Buna ziua!
In legatura cu intrebarea va duceti la Casa de asigurari si de acolo o sa va indrume ei. Va spune cata vechime avet si tot ce va intereseaza in legatura cu vechimea dumneavoastra si cum e platita.
La Casa de Pensii.
Se poate urmari mai usor daca se fac platile prin urmarirea pilonului II de pensii. In functie de ce asigurator pentru Pilonul II ati ales, va faceti un cont online si vedeti incasarile. Daca se plateste contributia la pensie catre stat, se plateste si Pilonul II.
Ca idee, daca nu vi s-a platit contributia trebuie sa stiti ca neplata contributiilor si impozitului retinut pentru cineva este caz penal pentru societatea respectiva si administrator. Aceste taxe si impozite de cativa ani nu mai reprezinta o cheltuiala pentru firma, ci pentru salariat, sunt banii salariatului retinuti de firma si platiti catre stat. Deci neplata acestora reprezinta furt din buzunarul salariatului. O plangere la ITM in prima faza, apoi un proces pe care il castigati sigur, in cazul in care aveti astfel de probleme.
Iti faci un cont online la CNPP (Casa de Pensii), tiparesti formularul si cu Cartea de Identitate te prezinti la cea mai apropiata Casa de pensii. Asa, avand contul facut poti sa vezi: acte privind datele din carnetele de muncă, stagiile anuale şi lunare aferente perioadei începând cu aprilie 2001, informaţii din declaraţiile D112 depuse de angajatori, informaţii referitoare la viramentele la PILON II de pensii private, informaţii referitoare la pensia comunitară, informaţii referitoare la debitele din executare silită şi informaţii referitoare la fişa financiară.
Se poate merge la Camera de Munca din orasul sau, cu buletinul si poate cere informatii despre el si situatia lui.
Toate statele de plata se depun la Camera de Munca, de catre angajator si tot acolo este declarat cat s-a platit pentru: sanatate, asigurari, taxe, salariu.
Https://www.avocatnet.ro/......-stat.html
Intrebarea se refera la cotizare, iar la Casa de Pensii se poate afla, fizic sau online, cat s-a contribuit in fiecare luna de angajare. Nu inteleg ce inseamna "acolo este doar contributia" cand exact la plata contributiei se refera intrebarea.
Ceea ce spune site-ul care spre care ne-ai trimis se refera la vechime lucrata, nu partea din salariu, pentru cei care lucreaza la stat.
Ca sa fiu si mai explicit.
Pentru cei care lucreaza la stat, dupa 5 ani se acorda spor de vechime de 5%. La asta se refera intrebarea.
Site-ul la care ne-ai trimis se rfera la anii de munca acumulati. Se intampla ca unii angajatori sa nu vireze sumele la fondul de pensii si atunci acea perioada nu se ia in considerare la vechime ca perioada, nu ca suma.
Daca este platita vechimea in lucru se poate vedea de pe satul de plata, care se depune si la ITM, nu la Casa de pensii.
Pentru cei care lucreaza la stat este mai greu sa nu se plateasca, deoarece aceste organisme sunt supuse controlului financiar intern in fiecare an. Unul din obiectivele controlului financiar intern este si modul cum au fost acordate drepturile banesti salariatilor.