| xil a întrebat:

Cum se procedeaza in cazul in care comodantul unui apartament de bloc a decedat, iar fiul acestuia vrea sa inceteze contractul de comodat - inainte de termen! -pe motivul ca comodatarul nu si-a achitat de un an de zile facturile de gaze, lumina, telefon etc. Contractul este valabil pana la data de 15 martie 2022, termen ce este mentionat si in contract. Nu exista inca certificat de mostenitor pentru fiu, dar cum poate el sa-i solicite comodatarului sa paraseasca apartamentul in termenul de 30 de zile (mentionat si acest fapt in contract)? Va multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In primul rand fiul trebuie sa solicite deschiderea procedurii succesorale, sa obtina cerificat de mostenitor si sa fie inscris dreptul de proprietate in Cartea funciara.
Abia apoi poate solicita comodatarului sa evacueze apartamentul, daca nu o face sa-l dea in judecata pentru evacuare.
Fara a fi proprietar nu-l poate evacua.

6 răspunsuri:
| IreneNemteanu a răspuns:

Ar trebui sa verifici in contractul de comodat clauzele si conditiile de reziliere a contractului, in special daca exista aceasta prevedere a rezilierii in caz de neplata a utilitatilor, clauza care dupa mine pare de bun simt si ar trebui sa existe happy
Altfel, cel care doreste rezilierea contractului, motivat -daca este cazul -vezi mentiunea de mai sus, trebuie sa aiba calitatea legala de a face acest lucru, adica direct sau indirect sa fie/devina propietarul apartamentului.

| xil explică (pentru IreneNemteanu):

Da, exista clauza de reziliere in cazul in care nu plateste cheltuielile de intretinere. Problema mai mare este ca fiul comodantului nu este (inca) proprietar, neavand certificatul de mostenitor inca. Dar vrea ca comodatarul sa se mute cat mai curand (pe baza clauzei din contract care mai mentioneaza si termenul de preaviz de 30 zile), pana nu face datorii si mai mari la asociatia de locatari (care si asa deja ameninta cu instanta).

Bula
| Bula a răspuns:

"Vinzi" (pui la dispozitie) contractul asociatiei de locatari, iar ei vor putea proceda la executare silita.
Un executor judecatoresc poate explica exact pasii de urmat.

| xil explică (pentru Bula):

Speram sa nu ajungem la executor judecatoresc. Oricum, Va multumesc pentru raspuns!

Bula
| Bula a răspuns (pentru xil):

Am spus ca: "Un executor judecatoresc poate explica exact pasii de urmat".
Mergeti la un executor impreuna cu administratorul si va va explica pas cu pas cum sa procedati (cine- si cum sa faca somarea datornicilor).

| xil explică (pentru Ioandelasal):

Am mai primit raspunsuri f. bune de la Dv. Va multumesc!