| tonyc7 a întrebat:

Daca ai facut plangere penala impotriva cuiva si organul de politie (neprofesionist in acel caz) a clasat-o, iar tu te simti in continuare nedreptatit/a, mai poti face reclamatie si pe civil asupra partii acuzate, adica sa dai in judecata?

16 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Organul de politie nu poate decide clasarea, aceasta o poate face doar procurorul competent sa supravegheze sau sa exercite urmarirea penala.
Poti sa dai in judecata pe cel banuit, bineinteles daca ai probele necesare pentru a castiga, altfel nu are nici un rost.

| tonyc7 explică (pentru Ioandelasal):

Corect, organul de politie nu poate decide clasarea, insa o poate propune catre procuror. Iar procurorul se lasa influentat de politist, deci e cam acelasi lucru ca politistul,, o claseaza".
Da, bineinteles ca sunt probe, sunt si martori, iar termenul de chemare in judecata e in decurs de 3 ani de la data savarasirii faptei parca, nu?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru tonyc7):

Conteaza cine decide si nu cine propune.
Si termenul general de prescriptie extinctiva este de 3 ani, ti-am mai spus asta. Iti citez si celelalte termene, poate nu te incadrezi la termenul general.
Conform Codului civil, citez:
"ART. 2.517. Termenul general de 3 ani
  Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.
ART. 2.518. Termenul de prescripţie de 10 ani. Cazuri
  Se prescrie în termen de 10 ani dreptul la acţiune privitor la:
  1. drepturile reale care nu sunt declarate prin lege imprescriptibile ori nu sunt supuse altui termen de prescripţie;
  2. repararea prejudiciului moral sau material cauzat unei persoane prin tortură ori acte de barbarie sau, după caz, a celui cauzat prin violenţă ori agresiuni sexuale comise contra unui minor sau asupra unei persoane aflate în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa;
  3. repararea prejudiciului adus mediului înconjurător.
  ART. 2.519
  Termenul de prescripţie de 2 ani
  (1) Dreptul la acţiune întemeiat pe un raport de asigurare sau reasigurare se prescrie în termen de 2 ani.
  (2) De asemenea, se prescrie în termen de 2 ani dreptul la acţiune privitor la plata remuneraţiei cuvenite intermediarilor pentru serviciile prestate în baza contractului de intermediere.
  ART. 2.520. Termenul de prescripţie de un an. Cazuri
  (1) Se prescrie în termen de un an dreptul la acţiune în cazul:
  1. profesioniştilor din alimentaţia publică sau hotelierilor, pentru serviciile pe care le prestează;
  2. profesorilor, institutorilor, maeştrilor şi artiştilor, pentru lecţiile date cu ora, cu ziua sau cu luna;
  3. medicilor, moaşelor, asistentelor şi farmaciştilor, pentru vizite, operaţii sau medicamente;
  4. vânzătorilor cu amănuntul, pentru plata mărfurilor vândute şi a furniturilor livrate;
  5. meşteşugarilor şi artizanilor, pentru plata muncii lor;
  6. avocaţilor, împotriva clienţilor, pentru plata onorariilor şi cheltuielilor. Termenul de prescripţie se va calcula din ziua rămânerii definitive a hotărârii sau din aceea a împăcării părţilor ori a revocării mandatului. În cazul afacerilor neterminate, termenul de prescripţie este de 3 ani de la data ultimei prestaţii efectuate;
  7. notarilor publici şi executorilor judecătoreşti, în ceea ce priveşte plata sumelor ce le sunt datorate pentru actele funcţiei lor. Termenul prescripţiei se va socoti din ziua în care aceste sume au devenit exigibile;
  8. inginerilor, arhitecţilor, geodezilor, contabililor şi altor liber-profesionişti, pentru plata sumelor ce li se cuvin. Termenul prescripţiei se va socoti din ziua când s-a terminat lucrarea.
  (2) În toate cazurile, continuarea lecţiilor, serviciilor, furniturilor, actelor sau lucrărilor nu întrerupe prescripţia pentru sumele scadente.
  ART. 2.521. Termenul de prescripţie de un an. Alte cazuri
  (1) Se prescrie prin împlinirea unui termen de un an şi dreptul la acţiune privitor la restituirea sumelor încasate din vânzarea biletelor pentru un spectacol care nu a mai avut loc.
  (2) De asemenea, dacă prin lege nu se dispune altfel, se prescrie prin împlinirea unui termen de un an şi dreptul la acţiunea izvorâtă dintr-un contract de transport de bunuri terestru, aerian sau pe apă, îndreptată împotriva transportatorului.
  (3) În cazul prevăzut la alin. (2), termenul de prescripţie este de 3 ani, atunci când contractul de transport a fost încheiat spre a fi executat succesiv sau, după caz, combinat, cu acelaşi mijloc de transport sau cu mijloace de transport diferite."

| tonyc7 explică (pentru Ioandelasal):

Mersi mult, am citit cu atentie tot ce mi-ai trimis dar ce ma intereseaza pe mine nu am gasit aici. Voi fi mai explicita: daca o persoana a fost jignita, insultata, si i s-au incalcat drepturi precum cele de libertate, demnitate, exprimare, etc., ce termen de prescriptie exista in acest caz? (Repet, ca varianta de actiune civila dupa ce plangerea penala a fost clasata).

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru tonyc7):

In acest caz dreptul la actiune este imprescriptibil, fiind vorba de un drept nepatrimonial.
P.S. Nu puteai sa spui de la inceput despre ce este vorba?

| tonyc7 explică (pentru Ioandelasal):

Deci, cu alte cuvinte, pot initia actiunea in instanta (pe civil) oricand doresc? Chiar daca a trecut 1 an, 3 sau chiar 7? Si chiar daca s-a dat acea clasare la plangerea penala facuta initial?

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru tonyc7):

1. In primul rand, in afara de lipsirea de libertate, celelalte fapte indicate de tine nu mai sunt considerate fapte penale. Pentru acestea se pot cere despagubiri in instanta civila, pentru care se plateste 10% din valoarea ceruta, taxa timbru judiciar. Dar din proprie experienta si cauze cunoscute, nu poti trage mare nadesjde la acestea.
2. Ordonanta de clasare a procurorului poate fi atacata prin plangere facuta la prim-procuror (specificat in ordonanta). Decizia primului procuror poate fi atacata in instanta.
3. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că acţiunea privind repararea prejudiciului moral cauzat prin vătămarea unor drepturi personale nepatrimoniale are un caracter patrimonial, fiind supusă regulilor referitoare la prescripţia extinctivă (termenul general de prescripţie de 3 ani), prevăzute de Decretul nr. 167/1958 (art. 2501 NCC), întrucât drepturile în discuţie nu au un caracter intuitu personae, în sensul de a fi inseparabile de individ.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru tonyc7):

Da, poti oricand, asta inseamna imprescriptibil.

| tonyc7 explică (pentru Ioandelasal):

Si pot initia aceasta actiune si fara a-mi angaja un avocat? (sa zicem ca sunt o persoana suficient de bine informata la legi, care crede ca cel mai bine se poate justifica singura si care mai dispune si de probe)

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru tonyc7):

Daca tu crezi ca te descurci poti si fara avocat, avocatul nu este obligatoriu in civil.

| tonyc7 explică (pentru Ioandelasal):

Si ce se intampla daca initiez actiunea in civil si nu castig? Banuiesc ca voi fi obligata sa achit o suma de bani catre instanta (sau catre partea acuzata). Maxim cat? Ai idee?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru tonyc7):

Va trebui sa platesti toate cheltuielile de judecata, inclusiv cele facute de parat. N-am de unde sti la cat se vor ridica acestea, mai ales daca paratul isi angajeaza avocat.
P.S. Te sfatuiesc inca o data: inainte de a incepe aceasta actiune vorbeste cu un avocat.
Din ce tot ai scris esti complet paralel cu dreptul.

| Dintrebare a răspuns:

Am citit ce s-a discutat. Nu mai reiau inutil alte idei. Doar vreau sa spun ca intrebarea la care ar fi util sa iti raspunzi este daca actiunea civila pe care vrei sa o declansezi are un scop. Se justifica un interes?

| tonyc7 explică (pentru Ioandelasal):

Nu am specializare in drept, dar asta nu inseamna ca nu stiu chiar nimic.
Nestiinta asta a mea reiese din faptul ca nu am mai trecut printr--o asemenea experienta, sa ma judec cu cineva in instanta. Tocmai de-asta si pun intrebari.

| tonyc7 explică (pentru Dintrebare):

Nu vreau obtinerea niciunui ban (ca despagubire) daca asta se crede. Vreau doar sa se aplice legea acolo unde s-a gresit. Atata tot. Mai ales ca vorbim de drepturi ale omului grav incalcate.

| Dintrebare a răspuns (pentru tonyc7):

Chestia este ca daca vrei sa exercitii o actiune civila trebuie sa indeplinesti niste conditii, printre care si justificarea unui interes. Sau mai simplu spus care e folosul practic pe care il urmaresti. Si inca o chestie ar fi ca in civil poti face o actiune doar daca consideri ca ai suferit un prejudiciu prin incalcarea drepturilor fundamentale despre care vorbesti. Cand formulezi cererea trebuie sa indeplinesti niste conditii si sa platesti taxa de timbru. Si tare ma tem ca daca procuroul a dispus clasarea, e cam oabla treaba. Pt ca actiunea penala nu se exercita doar daca exista motive sa nu se exercite, daca nu exista probe, daca fapta nu exista etc. Oricum, daca tu esti asa determinat sa mergi pana in panzele albe, eu iti doresc succes. Doar nu iti pune sperantele ca o sa rezolvi ceva, atata tot.