Ghid complet – schimbarea permisului auto expirat în București:
Iată ce au de făcut (ce acte trebuie să depună) șoferii din București care vor să-și înnoiască permisul expirat:
(Cei care se afla intr-o situatie de exceptie NEmentionata in acest ghid sa sune la DRPCIV pentru detalii. Se pare, conform comentariilor, ca cei care nu locuiesc in Bucuresti/Ilfov pot schimba si ei permisul la DRPCIV Pipera, prin aceeasi procedura explicata mai jos)
UPDATE OCTOMBRIE 2016:
( 0. Cerere TIP – NU mai trebuie adusa, se face la ghiseul la care depui actele, in centrul DRPCIV din Șoseaua Pipera nr 49 – singurul loc din București în care bucureștenii își pot schimba permisul expirat, deci nu trebuie să vă mai bateţi capul cu ea )
1. Fișă medicală TIP pentru permis auto – ORIGINAL şi COPIE XEROX (UPDATE: din ~5 sept 2016 NU se mai depune si copie xerox, ci doar originalul )
Aveți nevoie să obțineți o fișă medicală de la o Unitate Medicală Autorizată care să spună că sunteți apt din punct de vedere medical pentru condus autoturisme. Este vorba de mai multe mici examinări (psiho, orl, EKG etc). In mod normal NU se ia sange pentru realizarea acestei fise medicale.
Fişa este necesară indiferent dacă depuneţi dosarul înainte sau după expirarea propriu-zisă a permisului = FISA ESTE OBLIGATORIE indiferent daca schimbati permisul deja expirat sau schimbati permisul care inca nu a expirat!
NU exista amenzi/penalizari daca schimbati permisul la 0 luna sau mai multe, la jumatate de an sau la 45 de ani de la expirarea lui! Singura chestie este ca NU aveti voie sa conduceti masina cu permisul expirat!
Fișa tip o puteți downloada de AICI. UPDATE: Fisa o primiti la Unitatea Medicala Autorizata, deci nu este nevoie sa o printati voi si sa mergeti cu ea.
LISTA CU UNITATILE MEDICALE AUTORIZATE din Bucuresti, care vă pot face examinările pentru permisul auto și vă pot completa fișa, se găsește pe site-ul Direcției de Sănătate București, la link-ul ACESTA, unde trebuie sa apăsați pe „UNITATI SANITARE AUTORIZATE DE CATRE DSP-MB PENTRU ELIBERAREA CERTIFICATELOR MEDICALE PENTRU OBTINEREA PERMISELOR AUTO".
UPDATE: Majoritatea Unitatilor Medicale Autorizate va pot face Fisa Medicala FARA sa mai trebuiasca sa vizitati medicul de familie, insa pentru a fi siguri intrebati la telefon acest lucru (daca mai este nevoie si de o vizita la medicul de familie).
În cazul meu n-a fost aglomerat, obtinerea fișei medicale a durat cam o oră – o oră si jumate cu totul (a durat ceva și până a semnat-o conducerea unității medicale) si a costat 150 de lei.
Fisa medicala este valabila 1 an de zile.
Fisa medicala trebuie depusa IN ORIGINAL si in COPIE XEROX. (UPDATE: din ~ 5 sept 2016 se depune doar originalul ).
2. Buletin – COPIE xerox și ORIGINAL
Pentru schimbarea permisului trebuie să te prezinți cu o copie xerox după buletin și cu buletinul original (să te vadă că ești tu).
3. Permisul auto expirat – ORIGINAL – rămâne la ei
4. Dovada plății contravalorii permisului de conducere – achitată la orice unitate CEC (CEC Bank) LA GHISEELE SPECIALE DIN CADRUL DRPCIV Pipera, SAU la Trezoreria sector 5 SAU la Posta prin mandat postal
Taxa pentru eliberarea unui nou permis de conducere este 68 de lei.
UPDATE: Din Iulie 2016 taxa NU se mai plateste la CEC BANK! In aceasta perioada au fost facute modificari privind procedura cu plata taxei. In prezent, exista variantele urmatoare pentru plata taxei de permis:
Taxa de permis se poate achita:
1. la GHISEELE speciale din cadrul DRPCIV Pipera (altele decat cele la care depui actele pentru noul permis) (conform comentariilor primite, la DRPCIV exista un singur ghiseu de plati, la parter) (dovada platii / chitanta primita se depune impreuna cu celelalte acte);
2. prin Internet Banking sau la banca la care ai tu cont bancar, prin Virament Bancar 68 lei taxa permis către contul deschis de către Instituția Prefectului Municipiului Bucuresti – IBAN RO76TREZ705502601X009835 ( trebuie depusa la DRPCIV si dovada platii) (UPDATE – ATENTIE! Se pare ca cei care fac plata prin Internet Banking / Virament Bancar au de asteptat 3-4 zile pentru ridicarea permisului de la momentul depunerii actelor – este o procedura a celor de la DRPCIV prin care se verifica realizarea platii in Banca. Deci aceasta varianta de plata este buna doar pentru cei care nu au nevoie de permis rapid, si sunt dispusi sa astepte cateva zile eliberarea lui – in loc de 2-4 ore cat e termenul de eliberare in celelalte cazuri).
3. în numerar la casieriile unităților Trezoreriei Statului Sector 5, cu sediile în: Bd. Naţiunile Unite nr. 6-8, Calea 13 Septembrie nr. 226, bl. V54.
Program plata taxa la aceste unitati:
Luni, marți, joi și vineri: 08:30-16:30
Miercuri: 08:30-18:30
(trebuie depusa la DRPCIV si dovada platii)
4. prin Mandat Postal, la orice sucursala a Postei Romane, completand urmatoarele date:
– CNP-ul și numele persoanei beneficiare a serviciului solicitat,
– contul IBAN RO76TREZ705502601X009835,
– codul fiscal al Instituției Prefectului Municipiului București – CUI 4267125,
– suma și tipul de documente pentru a cărui contravaloare se încasează plata. (68 lei, taxa permis auto)
(te costa in jur de 5 lei taxele postale pentru a trimite mandatul postal)
(trebuie depusa la DRPCIV si dovada platii)
(sursa)
Cand am schimbat eu permisul se putea plati la CEC si m-am bazat pe unitatea CEC din clădirea DRPCIV – am zis că dacă tot e acolo, la ce să mai pierd timpul după un alt CEC prin oraș. Din păcate, la fel ca mine a gândit multă lume, astfel încât la CEC-ul de acolo era coadă de vreo jumătate de oră pentru a plăti taxa de permis (sau alte taxe, că centrul ăsta e și pentru Ilfov, și pentru înmatriculări, examinări și tot felul de alte chestii) – deci am pierdut timpul aiurea la coada de la CEC.
Te duci la Serviciul de permise care l-a eliberat si soliciti preschimbarea permisului si platesti amenda prevazuta pentru nepreschimbarea la termen. Trebuie sa faci si vizita medicala, inainte de a solicita preschimbarea.
De asemenea nu poti circula cu permisul a carui termen de valabilitate a expirat, daca circuli si te prinde vei fi amendat pentru 2 contraventii, conform OUG 195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
" ART. 101.(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
1. conducerea unui autovehicul şi tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat;
18. nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra să documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)."
Deci daca am permisul expirat de aproape 3 ani și vreau să îl reînnoiesc plătesc vreo amenda sau ceva? mi-a expirat in iunie 2016 și nu am mai fost să îl reînnoiesc. Și mă gândeam să o fac acum. Multumesc
Nu platesti nici o amenda. Platesti amenda doar daca o sa circuli cu permisul expirat.
Constantin_Serbanescu_1979 întreabă: