Din cate stiu bunica ta ar trebui sa fie incadrata ca avand nevoie de asistent sau de ingrijitor sau ce denumire mai poarta, foarte multi traiesc pe bani de la contribuabili ingrijind propriile bunici, parinti sau mai stiu ce rude.
Insa incadrarea trebuie sa se faca de catre o comisie de expertiza, nu este atat de simplu.
Doar ei decid daca bunica ta are nevoie de cineva sa o treaca strada, sa o tina de mana sau sa ii faca ciorba, in cazul de aici s-ar putea sa nu.
Nu stiu cum este la parkinson daca se da sau nu "ingrijitor"
Eu te cred ca ai vrea o indemnizatie dar na
Doar daca bunica ta face dosar pentru asa ceva, mergand la o comisie medicala unde este consultata, se fac analize, vin medici experti si daca se constata ca nu poate sa iba grija de ea, se va aproba si angajarea cuiva din familie care sa aiba grija de ea.
Daca tu ai boli mintale (cum spui pe alt topic), uita de ingrijire si subventie pentru bunica, ca asa ceva nu se dau la cei cu probleme psihice, fiindca un om bolnav nu poate fii incredintat cuiva care nu este sanatos mental.
Daca bunica ta este incadrata in grad de handicap grav atunci te poti angaja ca asistent, bineinteles daca indeplinesti conditiile cerute.
Conform L.448/2006, rep. in 2008, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 35.(1) Persoana adultă cu handicap grav are dreptul la un asistent personal, în baza evaluării sociopsihomedicale.
(2) Copilul cu handicap grav are dreptul la un asistent personal.
ART. 36.(1)Poate fi încadrată cu contract individual de muncă în funcţia de asistent personal persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) are vârsta minimă de 18 ani împliniţi;
b)nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni care ar face-o incompatibilă cu exercitarea ocupaţiei de asistent personal;
c) are capacitate deplină de exerciţiu;
d) are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată de medicul de familie sau pe baza unui examen medical de specialitate;
e)a absolvit cel puţin cursurile învăţământului general obligatoriu, cu excepţia rudelor şi afinilor până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei cu handicap grav, precum şi cu excepţia soţului sau soţiei, după caz; în situaţii excepţionale, la propunerea asistentului social din cadrul aparatului propriu al consiliului local în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana care urmează să îndeplinească funcţia de asistent personal, Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap poate aproba derogarea de la îndeplinirea condiţiilor de studii şi în cazul altor persoane.
(2)Nu pot deţine calitatea de asistent personal persoanele care beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 7 ani.
ART. 37.(1)Pe perioada îngrijirii şi protecţiei persoanei cu handicap grav, pe baza contractului individual de muncă, asistentul personal are următoarele drepturi:
a) salariu stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
b) program de lucru care să nu depăşească în medie 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână;
c) concediu anual de odihnă, potrivit dispoziţiilor legale aplicabile personalului încadrat în instituţii publice;
d) transport urban gratuit, în condiţiile prevăzute la art. 23;
e) transport interurban, în condiţiile prevăzute la art. 24.
(2)Pe perioada absenţei temporare a asistentului personal, angajatorul are obligaţia de a asigura persoanei cu handicap grav un înlocuitor al asistentului personal.
(3)În situaţia în care angajatorul nu poate asigura un înlocuitor al asistentului personal, persoanei cu handicap grav i se acordă indemnizaţia prevăzută la art. 43 alin. (1) sau găzduirea într-un centru de tip respiro."
Te simti bine?
In primul rand nu trebuie sa faci facultatea de medicina sa fii asistent. Eu am diploma doar cu scoala postliceala. In ce univers ai putut tu sa crezi ca un om ar face facultatea de medicina doar ca sa stea 12 ore pe zi sa stearga la fund un batran?
In al doilea rand, sa fii insotitorul unei persoane cu handicap nu inseamna sa fii asistent medical
In al treilea rand, ba da, statul da pensie de invaliditate daca cineva e bolnav mai ales in stadiile avansate de parkinson cand nu se poate deplasa nici pana la wc si pe langa pensie, primeste si indemnizatie de insotitor si chiar si certificat de handicap. Si astea adunate nu sunt putini bani
In al patrulea rand, crezi ca la azil aia ii primesc cu bratele deschise pe toti batranii, mai ales aia care au nevoie de ingrijiri speciale? Azilul in Romania e un lux, numai cine isi permite sa plateasca 5000 lei pe luna merge acolo si sincer nu cred ca sunt mai mult de 10% din batrani cu 5000 lei pensia in tara asta. Gaseste tu azil cu 1000 lei pe luna zi-mi si mie ca vreau sa o duc pe bunica mea care sta de 20 ani la noi si pe cuvant ca iti pup picioarele.
Iti recomand pe viitor sa nu te mai trezesti vorbind mai ales daca ai informatii atat de eronate
Dacă-mi spui ce ști să faci si ce limbii vorbești. Poate îți ofer un job la care să lucrezi doar de acasă