Noul Cod de Procedură Penală
"Art. 64
Incompatibilitatea judecătorului
(1) Judecătorul este incompatibil dacă:
a) a fost reprezentant sau avocat al unei părţi ori al unui subiect procesual principal, chiar şi în altă cauză;
b) este rudă sau afin, până la gradul al IV-lea inclusiv, ori se află într-o altă situaţie dintre cele prevăzute la art. 177 din Codul penal cu una dintre părţi, cu un subiect procesual principal, cu avocatul ori cu reprezentantul acestora;
c) a fost expert sau martor, în cauză;
d) este tutore sau curator al unei părţi sau al unui subiect procesual principal;
e) a efectuat, în cauză, acte de urmărire penală sau a participat, în calitate de procuror, la orice procedură desfăşurată în faţa unui judecător sau a unei instanţe de judecată;
f) există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorului este afectată.
Art. 65
Incompatibilitatea procurorului, a organului de cercetare penală, a magistratului-asistent şi a grefierului
(1) Dispoziţiile art. 64 alin. (1) lit. a)-d) şi f) se aplică procurorului şi organului de cercetare penală."
Prin urmare, se pot considera cazuri de incompatibilitate al spetei tale literele b) si f).
Daca avocatul nu ii mai reprezinta pe suspecti atunci nu este caz de incompatibilitate pentru procuror. Doar daca i-ar reprezenta in continuare ar fi caz de incompatibilitate pentru procuror.
Multumesc pentru raspuns!
Daca aceasta incompatibilitate am descoperit-o doar dupa ce procurorul a clasat dosarul, as putea sesiza Inspectia Judiciara?
Am descoperit incompatibilitatea cand dosarul se afla la Judecatorul de Camera Preliminara si i-am semnalat acestuia, argumetandu-i cu probe clare insa a spus ca nu mai serveste la nimic in acest stadiu presual. Acesta din urma(judecatorul) a confirmat solutia procurorului.
Credeti ca ar mai avea vreun efect plangerea impotriva procurorului la Inspectia Judiciara in acest caz?