Speri ca firma o sa faca profit si primesti dividende si ca o sa le creasca valoarea si o sa le vinzi in castig.
Le tranzactionezi la bursa --- pentru asta trebuie sa-ti alegi un broker. Vezi ghidul investitorului :http://www.bvb.ro/InvestorCenter/InvestorGuide.aspx
Deci daca eu fac profit cu actinile pot sa beneficiez eu de profit sau o sa beneficiez de profit doar daca vand actiunile
Daca firma ale carei actiuni le-ai cumparat face profit atunci o sa beneficiezi de dividende (partea din profit care se distribuie actionarilor).
Poti face profit si daca vinzi actiunile cu o suma mai mare decat le-ai cumparat.
Bine mai am cateva intrebari, cand cumpar actiuni la o anumita societate trebuie sa o cumpar de la un asociat sau sunt create pe loc atunci cand le cumpar, participand direct la capitalul intreprinderii? Si daca e cazul pierderilor atunci eu trebuie sa dau bani? sau pot sa imi pastrez in continuare actinile fara sa acopar vreo pierdere?
1.Actiunile le cumperi de la persoanele fizice sau juridice care detin si vor sa vanda.
2.Pot fi si emisiuni initiale de actiuni, actiuni emise pentru marirea capitalului, precum si actiuni detinute de alti actionari, n-are importanta asta. Prin toate participi la capitalul intreprinderii.
3.Actionarii nu suporta pierderile in mod direct dar au pierderi din micsorarea valorii actiunilor, fata de pretul de cumparare. Poti sa le pastrezi in continuare, sperand ca o sa creasca. Pierderea totala este cand firma da faliment si nu poate acoperi valoarea actiunilor vandute.
Daca eu am actiuni le pot retrace de la societate iar societatea sa imi dee valoarea lor plus profitul pe care l-am facut?
Sa zicem ca eu am 1000 lei noi, vreau sa ii investesc in actiuni, ce trebuie sa fac intai si intai? raspunsuri la intrebari simple nu gasesc pe net, as vrea sa stiu ce pasi trebuie sa fac ca sa ajunga acesti bani in capitalul firmei si eu sa am tiluri pe acele actiuni?
Singurul lucru care trebuie sa-l faci este sa apelezi la serviciile unui broker bun, angajat la o societate de servicii de investitii financiare (SSIF). Brokerul te va consilia cu privire la investitia/invesitiile ce urmeaza sa le faci.Sunt multe SSIF-uri, este greu sa alegi intre ele, dar si mai greu sa gasesti un broker cinstit si bun profesionist. In link gasesti cateva sfaturi cum sa alegi SSIF-ul:http://www-old.asociatiabrokerilor.ro/invest/guide.php
Poti sa le vinzi societatii daca aceasta isi rascumpara actiunile.
Daca cumpar actiuni de la o firma sa zicem 50 % din actiuni, de la cine le cumpar, de la actionarul/patronul majoritar sau cum?
Le cumperi de la cel care detine cel putin 50% din actiuni si vrea sa le vanda.
Fa-ma sa inteleg, nu prea am invatat antreprenoriala la scoala.Vanzarea/cumpararea de actiuni in cazul carei societati de poate desfasura? Si eu daca cumpar sa zicem 50% dintr-o societate, e de exemplu mai bine decat sa ma apuc sa imi deschid eu una?
Actiuni are doar societatea pe actiuni (SA) si societatea in comandita pe actiuni (SCA), celelalte forme juridice de societati au parti sociale.
Nu se poate da un raspuns fix, ce este mai bine. Totul depinde de ce vrei sa faci(obiectul de activitate), daca societatea in care vrei sa cumperi merge bine sau nu, de cati bani dispui, daca vrei sa fii un patron singur sau asociat cu altii, etc.