| Alaanonim2k20 a întrebat:

Daca am reclamat pe cineva pentru talharie, reclamatia o sa se inchida singura dupa un timp? Nu m-am mai intalnit cu cel pe care l-am reclamat ca sa ii fac flagrantul si prefer sa il evit.
Daca minti intr-o reclamatie de talharie faci puscarie? Eu ma exprim foarte prost si mi-e frica sa nu creada ca am mintit.

8 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dacă minți vei suporta consecințele. Fals și uz de fals. Nu te poți juca cu legea.

| mihai69 a răspuns:

Reclamația nu "se închide" singură, e nevoie ca un procuror să claseze dosarul dacă nu sunt motive întemeiate pentru începerea urmăririi penale.
Denunțul abuziv / mincinos se pedepsește, dar trebuie dovedit că este din aceste categorii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sadrian46):

Fals si uz de fals?laughing

de fapt e inducerea in eroare a organelor judiciare, dar elementul constitutiv esential e ca denuntul fals sa aiba ca urmare punerea in miscare a actiunii penale asupra celui despre care a mintit

| Alaanonim2k20 explică (pentru sadrian46):

Si pot retrage reclamatia oricand vreau eu?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu ai facut reclamatie ci plangere penala pentru infractiunea de talharie.
Plangerea penala va fi cercetata si se vor lua masurile prevazute de procedura penala impotriva faptuitorului: in caz de constatarea vinovatiei poate fi trimis in judecata ori daca nu este vinovat se va pronunta o solutie de neincepere, neurmarire sau clasare a dosarului de urmarire penala.
Daca minti intr-o plangere penala atunci cel impotriva caruia ai facut-o iti poate face plangere penala pentru infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare, conform Codului penal, citez:
"ART.268.Inducerea în eroare a organelor judiciare  
  (1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
  (2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
  (3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale."

| Donsavas a răspuns:

E important dacă ai intenția de a minți sau a ascunde anumite aspecte pentru a fi pedepsit

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru Alaanonim2k20):

Se numește denunț. nu reclamație.
Din momentul în care ai depus un denunț la poliție. nu îl poți retrage așa cum gândești tu, dați-mi înapoi hârtia cu declarația mea, cu ce am scris pe ea, scoateți-o de la voi din dosar și rupeți-o. Nu merge așa.
Din momentul în care ai depus-o ai declanșat o procedură, o acțiune a organului de poliție care nu are voie să procedeze așa cum gândești tu. Astfel, când ai depus-o a primit un număr de înregistrare. Dacă te referi la el, poți să revii asupra declarației tale, să spui că retragi ceea ce ai declarat anterior, dar în acest caz, va trebui să justifici de ce ai dat primul denunț.

| Alaanonim2k20 explică (pentru sadrian46):

Eu stiam ca este reclamatie ca m au pus sa il identific si mi au aratat poza si le-am zis ca a zis ala ca daca nu ii dau bani pana in data de x ma bate