| AvalohAlyn a întrebat:

De ce este referendumul consultativ și nu obligatoriu? Mă refer la dorința poporului,daca se votează DA și trece,de ce nu e luat că și valabil și respectat, aplicabil?
Eu am votat DA și doream sa nu fie doar consultativ, ci aplicabil

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pentru a fi un referendum obligatoriu ar fi trebuit ca Parlamentul sa adopte o lege in care sa transpuna legislativ prevederile din intrebari, ori nu s-a adoptat o asemenea lege. Ar fi fost nevoie de o lege care sa completeze prevederile constitutionale, atat in privinta amnistiei si gratierii, cat si in privinta materiilor in care sa fie posibile adoptarea de OUG de catre Guvern.

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este consultativ fiindca asa a stabilit initiatorul lui, respectiv Presedintele Romaniei.

| AvalohAlyn explică (pentru Ioandelasal):

Pai de ce tocmai președintele care susține referendumul și temele lui nu a ales sa fie aplicabil? Sau trebuia ceva validat de Parlament? Fiindcă chiar nu pot sa realizez de ce domnul Klaus Iohannis nu a ales sa fie referendumul aplicabil, pe bune.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Exemplu.
A fost un referendum. Lumea a fost consultată, cum doriți să fie parlamentul cu 300 sau cu 500 de parlamentari. Lumea a votat să fie cu 300. Politicienii s-au șters la fund cu rezultatul.
Asta înseamnă consultativ.
Nu vreau să dau impresia că în altă parte este neapărat mai bine. Dar așa am auzit eu. că de exemplu într-un oraș din Elveția în fața primăriei este un copac mare și primăria vrea să îl taie.
Atunci cetățenii fac un referendum. Dacă cetățenii votează să nu îl taie, primăria nu taie copacul.
Dar la noi la politicieni li se rupe în 14 de părerea ta. Și tu nu poți face nimic.
Ba poți. Să organizezi pe cetățeni. Să iasă în stradă seară de seară 100000 de cetățeni să ceară demisia celor condamnați din funcțiile publice. Atunci poate o să înțeleagă. Acela va fi referendumul de care se ține seamă.

| aXy99 a răspuns:

Acest referendum va produce efecte juridice, cel putin la 2 din cele 3 intrebari.