Pai acum ti-e usor sa iti faci planuri, sa gandesti strategii de abordare, dar atunci era vorba de un incendiu, pompierii au facut ce faceai ei de obicei, au mers sa stinga focul cat mai repede sa nu se extinda si nu au avut timp sa se mai gandeasca
De la distanta si dupa ce s-a intamplat ceva e usor sa vezi si sa legi punctele intre ele, sa vezi modalitati noi prin care se putea face un lucru.
Dar atunci era un incendiu.
Rolul oamenilor era sa evacueze oamenii, sa aiba grija de raniti si sa stinga focul
Păi au proceduri și sunt foarte clare - copiate de la cei din occident! Dar problema nu e asta! Problema acolo a fost dobito*cul de Arahat! El i-a trimis la moarte pe pompieri! Și cum cu șeful (care mai e și prost și răzbunător pe deasupra) nu te pui - băieții s-au dus! Arahat a încălcat procedurile pentru că nici nu le cunoaște și nici nu i-a păsat de pompieri!
De mult trebuia trimis la pârnaie - pentru altele făcute în pandemie și nu numai! Dar sà vezi cà scapă și de data asta!
Locuitorii trebuiau evacuați, incendiul trebuia lăsat să-și facă damblaua, împiedicat să se exindă și la momentul potrivit să se intervină cu spumă! Acum în SUA arde, de câteva zile, o rafinărie (nu o stație GPL) și nu au nici o victimă! Arahat a vrut să salveze averea "Împăratului" de la Caracal și a nenorocit 50 de oameni cu bună știință!
Din ce am vazut la televizor si am citit am parerea ca nu au cunoscut exact despre ce este vorba si au fost prea increzatori si tocmai de aceea au fost atatia raniti dintre pompieri.
Normal incendiul trebuia lăsat să ardă până nu mai era pericol de explozie și abia după aia trebuia stins.
Răspunzător într-o situație din asta e cel care i-a trimis pe pompieri să stingă incendiul.
Ăștia sunt de vină Raed Arafat și cei doi comandanți de la ISU București-Ilfov și de la ISU Dâmbovița.
Păi Arahat este medic - cel puțin așa scrie pe diploma lui de absolvire a facultății - nu avea ce căuta acolo, putea doar să asiste la intervenție în calitate de șef al DSU! La incendiu trebuie să lași un profesionist să coordoneze acțiunea! Un pompier știe cum să lupte cu focul! Arahat știe doar să facă "lupte" cu asistentele și rezidentele din tura de noapte!
Nu a fost rănit pentru că a stat la distanță sigură - în vâlvătaie i-a trimis pe pompieri să ardă de vii! Știind cât este de prost și încăpățânat nu a îndrăznit nimeni să-i spună că greșește!
Apartenența la mafia politică a contat aici! Nu contează partidul! Mafia este transpartinică!
Pompierii de aia se numesc pompieri pentru ca nu-i duce mintea mai mult de 2 metri.
Plus cei din RO nu au experienta deloc, nu se intilnesc cu ocazii de astea niciodata, sau f rar, asa ca daca cineva ii instruieste, le intra pe nas si le iese pe gura in secunda urmatoare au si uitat cei invata careva, asta daca ii invata.
Normnal macar teoretic ei ar trebuie sa stie, sau unu din ei, sefu de pe acea masina, trebuie sa stie un foc de o anumita putere, pana la ce distanta arde, sau caldura pana unde se duce.
La explozii de asemenea li se spune, la gaze, la motorina, benzina, etc teorie si tot ar fi trebuie sa stie, daer ei habar nu au, stii de ce? Pt ca la pompieri in RO se intra cu relatii, cu spagi etc, nu ca te-ai pricepe sau ca esti bun la ceva, sze cauta jobul ala ca se plateste bine, freac a bastoanele toata ziu, nu fac nimic, cam asta este adevarul despre pompierii din RO.
Desi ei au echipamente care iar proteja, in cazul de fata nu le-au purtat, chiar ei au spus, era unu, am vazut, declara ca sia scos mausitle si casca ca e mai usor sa navrezi butoanele alea la acei roboti cu apa.
Si cand a explodat, unda aia se soc foarte fierbinte le ars miinile fata, ce erau expuse.
Deci nu-i de vina decat ei, cum am spus de aia se numesc pompieri, ca atiti ii duce mintea, sa sparga, sa rupa, tot inainte ei uite ca siau gasit nasu, focul pentru ei focul este o gluma, dar au vazut acu ce poti pati.
Sint echipamente care stai si in foc, dar sa le porti astia sau dat zmei.
Acu stai sa vezi, or sa-i faca eroi cum, dreacu ma sa fii erou cand tu esti un tantalau, te duci in foc fara manusi fara masca, fara ce nor mai avut.
Stai ca o sa le plateasca prime, spitalizare etc. Eu sincer nu le-as fi platit nimic, nici spitalizare, in afara de asta, dupa ce ar fi iesit din spital, care mai iese, dati afara, du-te frate si da cu sapa pe cimp, meseria asta nu-i de tine.
Ei singuri au spus ca nu au purtat manusi masca si nu mai stiu ce, ca era mai greoi sa manevreze acei roboti.
Protectia muncii ar trebuie sa ii taxeze, dati afara, fara nici o discutie, si sasi plateasca spitalizare, nu oamenii sa le plateasdca lor incompententa.
Raspunzator este pompierul care e pompier, adica un dobitoc, ca siau scos manusile si mastile, vorbiti fara sa stiti.
Daca pe tine te trimite sefu sa umbli la o priza, tu ce faci te duci si bagi miinile acolo?
Pompierii de aia is pompieri, trebuie sa respecte normele de protectioe a muncii, sefu na trimis civili, nu tea trimis pe tiner, a trimis unu care cu asa ceva se ocupa, deci ala trebuie sa stie, ca de aia este pompier.
Vinovati is ei ca nau purtat echipament, chiar ei singurio ca pompierii au recunoscut asta, niste habarnisti.
Trebuie dati afara, plus sa isi plateasca spitalizarea, cei care scapa.Nu exista asa ceva, au incalcat ei insasi proceduri, reguli, legi, daca e foc trebuie sa porti echipament, dar ei se cred zmei, sau cum am mai spus nu au absolut nici o calificare, au ajuns pompieri cu relatii, ca se ia salar bun si restul nu conteaza.
La tv ziceau ca n-au avut echipament corespunzător, salopete, casti. Ca alea care le aveau nu au rezistat la temp mari.
In fine eu cred ca la o explozie din aia ar fi fost răniți chiar dacă ar fi avut cel mai bun echipament. Făcea ditamai ciuperca de fiecare data când bubuia. Rădea tot pe o anumită raza. Cea mai buna protecție ar fi fost sa se depărteze suficient.
Cum adica, sa astepte pana sa scada riscul? Erau acolo 5-6 cisterne plin de GPL. Riscul nu "scade". Ci din contra, bubuie toate, arde tot satul, plus campurile de langa.
Esti mai grea de cap
Cum adica, cum adica? Cisternele pana la urma tot au explodat, au mai ars si cateva case. Asa am auzit la tv cel putin. Dupa ce au explodat si s-a terminat gazul, riscul a scazut.
Au reusit sa stinga incendiul inainte sa explodeze toate, pe restul au trebuit sa le supravegheze toata saptamana, sa pompeze apa rece pe ele ca sa mentina temperatura scazuta. pompierii au stat acolo pana ieri sa le goleasca.
Echipamentul cel aveau era rezistent la foc, chiar unul din ei asa a declarat la TV, era ars la o mina si reportera l-a intrebat cum de s-a ars si a explicat ca echimpamentele lor is rezistente la foc, doar ca ei siau scos masnurile mastile, pentru ca e mai comod sa manevrezi acei roboti cei bagase la inaintare.
Deci clara greseala lor, nici nu exista dubii.Ciuperca aia ce spui tu nu s-a dus sute de metri, pompierii erau deja la 100 metri deparate de gardu incintei respective, asa a declarat tot ala cu mina arsa, care era pansat si statea pe acolo, asa o spus, ca ei au stat la 100-150 m distanta, ciuperca aia nu avea cum, sai spulbere.
Doar de ai fi fost acolo linga cisterna, aia da, dar de la 100 metri nu, a fost doar valul ala de caldura mare.