Toate bunurile realizate dupa casatorie sunt bunuri comune mai putin cele primite ca donatie, mostenire, etc.
Citez: Bunurile dobândite de soţi după căsătorie, indiferent dacă sunt dobândite în mod individual sau împreună, fac parte din bunurile comune, cu excepţia bunurilor proprii şi bunurilor care sunt incluse în comunitatea de bunuri ulterioară (art. 177 CC).
Bunurile proprii sunt:
a. bunurile dobândite înainte de căsătorie sau de adoptarea regimului comunităţii de bunuri;
b. bunurile dobândite după căsătorie, fie sub formă de donaţie, fie sub formă de moştenire, cu excepţia cazului când s-a specificat în înscrisul autentic de donaţie sau în testament că bunurile vor fi incluse în comunitatea de bunuri;
c. bunurile de uz strict personal ale unui soţ şi accesoriile aferente;
d. bunurile necesare unui soţ pentru desfăşurarea activităţii sale profesionale;
e. bunurile primite sub formă de despăgubiri pentru prejudicii, precum şi orice pensie acordată în virtutea pierderii parţiale sau totale a capacităţii de muncă;
f. bunurile dobândite contra preţului de transfer al bunurilor de mai sus sau prin schimb cu bunurile de mai sus, cu condiţia ca acest lucru să se precizeze în mod explicit la momentul achiziţiei.
Nu mai insista cu prostia asta.
Castiguri diferite? Dar de ce nu platesti munca din casa a nevestei? Asa cum platesti manopera la montarea unei piese. Si de copii cine are grija? Tot sotia, evident. Ca "e treaba ei".
In Romania nu exista cont comun la Banca.
La partaj, totul este la comun si se impart la jumatate. Iar daca vrei sa ascunzi bani, afla ca in orice cont se vad "miscarile" (intrari/iesiri). Va trebui sa justifici cheltuiala lor in casa sau sa-i pui la loc la partaj.
N-ai fost atent, ea munceste si are salariu boss, cheltuielile sunt la jumatate, nu inteleg de ce bancile nu deschid pe numele amandurora, de ce nunpoate face cheltuieli din contul meu, cardul meu, aplicatia mea.
Nu. Banii din conturi nu se impart. Doar bunurile dobandite in timpul casatoriei se împart (imobilele si bunurile mobile mai de valoare).
Dar grija ar fi avut amandoi, nu stiu de unde se intelege asta, reaia ca vad ca deja tipi si nu intelegi. Muncesc amandoi, au conturi in banci diferite cu veniturile lor, au grija amandoi, ai platit si utlitati si tot ce trebuia de plata. Nu a stat nimeni acasa, amandoi au muncit, amandoi au platit, amandoi au avut grija etc. Veniturile si economiile din conturile separate la amandoi devin 50/50. La banca este un singur nume, se imputerniceste celalalt sa aiba acces la cont si la card si aplicatie sa poata sa faca plati.
Cine ti-a spus ca bancile nu pot deschide, la cerere pe numele amandorura? Unul este titular, iar celalat imputernicit sau co-titular, care are aceleasi drepturi ca si titularul. Imputenicitul nu poate doar sa desfiinteze contul.
Eu am card separat pe contul meu, dar si pe al sotiei. Si la fel si sotia.
Daca esti salariat insa, trebuie sa ai cont separat, deoarece salariul este individual, nu comun cu sotia sau cu sotul.
Pai asa este situatia am cont separat pe numele meu fara sa fie imputernicita sotia. Este bun comun? Se imparte?
Da, este bun comun. Orice se dobandeste - in bani sau in natura - pe impul casatoriei este considerat bun comun, mai putin cele prevazute de art.340 din Codul civil.
La divort da, deoarece la partaj instanta, la cererea avocatului partii adverse poate cere de la banci existenta vreunui cont pe numele celuilalt sot si suma existenta la data introducerii actiunii de divort.
Girly97 întreabă: