anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Contract de intretinere.
Buna ziua!
Am incheiat un contrat de intretinere cu tatal meu. Eu mai am si frati.
La mai putin de 30 de zile, mai exact 10, de la incheierea contractului respectiv, tatal meu a decedat, contractul nemaiproducand astfel nici un efect.
Dupa deces, am consultat un avocat in privinta a ceea ce trebuie facut si/sau ce urmeaza sa se intample. Dansul mi-a spus ca eu acum (dupa decesul tatalui), sunt proprietar pe deplin chiar daca nu a trecut acel minim de 30 de zile, indrumandu-ma sa merg la primarie cu extrasul de C.F. si sa ma impun, ramanand ca fratii, daca vor parte din drept sa ma dea in judecata in aceasta privinta. La semnarea contractului de intretinere, tin sa mentionez faptul ca tatalui meu i-am facut o examinare psihopatologica, din care a s-a rezultat faptul ca avea mintea, gandirea si constiinta intreaga, cu alte cuvinte " toti boii acasa ".
Unul din frati urmeaza sa dezmembreze aceste lucruri, si pe de alta parte spunandu-mi ca am comis vreun fals, sau ceva de natura penala, vag vorbind nu am inteles pe ce pista mai exact.
Intrebarea : Din actiunile facute de mine si situatia descrisa mai sus, am comis vreun fapt de natura penala?
Ce ar urma in mod teoretic sa se intample in continuare?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Rog seriozitate.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este neaparat o problema penala daca n-ai actionat cu rea intentie.
Nu inscrie imobilul la primarie si nici in CF si, daca a fost deja inscris solicita radierea inscrierii, in baza unei declaratii notariale. De asemenea solicitati deschiderea procedurii succesorale la notarul public.

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

N-am de unde sti exact. Probabil fratii tai o sa te dea in judecata, solicitand anularea contractului de intretinere, pentru a creste masa succesorala.
Ce va hotari judecatorul depinde de probele administrate. Poate hotari ca este valabil contractul si ramai proprietar pe imobil sau poate hotari ca nu este valabil, caz in care imobilul va intra in masa succesorala si fiecare frate va primi parti egale.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

N-ai spus din ce cauza a decedat tatal tau, respectiv daca suferea sau nu de o boala letala.
Conform Codului civil, citez:
"ART. 2.256. Aplicarea regulilor de la renta viageră
  (1) Dispoziţiile art. 2.243-2.247, art. 2.249, art. 2.251 alin. (1) şi art. 2.252 se aplică în mod corespunzător şi contractului de întreţinere.
ART. 2.247.Constituirea pe durata vieţii unei persoane afectate de o boală letală
  Nu produce, de asemenea, niciun efect contractul prin care s-a constituit cu titlu oneros o rentă pe durata vieţii unei persoane care, la data încheierii contractului, suferea de o boală din cauza căreia a murit în interval de cel mult 30 de zile de la această dată."
Fata de aceste prevederi, daca tatal tau a decedat din cauza unei boli letale, de care suferea la data incheierii contractului de intretinere, acesta nu va produce nici un efect, ca si cum n-ar fi fost incheiat si imobilul va intra in masa succesorala, fiecare frate urmand a primi cota legala din acesta. Daca este asa nici n-are rost sa te judeci, ti-ai cheltui degeaba banii.

| JFC a răspuns (pentru Ioandelasal):

Da, tatal meu suferea de o boala letala la momentul semnarii contractului, boala de care a decedat ulterior, cauza pentru care am mentionat ca nu mai produce nici un efect.
Stiu ca nu are sens sa ma judec, nici nu intentionez.
Treaba e ca avocatul mi-a zis ca eu fiind proprietar, sa ma duc cu extrasul de C.F.rezultat din acel contract de intretinere, in care apar eu, la primarie si sa depun o impunere.
1)--Este asta vreo infractiune de natura penala ca am facut asta din moment ce acel contract nu produce nici un efect? Asta e marea mea intrebare.
Eu cum am depus impunerea, in momentul de fata eu sunt proprietar in actele primariei. Ei trebuie sa ma scoata de acolo.
Eu vreau sa se imparta totul in mod egal.
2)-- Din tot ansablul asta de situatii, exista vreo metoda prin care sa nu fiu dat in judecata si sa se imparta totul in mod egal? Pentru a se evita cheltuielile suplimentare ale mele sau ale fratilor.

Intrebarea 1. este cea care imi este foarte importanta, diferit formulata in prima mea postare. Aia intreb eu. intrebarea pentru care dau premiu. Asi face si o cinste pentru asta.

Iti multumesc mult pentru timpul si rabdarea acordata!
Toata stima!

| JFC a răspuns (pentru Ioandelasal):

Ar fi consecinte daca nu ma duc sa radiez inscrierea de la primarie? Eu am inscris-o acolo cu gandul ca proprietatea trebuie sa fie pe cineva pentru plata taxelor pana in momentul finalizarii succesiunii, care banui ca va avea loc dupa demontarea in instanta a contractului, de catre frati.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru JFC):

Pana la finalizarea procedurii succesorale proprietatea este pe tatal tau. Sigur ca daca locuiesti acolo si o folosesti va trebui sa platesti atat impozitul, cat si cheltuielile cu utilitati.
Fratii te pot acuza ca ai vrut sa-i inseli, desi nu cred ca o vor face, daca deschideti repede procedura succesorala si nu te opui ca imobilul sa fie cuprins in masa succesorala.