Daca... bine ar fi!
Daca s-ar injumatati numarul parlamentarilor, toate partidele ar fi afectate. Proportional cu numarul membrilor.
Asta-i o vrajeala si n-o sa se faca nicio trecere stai linistita
si nu stiu ce procedura a initiat tanti, dar sa faci o comisie parlamentara nu e o procedura de revizuire a constitutiei
singura consecinta ar fi ca ai avea un parlament mai putin reprezentativ chiar decat e acum
Revizuirea constitutiei se doreste din alt motiv. Se vrea introducerea unor articole, prin care au dreptul sa intre pe proprietate privata in caz de pandemie. Pt diverse actiuni. De exemplu, imunizare cu un ser, obligatoriu, pentru ca pandemie. Declaratia o gasesti in discursul presedintelui si nu numai, in sensul ca nu e doar o idee stravezie a mea
Daca se schimba Constituția si se va trece la un parlament unicameral se vor face alegeri anticipate. In ce privește pandemia, am citit despre avocați care se opun vaccinarii. Si eu ma alătur lor, chiar daca nu sunt avocat. Iohanis a tăcut când trebuia sa vorbească, acum ar trebui sa taca si vorbește. Daca e libertate si democrație atunci sa fie.
O nada pentru prosti ceea ce face presedinta senatului, pentru a abate atentia populatiei de la adevaratele probleme ale tarii. Tara arde si baba se piaptana. In primul rand numarul de parlamentari este azi de 300 (plus minoritatile in afara de maghiari), iar prin referendum s-a stabilit 300. Unde injumatatire? Senatul are 129.
Apoi pentru a revizui Constitutia este necesar ca un numar de 2/3 din fiecare camera sa voteze modificarile inainte de a le supune unui referendum de modificare a Constitutiei. Daca intr-o camera se voteaza, iar in alta nu, se intrunesc cele doua camere si se poate aproba cu 3/4 din numarul parlamentarilor. Vreau sa vad care din partidele mici, care sunt si perdantele in acest sens, va vota acest lucru.
Bicameralismul este o traditie interbelica a Romaniei, de aceea nici nu s-a vrut sa se treaca la unicameralism. De altfel, intr-o democratie la inceput, fara politicieni de clasa, doua filtre la elaborarea unei legi sunt de preferat. Si cu doua filtre mai ies legi proaste, dar cu unul... vai mia!
In primul rand, romanii au ramas cu conceptia comunista, cand se intrunea Marea Adunare Nationala, odata pe trimestru trei zile si se aprobau zeci de legi, doar ridicand mana. Toate legile. emanatie ale PCR, erau votate in unanimitate. Membrii MAN erau salariati in diferite institutii si primeau doar diurna normala si masa si cazarea gratuita pentru cele trei zile cat sedeau in adunare.
Domnilor, democratia costa. In nici o tara cu adevarat democratica parlamentarii nu sunt supusi unui asemenea oprobiu public. Uitati-va la Parlamentul european, cati membrii sunt in sala la dezbateri. In alte parlamente este la fel. Dar noua ne place doar sa ne uitam in curtea vecinului, nu la ce facem noi.
Este adevarat ca trebuie modificate unele articole din Constitutie, dar modificarile trebuie sa fie agreate de PSD in primul rand.
Apoi, la modificarea Constitutie, la trferendum trebuie sa participe cel putin 30% din populatia cu drept de vot. La ultimul referendum a participat un procent de 21, 1%. Bani aruncati in vant cu care se puteau plati 164 milioane de lei. Iar noi ne plangem ca platim 100 de parlamentari in plus.