O mare prostie! Ei nu isi dau seama ca vor avea cheltuieli mult mai mari decat acum. Nu iau in calcul asta, ci numai veniturile din turism.
Ca o paranteza, au mers la vot doar cei ce doresc separarea. Ceilalti, au respectat legea.
La noi sau aiurea, chiar nimeni nu se intreaba de ce Germania s-a reunit? Sau de ce americanii nu se separa?
Cei puternici stau uniti dar ii dezbina pe ceilalti ca sa ii poata controla mai usor.
Au resursele necesare in cazul independentei ca sa aaigure toate lucrurile astea, vorbim de o zona cu un PIB mai mare ca al unei tari UE gen Romania. Iar cu UE, NATO si Schengen astea in maxim 2-3 ani sunt gata ca indeplinesc toate conditiile pentru ele, sunt doar formalitati. Asa ca eu zic ca ar cam avea de castigat din punctul lor de vedere daca obtin acea independenta.
"Dar cine le plateste aparatul administrativ, sanatatea, invatamantul, paza granitelor, armata, etc? Dupa separare toate astea le vor sustine doar ei. "
Avand doar vreo 32000km patrati si aproximativ 8.000.000 locuitori dar generand 20-25% din PIB-ul Spaniei, nu le va fi deloc greu sa-si sustina cheltuielile administrative si in plus toate veniturile vor fi folosite in interesul locuitorilor Cataluniei si nu ca acum si pentru sustinerea unor regiuni mai sarace ale Spaniei. Deci au tot interesul sa se separe.
"In plus, nu vor mai face parte din UE, Schengen, NATO."
Vor indeplini rapid conditiile e aderare, nu e problema asta.
Daca separarea va avea loc, Spania va fi de acord cu aderarea Cataluniei. Politica si economia nu se fac pe considerente emotionale. Doar idiotii, multi dintre ei din pacate cu drept de vot, au impresia ca astfel de argumente sunt valide politic si economic. Intr-adevar, ele sunt falfaite pe sub nasul fraierilor din diverse interese, dar deciziile se iau pragmatic, nu emotional.
Asta e buna cu stirile.
Deocamdata Spania incearca prin diverse metode sa impiedice separarea. Cand/daca se va intampla lucrurile se vor schimba.
EstiFericitaSauTrista întreabă:
anonim_4396 întreabă: