici no sa dea vreodata voie cuiva sa trezeasca oamenii.

Teoretic sa faca ceva,romanii ar trebuie sa schimbe sistemul,sa nu mai voteze nimeni,sa se dizolve tot de la presedinte la parlament si sa ceara adoptarea altui sistem de guvernamint,cam asta ar trebuie sa faca oamenii.

Chestia este ca romanii cei din tara cit si majoritatea celor de afara,nu se pricep,nu inteleg cum merg lucrurile in lumea asta,nici nu vine nimeni sa le arate, sa le explic e pe intelesul lor.

Daca cineva ar avea puterea sa apara la TV zi de zi si sa explice oamenilor toate sistemele de guvernare din lume, asa pe inteles, simplu, atunci oamenii ar vota acel sistem care lear fi mai apropiat.

Cum am spus RO este deja pierduta, de fapt asa a fost dintodeauna.Istoria arata ca si atunci cand au existat astfel de romani care au schimbat sistemul,populatia nu la ajutat deloc,nici nu i-a pasat,indiferent cate a facut acea persoana pentru ei,ia durut la palarie.
Un om indoctrinat,fanatic,nu mai poate fi salvat,asa va disparea,iar daca de astia is majoritatea,acea tara asa va fi mereu.

Nu ai cum sa schimbi ceva,atita timp cit majoritatea is fanatici,indoctrinati,au o mentalitate indusa,este pierdere de timp pentru oricine ar incerca sa faca ceva.

Cum s-ar putea schimba ceva in RO? Sa vina cineva cu forta,sai ia pe toti la rind, romanu nu se va face om de treaba cu vorba, trebuie sai impui, sal obligi.
Dar cine este ala sa vina, ori sa aiba acea putere sai rastoarne pe toti, sa infrunte tot oporu de la mic la mare?
Nu prea exista asa ceva.Inainte au fost pentru ca au fost numiti de cei care aveau putere,ori de cei care au urmarit anumite interese.

In ziua de azi nu mai are cine sa numeasca pe careva,apoi axcel careva sai rastoarne pe toti.
Ramine in amintirea unora Cuza, ala a fost singurul roman care a reusit sa-i faca pem toti, sa-i ajute pe aia multi si amariti, sa faca foarte multe pentru tara.
Dar se pare a fost asa ceva trecator, ca amarastenii aia cei ajutase el, cand a venit timpul sa-l ajute toti s-au ascuns.

| Holiday a răspuns:

Nu e prea e clar de fapt ce vrei. Daca vrei salariu mai mare, educa-te, munceste mai eficient, arata ca stii sa faci ceva bine. Altfel, de ce te-ar plati cineva mai mult decat pe orice imbecil care nu stie sa faca nimic, si nici chef de munca nu are?!
In Romania existe mii de locuri bine platite care stau neocupate pentru ca nu exista persoane calificate si cu chef de munca. In schimb, toti imbecilii se ingramadesc sa se faca paznici, sau casieri la supermarket, apoi se mira de ce au salariu mic.

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Să muncească mai mult ca să câștige patronii mai mulți bani și abia atunci le vor crește și lor salariile de patronii ăia.

| EliLeli a răspuns:

Prin legi.

| Roger645 a răspuns:

Statul ti-a dat strada, scoala, liceu, spital, armata, politie, orfelinat etc. inainte ca tu sa ii dai ceva la schimb. Si unul nu zice merci. Eu ii zic merci. Acum vrei si spaga ca il onorezi cu prezenta?
Corul nemultumitilor apti de munca sa puna mana la treaba si sa lase telenovelele cu guvernul si presedintii. Ca e un guvern sau altul se schimba +-5% diverse.
Un om bazat gandeste asa:
Ask not what your country can do for you, but ask what you can do for your country. -John F. Kennedy-:

| anonim_4396 explică (pentru Roger645):

Felicitari! Esti un cetatean model, adica un sclav ideal pentru societate. Obedienta ta fata de societate ar trebui sa fie un model pentru orice cetatean care isi pune intrebari si nu vrea sa fie luat de prost. Din pacate tara nu iti poate oferi nimic pentru atitudinea ta de sclav. Dar, dupa ce vei muri noi iti promitem ca vei mosteni imparatia cerurilor.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Acum 20 de ani un om care lucra avea salariu cât să nu moară de foame vreo 7 zile.

| Roger645 a răspuns (pentru anonim_4396):

Merci de compliment si provocare. Andra, sclavi d-astia ca mine au l-au dat jos pe Ceausescu iar in poza de profil in 2018 l-am dat jos pe L. Dragnea. Sa furi mai e cum e, dar sa furi de la asisitenta sociala ( handicapati, batrani etc) depaseste toleranta mea. Un guvern/ ministru abia in 6 luni se prinde care e mersul lucrurilor, nimic mai rau decat sa il tot schimbi. E ca si cum tu iti schimbi serviciul din 6 in 6 luni, tot timpul o iei de la 0 si nu avansezi.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Roger645):

Omul bazat din SUA, da. Omul bazat din Romania fie pleaca in SUA, fie sta intr-o bula semi-ermetica.

| Roger645 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Stai ca nu e asa. Viza de emigrare SUA necesita niste criterii de calificare foarte severe, daca nu ai ruda de gradul 1 acolo.( parinti, frate, sotie ).
Viza de Canada ( criterii mai accesibile):
1) calificare: studii superioare ( preferabil si master) - depinde ce are cerere la ei ( medicina de ex nu e recunoscuta acolo)
2) vechime in munca - vreo 2-5ani
3) limba engleza(TOEFL), preferabil si franceza ( de regula da 10% in plus la salariu pentru franceza)
3) familie - preferabil cu familie si copil
4) bani: min $10.000 sa iti ajunga 6 luni acolo - dovada obtinerii licite a banilor
5) alte calificari ( permis auto), activitati voluntare, ospatar etc
6) un istoric cu ce ai facut in ultimii 5 ani. Toate actele de proprietate traduse legalizate.

Durata raspuns 3-5 ani. La sfarsit iti face si teste medicale cu sange cu tot ( daca ai consumat ceva in ultimele 6 luni le depisteaza).
Faza e ca ajuns acolo, vor sa stie unde ai lucrat la ei, altfel esti cu risc maxim, salariu minim. Unii fac si voluntariat sa capete vechime.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Roger645):

Ai dreptate, am fost eu neatent. Omul ala poate pleca in SUA sau in destule tari europene unde o sa ii fie relativ la fel de bine, in functie de profesie si personalitate, desigur. Legat de SUA, stiu ca e durere, am un prieten care s-a dus acolo la maica-sa (el adult pe la 40 de ani, maica-sa recasatorita acolo, plecata de vreo 20 si ceva de ani), si a avut de asteptat citiva ani buni cu actele.

| Roger645 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Inteleg ca a mers pe reintregirea familiei mama- fiu, cazul cel mai simplu si tot a durat cativa ani cu viza emigrare SUA. Eu stiu un caz mai vechi in care nativul american si romanca s-au casatorit in Ro, a venit omul din America de vreo 2-3 ori la interviu sa arate ca nu e casatorie de convenienta ( pentru viza), dovezi (scrisori) ale dragostei, bilete hotel. I-a pus pe amandoi la ghisee diferite: cand si unde v-ati cunoscut? Nu trebuie sa minti/ eziti ca se prind si eject.
Deja baietii destepti opereaza in zona Rio Grande ( o garla pana la glezne), insa daca ajungi pe campii nu poti face cont, nu permis auto, salariu la jumate samd. Deci nu e deloc usor, nici cand vrei.
PS: Am ramas uimit de cumintenia romanilor din Canada si SUA.