Ca atare daca el a inceput bataia te-a lovit si tu l-ai lovit inapoi asta inseamna aparare n-are nimic tu nu primesti dosar penal ci el daca era baut, drogat etc etc...DA dosarul penal se ia pe CHESTII SERIOASE! funda?
Da, se poate face, daca celalat iti face plangere penala pentru lovire sau alte violente, conform Codului penal, citez:
"Art.193. Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
Sigur ca, daca ai fost provocat si celalat a inceput primul bataia, vei beneficia de circumstante atenuante sau chiar de legitima aparare, daca nu ai depasit-o, respectiv nu vei fi pedepsit pentru fapta, citez:
"ART.18. Dispoziţii generale
(1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, dacă există vreuna dintre cauzele justificative prevăzute de lege.
(2) Efectul cauzelor justificative se extinde şi asupra participanţilor.
ART.19. Legitima apărare
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.
(2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului."
Primiti amindoi amenda pentru tulburarea linistii publice, cel mai probabil. Ca asa e cu legile la noi, de tot rahatul. In alta ordine de idei, cine e ala? Ce semne, ce joaca? De incearca careva necunoscut sa ma loveasca, in principiu si-o ia cit sa se prinda ca nu stau sa incasez. Daca sint cumva cu fiica-mea, si-o ia urit de tot (nu ca in filme, doar ca lovesc la zone sensibile cit mai puternic din prima, dat fiind ca am copilul cu mine si nu stau la povesti, chiar cu riscul sa il omor pe idiot - intotdeauna exista riscul asta, de aia e bine de evitat violenta).
P.S. Problema cu violenta stradala/in miljloacele de transport e 99% atitudinea. Eram prin Colentina, pe la 10:30 seara, eu nefiind bucurestean. Se apropie unul cu alura de smecher de mine sa imi ceara un foc. Se despartise de o gasca de smecheri cu citiva metri mai incolo. Eu mergeam destul de infipt, capul sus si privirea la draq in zare (era cam intuneric, dar prinzi ideea). Imi cere un foc. Ma relaxez partial si ii raspund relaxat "Imi pare chiar foarte rau, dar nu fumez." si merg in continuare pe directia mea. Asta ramine un pic blocat, dupa care zice "Bun raspuns. Bafta!" Ii raspund si eu "Toate cele bune" si imi vad de drum. La fel si un prieten jandarm imi povestea de faze de genul, e foarte importanta atitudinea, modul in care te misti, pozitionarea, cit de relaxat esti/macar pari.
Ce zici tu mi se pare prosteala de clasa a doua.
Daca tot te ai saturat de pumni. Ai fi putut sa te duci cu dovezi catre o sectie de politie.
Asa cu pumnul inapoi te complici si in plus ai putea sa pici tot tu...
Cu toate ca nici nu se stie daca se rezolva ceva. Intre extreme
Joker3134 întreabă: