Mostenitorii lui Costel (sotia supravietuitoare si copiii) mostenesc atat drepturile, cat si datoriile acestuia, asa ca vor prelua si contractul de intretinere, bineinteles daca partile contractului doresc aceasta.
Conform Codului civil, citez:
"ART. 2.261. Înlocuirea întreţinerii prin rentă
(1) Dacă prestarea sau primirea în natură a întreţinerii nu mai poate continua din motive obiective sau dacă debitorul întreţinerii decedează şi nu intervine o înţelegere între părţi, instanţa judecătorească poate să înlocuiască, la cererea oricăreia dintre părţi, fie şi numai temporar, întreţinerea în natură cu o sumă de bani corespunzătoare."
O mosteneste Lili nevasta lu costel, sau i o ia Nelu sau Popa impreuna cu americanu, saracu Costeluș.
LOGICA SIMPLA, contractul "de avut grija pana la sfarsitul vietii parintilor" nu a fost indeplinit, deci implicit parintii pot sa faca ce vor ei cu casa, din cauza ca, contractul devine nul
copii pot prelua implicit contractul NUMAI daca au fost trecuti pe contractul initial
sau pot face alt contract si sa preia sarcina, dar inseamna... ALT CONTRACT, total diferit de primul, fara nici un drept implicit (parintii nu sunt obligati cu nimic sa faca un nou contract)
Aa deci se poate chiar daca numai Costel e trecut pe acel contract
Pai doar Costel e trecut pe contract. Domnul ioandelasal spune altceva...
El stie mai bine
TOTUSI, m-am apropiat serios, oricare parti cere, contractul se desface, deci oricum trebuie sa se inteleaga
Este in reluare la bloc pe pro cinema zilnic de la ora 18 si in reluare a doua zi dimineata de la ora 10, acolo îi poti vedea pe Costel Jurcă si Lili, pe Nelu si Bella, Americanul si nea Popa, fetele Adina, Roxana si Mimi.
Gresit! Te referi la altceva, decat intrebarea.
Instanta nu poate trece peste vointa partii din contract ramasa in viata, adica parintii. Sotia si copiii nu pot mosteni contractul de intretinere, daca nu sunt parte a contractului.
Din jurisprudenta:
Schimbarea debitorului obligatiei de intretinere nu s-ar putea face, in timpul vietii intretinatorului, decat cu acodrul intretinutului, in vreme ce dupa moartea intretinatorului, survenita anterior celei a intretinutului, preluarea obligatiei de intretinere de catre succesorii intretinatorului nu s-ar putea, de asemenea, realiza decat cu acordul neechivoc al intretinutului. Aceste exigente decurg din sus-evocatul caracter intuitu personae al unui contract de intretinere precum cel din cauza de fata, astfel ca in situatia in care obligatia de intretinere a fost asumata pentru intreaga durata a vietii intretinutului, insa intretinatorul moare inaintea acestuia si intretinutul nu este de acord cu prestarea in continuare a intretinerii de catre succesorii intretinatorului, contractul se desfiinteaza.
Instanta stabileste cine va fi intretinatorul doar in cazul in care intretinutul nu are discernamant.
Se pare ca nu mi-ai citit atent raspunsul, inclusiv n-ai inteles prevederea legala pe care am citat-o. Mai reciteste inca o data si o sa vezi ca acest contract poate fi continuat si cu mostenitorii, bineinteles incheind un nou contract in care vor figura toti sau numai un mostenitor.
Ai dreptate, dar eu tocmai asta spuneam: contractul se incheie, deci nu se continua. Ingrijirea se continua, dar cu un nou contract, daca vrea ingrijitul, nu ca vrea judecatorul.
Cand am zis gresit, ma refeream la citatul din codul civil. Acel articol se refera la altceva: la moartea debitorului intretinerii. A se vedea ce este debitorul intretinerii. Renta se poate stabili cand debitorul intretinerii traieste, in conditiile aratate in C.cv.