Haide sa luam cazul Maltei; acest stat are sase europarlamentari, desi are o populatie de cca 400000; potrivit reprezentarii proportionale, nu ar fi avut dreptul nici macar la doi, dar are mult mai multi, potrivit principiului citat de tine: ''At the same time, MEPs from larger countries should represent more people than MEPs from smaller countries''. Haide sa le mai dea cinci parlamentari, ca au numai sase, ca sa ne conduca micuta Malta pe toti! Da, numai ca aceasta aberatie e preintampinata de principiul citat de tine: ''That means that countries that are smaller in terms of population should have fewer MEPs than bigger countries.'' Si atunci se vor da mandate tarilor subreprezentate fata de populatia lor; daca populatia le-a crescut, mai primesc mandate, dar ca sa iti creasca populatia cat sa mai primesti un mandat trebuie sa ai de la inceput o populatie numeroasa; Malta chiar daca ar creste cu un milion nu ar fi cazul sa primeasca al saptelea mandat. Este suficient sa cresti in termeni relativi, nu absoluti; tendinta demografica in Europa e de scadere, nu de crestere. Si este si ocazia de a repara o greseala mai veche; daca ai dat unei tari prea putini europarlamentari, ai ocazia sa ii mai dai unu, doi fara galagie. DAR. Nu cumva populatia tarii noastre a scazut catastrofal prin emigrare in restul EU, asa incat sa fim multumiti daca nu ne ia un europarlamentar, nicidecum sa ne dea? NU! Cetatenii rezidenti in tarile EU sunt in continuare cetateni romani, si trebuie reprezentati, inclusiv in EP, ei nu au devenit cetateni ai altei tari, ca sa fie reprezentati de europarlamentarii tarii respective. In plus, unui prieten nu ii iei locuri; noi toate tarile EU am inceput ceva maret, maretia nu se atinge prin mijloace meschine, ci prin generozitate si incredere; au avut incredere in noi sa ne mai dea un vot.
Daca Franta si Spania primesc cate cinci locuri de europarlamentari, iar Olanda, cu o populatie cam la fel de mare ca a noastra, primeste trei, este ca influenta tarii noastre in EP scade? Asa ca au compensat scaderea noastra in termeni relativi, prin alocarea unui mandat in plus. Oricum pierdem in termeni relativi. De ce multe tari mici nu au primit mandate noi? Au primit multe de la inceput, nu e nevoie sa mai fie compensate acum.
teiube întreabă: