| StefanDrg a întrebat:

Cum as putea sa refuz orele suplimentare la un loc de munca, intr-un fel sa nu se supere sefii pe mine ca nu vin la suplimentare si cand imi gasesc orice greseala sa ma arda, ca un fel de razbunare. Maine m-au chemat 16 ore la munca si eu am refuzat, i-am spus ca nu rezist atata. Si sefa a parut destul de iritata si i-am vazut in privire ca parca are ceva cu mine acum.

Răspuns Câştigător
| NeverGonnaLetYouDown a răspuns:

Bruh, cum ca*at sa faci 16 ore de munca? Da ce n*iba, esti robot? Doamne... asta-i prima data cand aud de asa ceva. Se mai intampla sa faci 9-11 ore mai rar cand voiau sa faca productie mai mare flamanzii de la conducere, dar 16 ore?! Stii ceva, poti sa o si scuipi in ochi pe sefa aia a ta, sa lucreze ea 16 ore! Stiu si eu din astea, zdrente de sefe care cred ca viata se rezuma doar la a-l face pe patron cu *** mare, ca un cal muncit la tras cu caruta toata ziua. Nu mi se pare deloc normal, cu exceptia cazului in care jobul respectiv e pasiunea ta, munca oriunde altundeva ii pe al doilea plan in viata ta intotdeauna! Pe primul plan esti tu, familia si hobbyurile tale, chestii pe care nu le poti neglija daca doresti sa duci o viata satisfacatoare. Da-l incolo de servici, tu contezi si atat! Traieste pentru tine si idealurile tale, nu pentru patron si buzunarul lui! Ii spui ca nu doresti, iar daca nu-i convine sa-si caute alt om. Locuri de munca sunt destule!

5 răspunsuri:
| CatalinLaurentiu02 a răspuns:

Eu îți propun sa dai dovada de maturitate și sa fii un om sincer și cu capul pe sus
16 ore e prea mult, eu lucrez in construcții și 9-10 ore mi se par multe. Înțeleg ca au nevoie de lucru dar sa mai bage oameni. fii binecuvântat
Roagă-te Domnului sa te ajute

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai contractul de munca unde scrie numarul maxim de ore lucrate pe zi, 8 de exemplu. Asta trebuie sa spui si cu asta le dai peste nas. Daca nu sti sa pui piciorul in prag imi pare rau, vei fi luat de prost mereu.

Din Codul Muncii :

Art. 120. [definitia legala si conditiile muncii suplimentare]
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Deci executi lucrari urgente pentru a prevenit accidente sau exista o situatie de forta majora? Daca da, nu ai ce sa faci te conformi.
Daca nu, te afli in situatia in care e nevoie de acordul tau, iar daca tu nu esti de acord, nu e nicio problema.

Daca sefa este iritata va face urticarie pana la urma ca nu are ce sa iti faca, ti-ai respectat contractul pana la urma si nimic mai mult.

| Digikey a răspuns:

Cred ca lucrezi de maxim o saptamana, anul trecut n-ai lucrat deloc, nu cred ca te cheama cineva 16 ore la munca fara sa-ti dea liber a doua zi, mai ales ca esti incepator.

| Digikey a răspuns (pentru Digikey):

Daca esti in proba pregateste-te sa zbori.

| StefanDrg explică:

Cunosc codul muncii si stiu ca orele suplimentare se fac doar cu acordul meu. Dar alea sunt pe hârtie. In realitate e cu totul altceva. Am pățit si la alte locuri din munca. Am refuzat sa fac ore suplimentare si am pățit ca seful/sefa sa se razbune pe mine din cauza ca nu am vrut sa fac ore suplimentare. La orice greșeală cat de mica. Mă taxa. Si înainte sa refuz orele suplimentare nu facea asta. Si mi-au reținut din drepturi la o fabrica. Tichetele de masa nu erau trecute in contract si imi taiau din ele doar ca nu am vrut sa vin sâmbătă la munca. Si alte chestii. Aveam drept la echipament 5 tricouri pe an si imi mai dădeau doar 2 tricouri. Si cand am întrebat de ce îmi dă doar 2 tricouri in loc de 5, am primit următorul răspuns '' Pai mai baiatule când te-am chemat sâmbătă la munca nu ai vrut sa vii ''. Si diferite sporuri chiar trecute in contract nu le mai primeam deloc. De asta am si schimbat multe locuri de munca dea lungul timpului