| UnuPentruAltu a întrebat:

Dacă "interdicția îşi produce efectele de la data când hotărârea judecătorească a rămas definitivă" iar "drepturile şi obligaţiile stabilite de lege în sarcina tutorelui se aplică, în mod corespunzător, şi curatorului special", pe durata procesului de punere sub interdicție judecătorească poate fi invocată incidența cazului prevăzut la Art. 43 alin. (1) - lit. b) din Codul Civil?
Dacă da, persoana a cărei punere sub interdicţie este cerută poate să încheie acte juridice în mod nemijlocit?
Codul Civil, Art. 43
"Lipsa capacităţii de exerciţiu"
"(1) În afara altor cazuri prevăzute de lege, nu au capacitate de exerciţiu:
a) minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani;
b) interzisul judecătoresc.
(2) Pentru cei care nu au capacitate de exerciţiu, actele juridice se încheie, în numele acestora, de reprezentanţii lor legali, în condiţiile prevăzute de lege. Dispoziţiile art. 42 alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzător.
(3) Cu toate acestea, persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu poate încheia singură actele anume prevăzute de lege, actele de conservare, precum şi actele de dispoziţie de mică valoare, cu caracter curent şi care se execută la momentul încheierii lor.
(4) Actele pe care minorul le poate încheia singur pot fi făcute şi de reprezentantul său legal, afară de cazul în care legea ar dispune altfel sau natura actului nu i-ar permite acest lucru."

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Situatia este diferita in cazul minorului si a interzisului judecatoresc. Minorul se presupune a nu avea capacitate de exercitiu deplina pe cand interzisul are aceasta capacitate, pana la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de punere sub interdictie, astfel ca nu poate fi invocat faptul ca este interzis judecatoresc pana la acea data. Prevederile Codului civil sunt foarte clare si nu lasa loc de interpretari.

| UnuPentruAltu explică (pentru Ioandelasal):

Deci cel a cărui punere sub interdicție este cerută poate să încheie acte juridice cât timp nu este pus sub interdicție, chiar dacă s-a instituit curatelă?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru UnuPentruAltu):

Curatela se instituie pentru un anumit act si poate incheia alte acte cu exceptia aceluia pentru care a fost instituita curatela, in special actele prevazute la art.43, alin.(3) Cod civil.

| UnuPentruAltu explică (pentru Ioandelasal):

Poate să încheie doar actele prevăzute la art.43, alin.(3) Cod civil?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru UnuPentruAltu):

Da.