| sopranaCadaverica a întrebat:

Ce s-ar fi intamplat daca Ceausescu nu facea imprumutul din 1980 si am fi ramas cu propriile resurse? Cum ar fi aratat societatea si economia noastra?

21 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Care imprumut din 1980? Tu nu te documentezi un pic inainte sa arunci cu cifre pe aici? Negocierile cu Banca Mondiala si FMI au inceput la sfirsitul anilor 60 si primele imprumuturi le-am primit prin 1973. Daca nu facea imprumutul probabil ramineam niste babuini precum Coreea de Nord si nu exista nici climatul necesar unei lovituri de stat. Cizmarul ar fi fost acum mort si presedinte ar fi fost Nicu Ceausescu care ar fi purtat o politica de liberalizare economica si culturala. Daca nu veneau rusii si/sau americanii "sa ne aduca democratia," desigur...

| sopranaCadaverica explică (pentru GabiDumitrescu):

Nu ''arunc cu cifre pe aici'', sunt niste fapte pe care doar oamenii plini de zel si negativism mioritic nu au rabdare sa le caute. :) La acest moment ma refer:,, În paralel cu discuţiile purtate cu reprezentanţii F.M.I., autorităţile române au întreprins demersuri pentru a primi de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (Banca Mondială), în perioada 1980-1981, patru împrumuturi în valoare totală de 325 milioane de dolari, pentru realizarea unor proiecte economice pe termen lung referitoare la transporturi, irigaţii, şeptel şi producţia de fructe, precum şi un împrumut pentru proiectul Canalului Dunăre – Marea Neagră.'' Sursa: http://www.contributors.ro/......1980-1985/

| Wr3nch a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Daca nu luam imprumuturi eram mult mai rau ca azi. Doar nationalistii aiuriti cred ca Romania poate fi independenta din punct de vedere economic. La fel cum daca nu intram in UE radeau acum Bulgaria si Ungaria de noi cu stil laughing

| laSoledad a răspuns:

Oricum rad de noi si-acum.

| christine99 a răspuns:

Bai Ceausescu majoritatea realizarilor le-a facut cu bani imprumutati, cum i-au taiat americanii robinetul de imprumut a facut pe el. I-au cerut sa plateasca inapoi ce a luat, asta era de fapt semnalul sa se retraga si inceputul sfarsitului puterii sale, dar el ca prostul a platit tot crezand ca va mai rezista, comunismul a fost menit sa cada si sa lase loc pietei libere, e atat de evident. In 1991 a cazut Uniunea Sovietica, care a fost o super-putere, daca crezi ca Romania ar fi rezistat ca stat 100% comunist in Europa visezi prea frumos noaptea.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dacă nu făcea împrumutul ecomomia intra în colaps, nu mai erau bani care să susțină producția, nu mai erau bani de salarii, nimic, nimic, ceea ce nu își putea permite. A rămâne în acel moment cu propriile resurse era imposibil. Ar fi avut loc revoluția în 1980. Modul în care a înțeles apoi să restituie împrumutul, a deomostrat situația reală a economiei, falimentară datorită tehnologiilor învechite, randamente proaste. Așa că a ales calea să ia de la săraci, alimente, tot ce s-a putut. Falimentul economic a dus la cel politic. Revoluționarii au fost mai puțini decât cei ce se laudă acum, dar populația toată nu mai susținea deloc un asemenea regim inuman. Revoluția cu schimbarea regimului avea loc oricum, dar toate acestea au grăbit-o.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Pai imprumuturile si tratativele cu FMI si BM au inceput cu mult mai devreme. Iar tu te-ai referit la "imprumutul din 1980" si nu la "seria de patru imprumuturi dintre care primul a fost primit in 1980". Bine, astea sunt detalii. In rest, ce am zis ramane.
@Ventrue: Ungaria ride si cu dosul de noi. Bulgarii nu mai au nici astia mult pana sa si-o bata de noi. Noroc cu R. Moldova ca mai avem si noi de cine ride...

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru christine99):

Menit pe naiba... in 1989 a fost LOVITURA DE STAT. E atit de simplu. Uniunea Sovietica tot din interior a picat. Plus ca poate nu ai habar, dar CSI inca exista si e bine-mersi. https://ro.wikipedia.org/wiki/Comunitatea_Statelor_Independente

| sopranaCadaverica explică (pentru christine99):

80% certitudini nefondate, limbaj politic autosuficient, de "terasa", insuficient documentat, vag si semi atotstiutor. Iar, nici o legatura cu intrebarea.
Si ai facut o aluzie la o opinie pe care nu am avut o, exprimat o. Chiar in ultimele 2, 3 randuri. sad

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Indiferent cum o numești, revoluție sau lovitură de stat cum îți place ție, că a fost cu picare din interior sau din exterior, importantă este schimbarea pe care a produs-o. Evenimentele punctuale, luate unul câte unul au dus la aceasta, la situația de azi, care este infinit mai bună decât cea de dinainte, pentru mult mai multe persoane. Hai să o numim atunci Schimbarea Pozitivă din 1989.

| Dalmore a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Te-ai descris bine rolling on the floor.

| RAY a răspuns:

Numai avea ciuma rosie ce sa vanda la fier vechi

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru sadrian46):

Pai buba e ca a produs doar o schimbare aparenta. Economic, per total, e in bine. Pentru majoritatea populatiei e mai rau, trebuie sa fim onesti in privinta asta.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Vorbești de onestitate, dar ai trăit atunci să ai criterii de comparație între ceea ce era bun și rău atunci și acum? Să fim onești și să evaluăm statistic pe realități, și nu pe statistici oficiale publice, care nu iau în considerare economia subterană. Libertatea de acum, cum o cuantifici în raport cu cea de atunci, dacă ești onest?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru sadrian46):

Chiar am trait atunci. Suficient cit sa fiu pionier, sa imi aduc aminte piinea si laptele pe cartela, cozile aferente de cateva ore dimineata de la 5-6, penele de curent programate, programul TV de 2 ore pe zi si jumatatea de ora de desene animate pe saptamana, galantarele goale, librariile triste. Suficient? Libertatea acum? O spoiala a libertatii cum ar trebui sa fie. Marea libertate e ca spre deosebire de atunci, esti liber sa pleci daca nu iti convine. Nu degeaba au plecat aproape un sfert din populatia pe care o aveam in 1989. UN SFERT, iti dai seama? Pai au fost multe tari cu razboi civil, catastrofe naturale samd, si nu au pierdut UN SFERT din populatie!

| christine99 a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Te-ai gandit vreodata sa te angajezi la Antena3? Vad ca le ai cu...mancatul si privitul dintr-o singura parte, sa nu uiti si ochelarii de cal. laughing

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Da, dar au putut pleca. nu sunt împușcați la graniță când pleacă. Iar unde pleacă. le merge bine, deci au libertatea să le meargă bine. Deci acelui sfert din populație le merge bine.

| sopranaCadaverica explică (pentru christine99):

Nu trebuia sa te simti jignita, nu incercam sa te insult, doar am scris atributele unui raspuns de calitate indoielnica. Nu inseamna ca persoana (tu) e la fel. Observ ca toti romanii au ceva in comun. Se ataca atunci cand ii simti ca nu stiu tot.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru sadrian46):

Crezi? Uite citi ajung sclavi in alte parti, prostituate... nu zic ca majoritatea nu ar duce-o mai bine, ca asa e. Totusi si "libertatea de a iti merge bine in alte parte" are capcanele ei.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Eu zic să vedem statistic problema. Dacă le-ar merge mai prost ca în țară, s-ar întoarce. Dacă trimit pe an acasă câteva miliarde de euro, înseamnă că au de unde trimite.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru sadrian46):

Statistic multi dintre cei de la oras o duc mai bine, cei de la tara mai prost. In ambele cazuri, cei cu studii superioare intr-un domeniu de actualitate au sanse foarte mari sa o duca cu mult mai bine decat ar fi dus-o inainte. Statistic am putea compara citi copii cresc fara parinti acum fata de inainte... cateva miliarde de euro la peste 5 milioane de romani nu e asa mare treaba pana la urma.

Întrebări similare