| AndreiMarin499 a întrebat:

Ce sar întâmpla dacă Rusia ar invada o țara membra nato și UE cum ar fi Estonia, Lituania sau chiar România care credeți ca ar fi reacția SUA și a uniuni europene o reacție negativa a NATO și SUA ar putea duce la un război mondial.

19 răspunsuri:
| corbulalbrosu a răspuns:

Lasa-i pe altii sa rezolve asemenea scenarii, adica pe cei care sunt desemnati/abilitati, sa-si bata capul cu aceasta problema. big grin

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

S-ar intampla ca Rusia ar fi in razboi cu toate tarile care fac parte din NATO.
Nu cred ca ar fi un razboi mondial, de genul celor doua anterioare, fiindca nu cred ca ar intra in razboi si alte tari, alaturi de Rusia sau alaturi de tarile NATO.

| Adrian_Mares_1972 a răspuns:

Da teoretic ar duce la un razboi mondial.Are si Rusia aliatii ei.Ai auzit de axa euro-asiatica?

| andrey663 a răspuns:

Probabil nu va face nimic NATO asa cum nu a facut nimic Liga Natiunilor in secolul XX.Asta in cazul in care ataca un stat precum Estonia, Romania etc.

| baru a răspuns:

De regula nu se discuta asemenea probleme pe TPU. Legat de intrebare ta, DIALOGUL!

| AndreiMarin499 explică (pentru baru):

Mulți pun astfel de întrebari pe TPU de ce nu ar avea nici un sens discuția?

| minrest a răspuns:

Comform articolului 5 din Carta NATO, un atac asupra unui stat membru constituie un atac asupra fiecarui stat membru in parte, iar apararea se face in comun. Asta inseamna ca, daca un stat membru e atacat, celelalte state trebuia sa constate ca sunt in razboi.
Sa zicem intai ca, avand in vedere riscurile si greutatile unui razboi mondial, precum si riscul de razboi atomic, celelalte state nu constata existenta starii de razboi, incalcand pactul NATO. Atunci pactul Nato nu mai exista si toate statele membre nu au nici un aranjament de securitate, iar angajamentele din orice domeniu ale USA, UK, Franta, Japonia si Germania sunt nule si neavenite. Pentru cine intelege cat de cat functionarea lumii, este un pret gigantic, pentru ageamii o fi floare la ureche.
Acum sa vedem ce se intampla daca Rusia ataca un stat baltic. Daca ataca unul, trebuie sa le atace pe toate, ca sa nege inamicului (NATO) puncte de intrare, si in scurt timp le si ocupa. Tarile NATO constata starea de razboi, dar nu e nevoie sa angajeze inamicul. Nu poti lupta in tarile baltice, ele vor fi eliberate la sfarsitul razboiului, prin tratatul de pace. DAR e urgent sa trimiti trupe in Polonia, si dat fiind decalajul tehnic urias in favoarea Vestului, pui Polonia in siguranta. Polonia este ORICUM foarte tare militar si se poate apara de rusi singura, dar nu are rost sa explic asta, oricum nu forta proprie ii garanteaza securitatea. Iar acum toate statele dezvoltate occidentale sunt in razboi cu Rusia, ele sunt tarile in care Rusia vinde petrol ca sa cumpere mancare si orice altceva, cum nu se face comert cu inamicul, ii astepti sa se duca de rapa si sa ceara pace. Evident, Putin stie asta, asa ca nu va ataca nici un stat baltic.
Dar daca Rusia ataca tarisoara noastra, Romania, ca sa ne strice sarbatoarea Centenarului? S-ar activa articolul 5, si de data asta trupele tarilor NATO ar ajunge mai repede decat cele ruse. DAR. Rusia nu ne poate ataca. Intre noi si rusi este Ucraina, care e deja in conflict cu Rusia. Sa bata Ucraina, sa o pacifice, si mai vorbim. Deocamdata nu sunt semne. Iar o debarcare e foarte greu de facut, singura debarcare direct in lupta cu sanse de victorie din Istorie, a fost cea din Normandia. Iar in Marea Neagra sunt in permanenta trei-patru nave NATO, mult superioare celor rusesti. Cu regret, dar nu, nu se poate.

| baru a răspuns (pentru AndreiMarin499):

In timp vei intelege!

| minrest a răspuns (pentru andrey663):

Liga Natiunilor nu era o alianta militara precum NATO, ci un for international de discutii, precum ONU.

| Andrei2019 a răspuns:

Daca ataca Romania in cativa ani limba oficiala va fi rusa.
Nimeni nu va interveni.
Acordurile sunt doar pe hartie.
Eventual vor imparti prada frateste.

| minrest a răspuns (pentru Adrian_Mares_1972):

Da, dansul probabil ca a auzit, tu insa nu ai auzit bine. Axa Euro-Asiatica nu este o alianta militara, si nu prevede nici o masura in cazul in care un stat este atacat. China traieste, si ea, din comertul cu Occidentul.

| Adrian_Mares_1972 a răspuns (pentru minrest):

Lasa polemica si raspunde la subiect.Crezi ca Rusia ar porni un razboi fara o baza solida, fara a discuta in prealabil toate scenariile posibile? Despre ce discutam?

| minrest a răspuns (pentru Adrian_Mares_1972):

Daca iti dadeai osteneala sa imi citesti raspunsul dat lui AndreiMarin, imi aflai parerea, la obiect. Pe scurt, Rusia nu va ataca nici unul din statele mentionate.

| Adrian_Mares_1972 a răspuns (pentru minrest):

Fi convins ca ti l-am citit.Prima parte a fost buna, unde ai explicat cum este cu tratatul NATO.Parerile personale exprimate spre sfarsit, partea cu "mi-e lene" nu le impartasesc insa.

| minrest a răspuns (pentru Adrian_Mares_1972):

Am zis ca nu mai stau sa explic cum se face ca Polonia s-ar putea apara singura de Rusia. Dar baza nu sta in asta.

| Adrian_Mares_1972 a răspuns (pentru minrest):

Nu cred asta in ruptul capului. Putine sunt tarile care se pot opune Rusiei de una singura, Polonia este si ea departe de acest lucru. Daca ai tu cunostinte foarte bine, dar eu unul nu cred ca este posibil(Polonia sa faca fata Rusiei)

| minrest a răspuns (pentru Adrian_Mares_1972):

Foarte bine. Nu avem nevoie ca Polonia sa se apere singur. Foarte multi oameni gasesc asta imposibil. Garantiile ei de securitate sunt faptul ca e membru NATO, coroborat cu faptul ca nu poate fi atacata inainte de instalarea de trupe NATO pe teritoriul ei.

| Adrian_Mares_1972 a răspuns (pentru minrest):

"Acum sa vedem ce se intampla daca Rusia ataca un stat baltic. Daca ataca unul, trebuie sa le atace pe toate, ca sa nege inamicului (NATO) puncte de intrare, si in scurt timp le si ocupa. tarile NATO constata starea de razboi, dar nu e nevoie sa angajeze inamicul. Nu poti lupta in tarile baltice, ele vor fi eliberate la sfarsitul razboiului, prin tratatul de pace. DAR e urgent sa trimiti trupe in Polonia, si dat fiind decalajul tehnic urias in favoarea Vestului, pui Polonia in siguranta".Eu unul nu inteleg nimic de aici.Ce ai vrut sa spui cu asta? Vorbeste asa mai clar, in termeni elementari cu legatura intre cuvinte.

| minrest a răspuns (pentru Adrian_Mares_1972):

Nu orice notiune se poate fixa in termeni elementari. Nu totul se poate simplifica oricat de mult. Relatiile Internationale sunt o disciplina academica. Dar, sa incercam:
1. Daca Rusia ataca un stat baltic, se expune pericolului ca pe teritoriul celorlalte doua sa vina trupe NATO, care sa atace trupele ei. Are Rusia ce sa faca ca sa evite acest pericol? Are. Daca oricum trebuie sa atace un stat NATO, le ataca pe toate trei. Acum NATO nu mai are un cap de pod.
2. Acum tarile NATO sunt in razboi cu Rusia, comform art. 5. Care e pasul urmator? Sa atace trupele ruse din tarile baltice, pornind din Polonia? Nu este necesar, dupa cum se arata mai jos. Deocamdata trebuie asigurata Polonia, care ar putea fi atacata din Kaliningrad si Bielorusia. Asa ca NATO trebuie sa trimeata trupe in Polonia.
3. Ei, daca Rusia ataca Polonia acum? Daca o ataca, va fi infranta, caci tehnica militara a statelor NATO e mult superioara celei rusesti.
Sper ca acum intelegi, poti folosi si o harta politica a Europei.