| StrongHeart a întrebat:

De ce e sistemul legal atat de complicat si plin de termeni sofisticati? De ce o lege face referire la alta lege care face referire la o ordonanta de urgenta care face referire la nu stiu ce situatie?
Am impresia ca cei care fac legile astea ar putea fi niste scriitori de proza extraordinari daca s-ar reprofila si ar lasa niste oameni mai pregatiti si mai pragmatici sa se ocupe de arta asta de a crea legislatie.

13 răspunsuri:
| blackann a răspuns:

De ce bate vantul?

| Violleta2022 a răspuns:

Sistemul nu-i complicat deloc, chiar poti sa-l intelegi daca ai notiuni generale de scoala si esti un om inteligent. Pentru restul oamenilor, fara prea multa educatie, exista profesori care iti pot explica la scoala, daca mergi acolo sa inveti.
Daca ai bani poti apela la avocati, juristi si oameni inteligenti care stiu cum sa interpreteze legile fara sa fie profesionisti.
Termenii folositi sunt strict profesionali pentru legislatie, asa cum sunt si pentru alte industrii: termeni tehnici, medicali, legali samd...
Tu esti prea mic ca sa intelegi multe, dar legile sunt facute in fiecare tara din lume, de oamenii care conduc tara respectiva cu scopul de a mentine ordine si disciplina in tara.

| StrongHeart explică (pentru blackann):

Ca să șuiere copacii

| Drimmero a răspuns:

Multe dintre legi sunt de fapt niste aberatii, e mai bine sa sune pompos atunci cand ele in sine sunt niste mizerii, ar fi nasol sa fie aberatii si sa sune la fel de aberant, da mai bine cand le poetizezi.

| SingleForOne a răspuns:

Pentru că, cel mai pragmatic și realist răspuns, mereu apar cazuri și se găsesc fisuri în lege sau modalități de a "îndoii legea" într-un mod normal, legal, atât pe stradă și în lumea reală, cât și în sălile de judecată.

| StrongHeart explică (pentru Violleta2022):

Nu-i pentru toata lumea zici, dar toti ne conformam acestor legi, fie ca le cunoastem sau nu, deci cum sa nu fie pentru toata lumea cand ne afecteaza in mod direct sau indirect absolut tot ce se voteaza in parlament?
Poate pe dumneata nu te intereseaza in ce sens merge tara asta, dar pe mine da.
Normal ca legile sunt facute de oamenii care conduc tara respectiva, m-ai spart cu afirmatia asta.
Imi trebuiau 7 facultati si 10 doctorate sa inteleg aceasta filozofie pe care ai vrut sa o transmiti. Scuzele mele, tanti Veoleta. Un adevarat geniu printre noi, cei mici.

| StrongHeart explică (pentru SingleForOne):

Pai de asta intreb, ca am avut o asigurare pentru un zbor anulat si cand am trimis cererea sa-mi plateasca asigurarea m-au lovit cu niste termeni speciali de care nu aveai cum sa stii cand ai platit asigurarea. Se face ca in cazuri speciale cum ar fi anularea zborului sau greva angajatilor, iar in cazul meu a fost lipsa de personal si greva.
Asta e un exemplu, dar sunt foarte multe situatii unde legea in loc sa te ajute pe tine, ca cetatean, mai degraba iti pune piedici.

| gerica a răspuns:

Pentru că e mai simplu să complicăm lucrurile

suntserios
| suntserios a răspuns:

Explicația e destul de simpla. Legile au fost făcute în timp de fiecare parlament / guvern care a fost la putere. In timp au fost nevoie de completări, de abrogări, de legi in plus. Nu e atât de simplu sa schimbi peste noapte o lege, trebuie sa o faci in așa fel încât să nu dai peste cap toate deciziile luate până la acel moment.

| SingleForOne a răspuns (pentru StrongHeart):

Da, din păcate multe legi sunt pentru a împiedica oamenii simpli, pentru ca "oamenii mari" să aibă loc în față "pe nevăzute".
Când e vorba de asigurare, trebuie să știi contractul literă cu literă. Ți se promite apa și mierea, dar asigurătorii vor căuta motive pentru a nu înapoia banii, tocmai forțând idea că "nu ai citit contractul". Eu nu am avut o asigurare, deci nu pot vorbi din experiență.
Totuși, revin la idea principală, fiecare caută scăpări în lege pentru propriile interese. Mulți asigurători sunt atât de protectivi pe motivul că sunt mulți indivizi care înscenează situații sau vor bani înapoi pe nu știu ce motiv (cunosc pe cineva în asigurări, de asta îmi permit să vorbesc în general) sau ei sunt "hoți legali care fură prin terminologii".

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Fiecare domeniu de activitate are si termeni specifici, adoptati in timp, asa este si dreptul.
Daca nu ii intelegi consulti un jurist.

| StrongHeart explică (pentru Ioandelasal):

Ma deranjeaza ca de multe ori exista clauze speciale bine ascunse in contracte si acte, pe care, daca nu ai o pregatire in domeniu, e greu sa le sesizezi. Multi patroni si corporatii se folosesc in mod intentionat de niste termeni ca sa ascunda de multe ori realitatea din spatele contractului.
Nu in toate cazurile desigur, dar asta se intampla in foarte multe domenii si daca nu angajezi un avocat sau un jurist cum ati spus si dumneavoastra, poti sa fi inselat.
Legal, da, dar tot inselaciune este atunci cand e facuta in mod deliberat. Din nou, nu vreau sa generalizez, dar se intampla destul de des.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru StrongHeart):

Nu semnezi un contract daca nu intelegi termenii, ceri sa ti se explice. Si daca este u ul important este bine sa-l vada un jurist si sa te sfatuiasaca daca il poti semna asa ori sa ceri unele modificari.