Nu-i da dreptul nimeni dar ca atat amar de scoala pe care s-a chnuit sa invete i-a cizelat inteligenta in asa fel in cat poate sa faca acest lucru, e ca si cum zdarul da cu mistria, cine-i da lui voie sa dea cu mistria intr-un anumit fel? Cauta pe net si chiar la tribunale unde exista statuia justitiei sa vezi cum ca are o esarfa la ochi, asta ce mai inseamna?
Acest drep este atribuit judecatorilor prin Legea privin statutul magistratilor:"Justiţia se înfăptuieşte de judecători în numele legii şi are ca scop apărarea ordinii de drept şi garantarea respectării drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor legitime ale persoanelor."
Dreptul ii este dat de faptul ca se presupune ca cel om ( judecator ) cunoaste si stie sa interpreteze foarte bine legea si are o gandire logica si rationala in interpretarea probelor.
Felul in care scrii ma face sa cred ca nu ai mai mult de 11-12 ani. Asa ca o sa incerc sa-ti explic pe intelesul tau.
Un judecator cunoaste foarte bine legile, pentru ca asta a invatat in destul de multi ani de scoala.
Un acuzat (ca nu e nimeni condamnat din prima) a incalcat o lege. Deci, judecatorul ii va aplica o pedeapsa pentru incalcarea acelei legi.
In fond, noi, oamenii obisnuiti, nu cunoastem, in detaliu, TOATE legile. Probabil ca zilnic incalcam macar cate una. Numai ca incalcarile noastre zilnice nu sunt in dezacord foarte mare cu legea, nu deranjeaza pe nimeni.
Una e sa traversezi in goana, pe rosu, o strada si sa te alegi doar cu un potop de injuraturi (nu te baga nimeni la inchisoare pentru asta) si alta e sa spargi casa cuiva, sa-l bati pana il omori si sa-i furi tot din casa. Aici, deja e nevoie de un judecator.
Judecatorul a facut o scoala speciala si stie ce face, dacu nu ar fi judecatori pe pamant ar fi un haos total.
Deci daca ai o facultate poti sa decizi ce e bine si ce e rau?
Trebuie neaparat sa respecti legea chiar daca nu e moral?
Judecatorul nu decide ce e "bine" si ce e "rau", ca alea sunt concepte de cenaclu liceal. Judecatorul decide daca cineva a incalcat o lege, comitand astfel o infractiune sau o contraventie. Cum ti s-a raspuns mai sus, judecatorul este abilitat de lege sa judece pe altii, si nu oricum, ci doar conform legilor si procedurilor legale. Toate popoarele au avut justitie, in afara de cele mai primitive. O tara cu milioane de locuitori nu poate functiona fara justitie, asa ca din motive practice trebuie sa existe justitie si judecatori. Daca te iei dupa zicala crestina "nu judeca pentru a nu fi judecat" mai bine nu te faci judecator, dar tot in Biblie scrie la legile Fiilor lui Noe ca neamurile se pot mantui doar daca au un sistem judiciar.