| AlexandrulS a întrebat:

Cum treci niste proprietati pe numele cuiva fara prea multe taxe? Am vazut ca se poate transfera o locuinta prin donatie sau contract vanzare-cumparare dar la vanzare-cumparare nu trebuie sa il vinzi cu o suma apropiata de realitate? Sau poti trece o suma modica de... 1 leu? Iar prin donatie am inteles ca se poate ataca in instanta de catre vreo ruda.

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Notarii au o tabela cu valorile comerciale estimative ale imobilelor, cu care lucreaza.
Aceasta tabela este baza de calcul pentru taxele notariale (minime).
La vanzare-cumparare, suma cuprinsa in contract este baza de calcul, dar care nu este acceptata sub preturile minime cuprinse in acele tabelele.
Ca urmare, nu este posibila taxarea pentru valoare de "1 leu".

18 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

La vânzare se trece un preț apropiat de cel al zonei și se prezintă notarului dovada achitării acestuia.

| Dintrebare a răspuns:

Contractul de vanzare-cumparare ii sfant. Ai trecut propietatea pe tine si aia e. Nu exista sa treci un leu. Dai banii da macar stai linistit dupa

| AlexandrulS explică (pentru Bula):

Pei si atunci cum pot face? Eu vreau sa cumpar una sau mai multe proprietati direct pe numele unuia dintre parinti si intr-un interval de timp sa le pot lua inapoi fara sa platesc prea multe taxe. Exista vreo posibilitate?

| AlexandrulS explică (pentru Dintrebare):

Ok sunt total de acord cu contractul de vanzare cumparare insa eu vreau sa cumpar o proprietate direct pe numele unui parinte iar apoi sa o trec pe numele meu fara prea multe batai de cap si evident fara sa trebuiasca sa am inca odata suma de bani sa rascumpar acea proprietate, sa mai platesc inca odata tva si asa mai departe.

| CodrutElian1990 a răspuns:

1. Taxa notariala se calculeaza la valoarea de vanzare, daca valoarea este mai mare decat in catalogul camerei notariale de pe langa curtea de apel cu jurisdictie in localitatea ta. Daca este mai mica, se plateste la nivelul prevazut de catalog. In contract poti sa treci o valoare cat de mica vrei,
Donatia poate fi atacata de urmasii vanzatorului.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru AlexandrulS):

Tu nu poti sa cumperi propietate pe numele parintilor. Acest lucru o pot face numai ei, iar daca au mai mult de 70 de ani le trebuie certificat medical de la un psihiatru.
Ca sa iei proprietatea de la parinti trebuie sa faci un nou contract. Cu banii o poti aranja cu notarul. Intre persoane fizice nu se plateste TVA.
Dar intervine o problema sau mai multe:
1. Este interzisa vanzarea consecutiva a unor proprietati.
2. Daca ma ai frati, proprietatilor intrate in patrimoniul parintilor se supune la vanzare prevederilor partilor rezervatare, adica 25% nu se poate vinde fara acordul fratilor.

| Dintrebare a răspuns (pentru AlexandrulS):

Probabil ca exista niste motive pentru care ai vrea sa faci schema asta. Doar sa ai in vedere ca de taxe nu scapi. Practic cand o treci de pe parinti pe tine e fix acelasi lucru ca si cum ai cumpara o proprietate de la oricine altcineva. Deci daca motivele pentru care vrei sa o treci initial pe parinti merita, atunci fa-o. Oricum nu vorbim de sume astronomice. Taxele percepute sunt in acord cu valoarea imobilului etc. Daca cauti pe google sigur gasesti un calculator virtual care sa iti estimeze cat te-ar costa.

Bula
| Bula a răspuns (pentru AlexandrulS):

Faci un contract de imprumut cu parintele care va cumpara imobilul, iar garantia va fi insusi imobilul.
In CF se trece imprumutul la "Sarcini". Din acest moment, parintele este proprietarul.
Daca imprumutul nu se va returna pana la termenul stabilit in contractul de imprumut, atunci imobilul va trece pe numele tau.

| NunuNini a răspuns (pentru CodrutElian1990):

"""1. Este interzisa vanzarea consecutiva a unor proprietati.
2. Daca ma ai frati, proprietatilor intrate in patrimoniul parintilor se supune la vanzare prevederilor partilor rezervatare, adica 25% nu se poate vinde fara acordul fratilor."""
De unde ai scos prostiile astea?
1. Daca ar fi interzisa vanzarea consecutiva (deschide DEX), inseamna ca nici un imobil nu ar putea fi instrainat vreodata.
2. Cat sunt in viata, parintii pot dispune cum vor de bunurile lor. Copiii nu au nici un drept. Asta ti-o poate spune orice notar, orice avocat, orice student la drept daca a invatat ceva.
Chestia cu partile rezervatare e valabila DUPA decesul parintilor in caz de testament, donatie.

| AlexandrulS explică (pentru Dintrebare):

Nu, nu este vreo schema sau ceva ilegal, doar ca in momentul de fata nu vreau sa detin nicio proprietate pe nume si vreau sa o cumpere parintii mei pentru mine, si peste 1-2 ani sa o pot lua inapoi fara sa stau sa platesc tva sau mai stiu eu ce taxe mai sunt si evident sa nu poata emite pretentii fratele meu. Sti vorba aia... Frate frate dar branza este pe bani.

| AlexandrulS explică (pentru Bula):

Multumesc frumos pentru informatii!

| AlexandrulS explică (pentru CodrutElian1990):

Sincer mi se pare destul de eronata informatia... avand in vedere ca parintii nu sunt de peste 70 de ani, nu vad de ce ar avea copii drepturi asupra proprietatilor parintilor, si la fel si asta cu vanzarea consecutiva... pei eu daca iau o proprietate strict sa o vand mai departe ce fac, sunt investitor imobiliar si iau ieftin si vand scump, adica nu prea are logica. Poate gresesc eu.

| AlexandrulS explică (pentru CodrutElian1990):

Am inteles, multumesc pentru raspuns!

| Dintrebare a răspuns (pentru AlexandrulS):

Apoi decat sa va complicati, mai bine o cumpara peste 1-2 ani direct pe numele tau. Sau o cumpara acum pe numele lor si iti ramane mostenire. Nici nu stiu cum si de ce v-a venit ideea asta, dar nu are absolut niciun sens. Si nu doar ca pierdeti bani inutil, dar e vorba si de timp si stres suplimentar. Nu vad de ce nu ti-ai dori sa ai o proprietate pe numele tau. Mai ales daca inca nu esti insurat, mai bine o iei acum decat dupa casnicie. Cel putin asta e opinia mea. Oricum, de taxe nu scapi, cum am zis mai sus. Ca pana la urma asta era nelamurirea ta punctual.

| AlexandrulS explică (pentru Dintrebare):

Am pus ochii pe ceva si nu vreau sa pierd si repet eu pe numele meu nu vreau sa pun nimic cel putin pentru moment. Proprietatea pe care vreau sa o cumpar este un spatiu comercial si este destul de scump si de asta vreau sa vad daca/care sunt optiunile mele ca sa il pot lua inapoi fara prea multi bani pierduti. Oricum multumesc pentru informatii!

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru NunuNini):

Mai documenteaza-te.
O vanzare a unui imobil nu este vanzare consecutiva. Te invit si eu sa citesti dexul: consecutiv=succesiv=una dupa alta (vanzarea).
De ce sunt interzise? Pentruca majoritatea ascund fapte ilegale.
In rest nu mai comentez, cine doreste sa cunoasca sa se documenteze.

| NunuNini a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Exact, "consecutiv=succesiv=una dupa alta" Dar cred ca tu nu intelegi ce citesti/scrii.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru NunuNini):

Bine ca intelegi sau te intelegi tu. Nu am nevoie de aprecierile tale, mai ales ca nu sunt motivate, sunt doar afirmatii.