| cosmin4u2you a întrebat:

Cuvantul "Țepar"adresat public unei persoane pe un grup Facebook constituie vreo infractiune?

13 răspunsuri:
| RavenNymph a răspuns:

Nu.

| cosmin4u2you explică:

Am postat profilul cuiva care m.a pacalit cu ceva, cu titlul "un mare tepar de evitat" si niste conversatii

| aXy99 a răspuns:

Nu.

| JicaContra a răspuns:

Nici o insulta sau injurie nu sunt infractiuni
DAAAAAAR, poti fi dat in judecata in civil de respectivul, mai ales daca ai facut-o in public!

| cosmin4u2you explică (pentru JicaContra):

In cel mai rau caz ma pot alege cu o amenda, banuiesc nu?

| JicaContra a răspuns (pentru cosmin4u2you):

Amenda se da la infractiune
in civil se cer daune, eventual daune morale, care pot fi destul de mari, nu stiu exact cat, ca nu sunt avocat, dar inteleg fenomenul

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu constituie infractiune si nici contraventie, asa ca nu poti fi condamnat penal si nici amendat.
Cel mult, daca nu este adevarat ce-ai spus, respectivul te poate da in judecata, pe cale civila, in baza raspunderii delictuale, pentru afectarea dreptului la demnitate, avand in vedere prevederile Codului civil, citez:
"ART. 72. Dreptul la demnitate  
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.  
  (2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75. "
In proces respectivul poate solicita si daune morale, respectiv sa fii obligat sa-i platesti o anumita suma.

| cosmin4u2you explică (pentru Ioandelasal):

Nu s.ar incadra in acele limite din art 75? mie nu mi se pare exagerat.

| cosmin4u2you explică (pentru cosmin4u2you):

In urma unei suparari am si eu dreptul la o opinie.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru cosmin4u2you):

S-ar incadra in prevederile art.75 Cod civil doar daca ce-ai afirmat este adevarat si nu daca este minciuna.

| Simpatic a răspuns (pentru JicaContra):

As vrea sa il vad si eu pe un oarecare sa dea pe cineva in judecata ca l-ai facut escroc, tepar sau prost ...sa fim seriosi nu traim in SUA unde se dau aia in judecata de la orice prostie!
Pe de alta parte de obicei cu procele de calomnie se ocupa mai mult persoanele publice, in speta o proasta ca Andreea Marin care cand ii spunea cineva ca a fost o curva penala il dadea in judecata si castiga cerand daune morale...deci da sunt unii care din astra traiesc.
Si instanta le da castig de cauza, pentru ca nu conteasa cat de rabla esti ca om, conteaza sa nu fii jignit si calomniat happy

| cosmin4u2you explică (pentru Simpatic):

Este vorba de niste purcelusi care i
am luat bolnavi de la el. nu cred ca m.ar da in judecata ca si.ar face rau singur. el face bijnita cu porci

| Simpatic a răspuns (pentru cosmin4u2you):

Si eu cred la fel.
daca i-ai luat de pe olx poti sa-i faci raport
daca i-ai luat prin Facebook doar cu acest scris poti ramane
nu cred ca o sa te dea in judecata, cat o sa stearga comentariul happy