Din cate stiu eu, nu, nu se pot inregistra. In sensul acesta ai art.7 din legea 64/1991.
Nici drepturile de autor nu pot proteja conceptul in sine. In acest sens, ai art. 9 lit.a) din Legea 8/1996. Insa, lucrarea in sine poate sa fie protejata de drepturi de autor. Sa spunem ca scrii un roman im care inserezi si acele idei; insa ele nu sunt protejate in sine. Drepturile de autor nu se inregistreaza la Oficiu, ci, din ce stiu eu, sunt protejate prin simpla difuzare.
Pentru a inregistra ceva la OSIM trebuie sa faci un proiect detaliat cu ideea ta, cu ce face produsul respectiv si cu ce se obtine din el.
Cu vreo 20 de ani in urma sotul a platit $5.000 la OSIM pentru inregistrarea lui, pentru un asemenea proiect si cred ca de atunci au crescut preturile.
Ca si cand nu ar fi! Pt ca eu vreau sa protejez un principiu
De exemplu am o idee cum sa fabric un afișaj electronic bazat pe substanțe chimice
Care să nu necesite alimentarea cu energie electrica ot ca el tot o data este atât panou fotovoltaic câr și acumulator și acumulează energia in componentele chimice aplicate pe sticla lui. Si afișează diverse lucruri dar fara sa mai aibe nevoie de computere de sofruri...
Chestia asta se poate face repede roti fabricanții de display-uri si ecrane pot să o fabrice
Importanta este ideea
Pe mine nu ma interesează cum o sa fabrice cineva si din ce acest ecran ci
Ma interesează. Daca o sa fabrice cineva sa imi dea si mie un ban ca eu am fost primul pe planetă care m-am gândit că ar merge si fara calculatoare procesoare...
Poți face cu acel chimist un agreement, o înțelegere scrisă că veți colabora și nu îți va fura ideea.
și acumulează energia in componentele chimice aplicate pe sticla lui.
Așa cum te exprimi se vede că nu cunoști chimie și fizică. Energia nu se acumulează din componente chimice. Astfel ideea ta este moartă din start. Nu va sta de vorbă nimeni cu tine mai departe pe această temă, nu ai cum să primești bani pe ea.
De brevetat poti orice produs realizat de tine si inca ne-brevetat de altcineva.
Produsul tau trebuie sa fie functional si reproductibil conform documentatiei tale depuse.
Brevetul obtinut este valabil doar in tarile in care ai obtinut inregistrarea lui. Din acest motiv, pentru a avea acoperire mondiala, trebuie sa faci inregistrare "mondiala", care costa cateva milioane de dolari. Si cu brevetare internationala te poti trezi cu firme care folosesc brevetul tau, inregistrate in tari necuprinse in tarile unde ti-ai inregistrat brevetele tale.
Nu poti cere drepturi de autor pe concepte, trebuie sa ai documentatie care explica pas cu pas ce e, cu ce se fabrica si cum functioneaza. Pentru ca asa ar fi super usor de abuzat. Si eu as putea zice ca ma gandesc la o casca conectata cu electrozi direct la creier ca sa pot vedea un film sau joc si sa il simt ca in realitate. E fain? Da. Imi da brevet pe asta? Nu, ca nu am nicio idee cum sa o fac reala.
Te inteleg. Am un prieten care tot sustinea ca poti breveta si proncipii
De exemplu daca ai fi primul de pe planetă care te-ai gândi la un scripete
Prietenul acesta sustinea ca as putea sa inregistrez si doar o idee
Apoi oricine vrea sa fabrice o bicicletă pentru ca eu am fost primul trebuie sa imi plătească si mie ceva daca eu as fi fost primul care as fi spus ca se poate merge pe doua roți
anonim_4396 întreabă:
efspactsy întreabă: