JURISPRUDÉNŢĂ, jurisprudenţe, s. f. 1. Totalitatea hotărârilor pronunţate de organele de jurisdicţie într-un anumit domeniu; spec. ansamblu de decizii ale unui tribunal; felul în care judecă în mod obişnuit un tribunal un litigiu. 2. Ştiinţa dreptului. – Din fr. jurisprudence, lat. jurisprudentia.
Asta inseamna
Jurisprudenta reprezinta totalitatea principiilor dupa care functioneaza un sistem juridic. Cand spui "in acest caz jurisprudenta ne spune ca..." te referi la modul in care au fost rezolvate cazurile similare anterioare.
JURISPRUDÉNȚĂ, jurisprudențe, s. f. 1. Totalitatea hotărârilor pronunțate de organele de jurisdicție într-un anumit domeniu; spec. ansamblu de decizii ale unui tribunal; felul în care judecă în mod obișnuit un tribunal un litigiu. 2. Știința dreptului. – Din fr. jurisprudence, lat. jurisprudentia. http://dexonline.ro/
Conform dex = JURISPRUDÉNȚĂ, jurisprudențe, s. f. 1. Totalitatea hotărârilor pronunțate de organele de jurisdicție într-un anumit domeniu; spec. ansamblu de decizii ale unui tribunal; felul în care judecă în mod obișnuit un tribunal un litigiu
Jurisprudenta este totalitatea hotararelor pronuntate de organele de jurisdictie intr-un anumit domeniu.
Jurisprudenta provine din latinescul "JUS, JURIS", ce inseamna Drept si "Prudentia" ce inseamna Cunoastere. Aceasta denumire este folosita in unele tari pentru stiinta dreptului.
In acelasi timp, jurisprudenta inseamna Practica judiciara, folosita ca izvor de drept, atunci cand vrei sa sustii o cauza, folosind alte hotarari date in cazuri similare, pentru a intari sustinerea facuta in fapt si in drept, pentru cauza respectiva.
LanguageMaster întreabă: