Daca ai trimis un mesaj sau ai vorbit cu el la telefon se poate sa te gaseasca. Obtine mandat de la procuror (politia) si te cauta. apoi iti fac dosar penal. Bine! Asta daca suma merita atata oboseala.
Treaba e asa, eu am vrut sa cumpar un cont de Instagram cu 4k urmăritori, i-am trimis cei 200 de lei, dar m-a blocat pe whatsapp (doar pe wap am vorbit) si nu mai pot da de el.
Incearca sa faci o reclamatie la procuratura nu la politie. Cred, insa, ca suma-i prea mica! Nu te incurca cu nimic daca faci reclamattie.
Da, se poate sesiza poliția și există probe doveditoare în acest sens, precum tranzacția care apare în extrasul tău de cont de la respectivul căruia trebuia să faci schimb. Poliția oricum va investiga inclusiv statusul bancar al fiecăruia, extrasele de cont cât și datele personale. Asta se încadrează la tentative de înșelăciune și se pedepsește penal.
Este infractiunea de inselaciune, conform Codului penal, citez:
"ART.244. Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2)Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală."
Se poate face plangere penala la politie sau Parchetul de pe langa judecatorie.
De ce spui se poate în general.
Pentru acest schimb s-a făcut o înțelegere egal contract? Această
înțelegerea a fost consemnată în scris? Find ne respectarea unui contract, e o cauză civilă iar nu una penală. Poliția se ocupă de infracțiuni. De cauze civile se ocupă tribunalul dacă e sesizat prin deschiderea unui proces. Iar pentru asta este nevoie de dovezi, nu de povești.
Ideea e ca nu mai vezi nici contul nici banii, politia nu o sa dea de el. 4k urmaritori sunt foarte usor de facut, problema e ca sunt ori 90% boti ori conturi inactive de indieni, deci nu o sa te ajute cu absolut nimic aia 4k. Daca nu stii sa folosesti internetul, cumpara-ti ziare