| Dragosdoar a întrebat:

De ce In Ro nu se plafoneaza pretul la combustibili ca In Ungaria? Adica de ce ungurii pot si noi nu?

53 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Orban este un tampit comunist. Nu poti plafona pretul ca de aia este economie de piata. Poti sa faci altceva: ai depasit adaosul comercial de (sa zicem) 7%, platesti o taxa de 30% si tot asa mai departe pana se satura. Nu vezi ca este singurul din democratii care-i pupa in fund pe rusi?

| Dragosdoar explică (pentru Salontanul):

Sincer,nu prea pot sa-mi dau cu parerea, dar eu vad ca ungurii nu se vaita de pretul la carburantii si nici proteste nu pregatesc In legatur cu asta, deci se pare ca acolo cam merge plafonarea.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Ai incercat vreodata sa intelegi ce inseamna plafonarea unui pret de catre stat? Sau o vezi doar ca pe o masura populista care iti creeaza satisfactie pe moment si gata? E un motiv pentru care economiile puternice nu apeleaza la astfel de masuri la fel cum e si un motiv politic pentru care Ungaria a apelat la asta fix inainte de alegeri.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu ungurii, ci guvernul lor. Plafonarea prețului ar scădea profitul companiilor ce vând. Guvernul nostru nu vrea să se atingă de ele, căci are interesre în zonă.

| mihai69 a răspuns:

Pentru că e neeconomic.
Efectul la unguri a fost închiderea a multor benzinării mici. O fi bine?
Plus că ar trebui să vezi și partea "ascunsă" a poveștii: diferența de preț dintre cel la pompă și cel real este plătit tot de cetățeni, prin taxe. Deci... despre ce vorbim?
La fel e și la noi cu plafonarea prețurilor la gaze și curent.

| mihai69 a răspuns (pentru mihai69):

@parbriz - apropo de " in state pretul benzinei a sarit de 5$ care e de vreo 4 ori mai mult ca in Romania"
Da, la ei este 5 $, dar nu pe litru, ci pe un US gallon. Care are 3, 78 litri.

| Mosotti a răspuns (pentru mihai69):

Nu e chiar asa, diferenta de pret e compensata ca poate iau petrol ieftin de la rusi, si nu neaparat e platit din taxe de la cetateni.
De ex la rusi litru de benzina e 4 lei fata de peste tot de peste 8 lei, si in sua inclusiv. Iar rusii au sal cam ca noi, deci 4 le vs 8, 5.

Iar din impozitarea mai mare a companiilor superbogate, mai plafoneaza pret la mancare, a si zis ca va face asta.
Ca daca plafona din taxe, nu mai era efect, si atunci n-ar mai fi plafonat.

Deci nu e nimic ascuns. Nu ca la noi ca favorizeaza smecherii, companiile, bancile prin cota unica, si bani la buget cucu.

Ungurii destepti la faza aia cu francul elvetian au zis la banci "nu va bateti joc de oameni, ca a urcat cursul sa le luati dublu, nu va convine, ia mars de aici, a fost capcana cu francu, stiati ca o sa urce cursul". Evident ca nu a plecat nici o banca, pentru ca oricum au uriase profituri si fara sa traga pe oameni la faza cu francul, dar aia era lacomie, deci se poate sa nu dai in oameni, si sa-ti si mearga banca.
La noi cucu, i-a nenorocit pe aia cu rate si credite in francul ala.

Iar la noi si daca a plafonat pret gaze si curent, nu ti-a marit impozitul la salarii. Si daca pune taxe mai mari la tigari si bautura, f bine!
Ca daca suntem idioti si am dat resursele la altii, si ne certam cu rusii ca asa vor americanii, ce sa facem?
Ca altfel aveam resurse ieftine, aveai petrol si gaze aici pentru 85 % din necesar, mai luai de la rusi 15-20 % ieftin si gata.

| Mosotti a răspuns:

Ce intrebari pui si tu, pentru ca la unguri le lasa de ai lor, ai nostri le pasa de ce zice UE si SUA in detrimentul oamenilor, plus ca sa se imbogateasca smecherii.
De aia ungurii nu se cearta cu rusii, lor nu le-a facut nimic, asa ca ce il int pe Orban ce face rusul cu altii?
Plus ca stie unguru care e menevra de fapt, cunoaste adevarul.

Orban a zis "ma int doar binele tarii mele, atat".

| relian a răspuns:

Pentru gogu patent laughing nu am putut sa-i raspund lui ca is blocat,asa cai scriu aici.

Explica "politicieni mai vizibil corecti nu au plafonat preturile" care is aia vizibil mai corecti?
Vizibil mai corecti pentru mine inseamna,exact ce spune cuvintul,doara vizibili de catre oameni,adica inselator,adica oameni care au doua fete,asta inseamna vizibil corect.

Esti corect,ori te faci ca esti corect vizibil sa te vada lumea, dar de fapt tu esti un tilhar, esti corupt.
Pt tine cei ala vizibil mai corect?
Toti care n-au au plafomnat nimic in lumea asta, inclusiv in America is tilhari, desi ei par asa cum ai zis si tu "vizibili corecti" deci atentie doar par, dar nu sunt.
Deci ungurii is mai corecti ca multi altii.Stiu ca romanii nu-i prea sufera pentru ideile lor legate de teritorii,dar din pctul asta de vedere,al lor acolo in tara lor,aia sunt cei mai corecti.
Restul is o gasca de banditi la drumu mare,toti mina in mina cu bogatii lumii,majoritatea,nu toti,sunt si bogati care nu se baga in rahaturile astea.
Romanii mereu au fost niste slugi,nu ca li sau impus,asa am fost,slugi,de ce sa fim noi altfel,trebuie sa urmam pe aia multi,indiferent ca ne sclavagim semenii,mergem asa.
Ungaria se pare ca nu-i asa,nu stiu de ce,dar ei sau opus si in legatura cu Ukraina,adica au zis nu-i treaba lor si bine fac,Ukraina care ne-a facut atit rau,care a facut multor tari rau,multor oameni rau,acum vor,cer ajutorul astora ce le-a facut rau.
Nu frate nu trebuie sa ne bagam,trebuia sa stam deoparte,asa cum a stat Ungaria.
Iara sintem niste lingai si slugi,ale tarilor care au conducatori "vizibil mai corecti" eu pe conducatorii astia "vizibili" stii ce lea sface? Is arunca in prapastie.
Indiferent pentru cea facut,conteaza ca facut-o,iar cand no so mai faca,populatia il va taxa,ca urmare omu sa ramina unde este va trebuie sa isi aajute semeni,indiferent ca o face pentru functie,ori alt motiv,este bine ce face.
Nu este sanatos economic de ce? Adica pana acum inainte sa fie preturile astea econimia de ce mergea? Adica de este pret mic nu merge,dar la pret mare merge,interesanta gindire.

Cum de inainte mergea? Inainte de rahatul asta care de fapt nu-i nimic, petrol este balamuc, ati vazut careva ca nu este? Atunci de ce ridica preturile? Razboiul, covidu, etc is doara motive pentru tilhari sa ridice preturile, aia e tot.

| Mosotti a răspuns (pentru relian):

Ungurii tin la poporul lor, ceilalti nu, ungurii nu-s carpele UE si SUA, si de aia le merge mai bine.
Vor sa impozitele si veniturile suplimentare ale marilor companii, nu ca la noi ca au palfonat impozitul la directiva UE, ca sa se imbogateasca aia, de nu ai bani la buget.
Ca si daca le impoziteaza mai mult, oricum aia sunt bogati, deci nu se simte, dar mai da si la amarati.

Benzina ieftina au de la rusi, deci e okey, asa cred, nu stiu daca iau doar gaze de la rusi, sau iau si petrol.

| Dragosdoar explică (pentru Mosotti):

Dar eu vad ca masura a dat roade In Ungaria. Ce zic unii pe aici Impotriva ei nu prea are rost. ''E nesanatos economic cica'' Pai cum e daca acolo nu sunt probleme si lumea e multumita?

| Mosotti a răspuns (pentru Dragosdoar):

Pai astia care-s contra, sunt contra ca le-a bagat in cap aia contra ungurilor ca nu e bine ca sa critice pe Orban ca nu a vrut el sa faca ca UE si SUA contra rusilor si sa le face la ue jocul care era contra ungurilor.
Normal ca masura a dat roade si am explicat si de ce, are de unde pentru ca are multe chestii ieftine, mai ales resurse luate de la rusi, si de la resurse incepe tot, transport marfa, industrie, mancare, etc.

| suntserios a răspuns (pentru Dragosdoar):

Da, a dat roade.
Prima masura dupa plafonare a fost rationalizarea benzinei.
Pe urma agricultorii au oprit productia pentru ca nu mai aveau acces la motorina.
Pe urma micii benzinari care nu isi puteau acoperi costurile vanzand la pret mai mic decat au cumparat au inceput sa protesteze.
Pe urma au inceput sa vanda la pret scazut doar celor cu masini inmatriculate in Ungaria ceea ce a presupus iar o piedica pentru agricultori care a trebuit sa vina cu utilajele la benzinarie.

Pe urma de unde crezi tu ca se platesc diferentele in conditiile in care Ungaria importa toata benzina? Oare nu tot de catre stat?

Si stai sa vezi cand vin amenzile de la UE pentru discriminarea legata de preturi.

Si stai sa vezi cand statul nu va mai putea tine in frau acesta plafonare si brusc vor reveni preturile la combustibil ce crezi ca se va intampa cu restul preturilor care nu au scazut proportional cu plafonarea.

Deci da, acolo e totul roz, suntem noi rai astia care zicem ca nu e sanatos economic.

Daca era asa de sanatos economic de ce Olanda unde e 2.5 euro benzina nu a plafonat nimic?

| Dragosdoar explică (pentru suntserios):

Pai hai sa o luam asa... Tu vezi ca acolo oamenii pregatesc proteste ample din cauza scumpirilor?

Pai hai sa o luam altfel. Cine pregateste in Europa prosteste ample din cauza scumpirilor?

Si crezi ca ungurii nu au majoritatea aceeasi satisfactie ca tine ca e bine pe moment dumnezeu cu mila ce urmeaza. Mai ales ca omul de rand cu educatie medie nu intelege anumite impacte economice, mai ales in Europa de Est unde educatia financiara e lipsa.

Si da, au fost prosteste in Ungaria datorita plafonarii. Transportatorii au avertizat guvernul ca va exista o lipsa de carburanti datorita plafonarii, de aia s-au si restrictionat vanzarile.

Deja guvernul a vazut ca scad banii veniti din taxe pe combustibil si ca trebuie sa sustina aceste plafonari cu alte taxe, de aia Orban a propus, nu stiu daca si votat deja, impozitarea extra pentru companiile mari.

Toata astea adunate nu duc deloc la o economie de piata performanta. Cresc taxele pentru investitori, apar amezi de la UE, apar lipsuri de benzina, statul controleaza economia... sunt urmari care nu se vor observa azi sau maine, dar se vor observa cand investitorii vor pleca, cand OMV nu va mai putea sa vanda la preturile alea in Ungaria samd. De aia economiile puternice functioneaza, ca statul nu pune restrictii, statul in eonomiile puternice e un partenere, face investitii care economia sa mearga. Nu face populisme ca sa primeasca voturi. Cam asta e difenta intre Olanda, Suedia, Norgevia, Germania, Danemarca unde benzina ajunge si 3 euro acusi si estul europei unde politica inseamna populism ieftin.

La 6 luni de la discutia asta in care unii ziceau pe aici "'E nesanatos economic cica" vrei sa tragem niste concluzii?

Concluziile:

"Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a declarat că Executivul de la Budapesta a fost nevoit să renunțe la plafon, la recomandarea MOL, care a transmis că „situația este critică"."

"Inflaţia din Ungaria calculată la un an a ajuns la 21, 6% în octombrie, cel mai ridicat nivel al său de după 1996 şi al treilea cel mai mare din UE, conform Eurostat"

"„O penurie parţială a produselor noastre ne afectează întreaga reţea, iar un sfert dintre benzinăriile noastre sunt complet goale", a precizat Gyorgy Bacsa, director MOL."

"„O penurie parţială a produselor noastre ne afectează întreaga reţea, iar un sfert dintre benzinăriile noastre sunt complet goale", a precizat Gyorgy Bacsa, director MOL."

""Ungurii vin în România la cumpărături, pentru carburanți și alimente, după ce guvernul de la Budapesta a majorat accizele și a eliminat plafonarea combustibililor"

"Preţul carburanţilor a explodat în Ungaria, după ce guvernul de la Budapesta a majorat accizele şi a eliminat, luna trecută, plafonarea preţurilor la combustibil. "

"În decembrie anul trecut, Ungaria a înregistrat cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, 25%. Alimentele s-au scumpit însă cu peste 40% față de anul trecut."

Huh? Ziceam prostii?

| suntserios a răspuns (pentru Mosotti):

Aceeasi idee si pentru tine...

La 6 luni de la discutia asta in care unii ziceau pe aici "'E nesanatos economic cica" vrei sa tragem niste concluzii?

Concluziile:

"Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a declarat că Executivul de la Budapesta a fost nevoit să renunțe la plafon, la recomandarea MOL, care a transmis că „situația este critică"."

"Inflaţia din Ungaria calculată la un an a ajuns la 21, 6% în octombrie, cel mai ridicat nivel al său de după 1996 şi al treilea cel mai mare din UE, conform Eurostat"

""Ungurii vin în România la cumpărături, pentru carburanți și alimente, după ce guvernul de la Budapesta a majorat accizele și a eliminat plafonarea combustibililor"

"Preţul carburanţilor a explodat în Ungaria, după ce guvernul de la Budapesta a majorat accizele şi a eliminat, luna trecută, plafonarea preţurilor la combustibil. "

"În decembrie anul trecut, Ungaria a înregistrat cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, 25%. Alimentele s-au scumpit însă cu peste 40% față de anul trecut."

Huh? Ziceam prostii?

| Mosotti a răspuns (pentru suntserios):

Nu mai stiu ce am discutat acum 6 luni, te rog sa-mi dai un link daca vrei, ca sa-mi aduc aminte.
Da, este corect, ce zici aici ai dreptate, eu credeam ca masurile lor sunt bune. Ca precis despre asta este vorba.
Ei au gaz de la rusi, dar nu luasem in calcul ca nu iau si petrol pentru benzina si altele.
Cu plafonarea e bine cand sunt resurse dar smecherii vor sa se imbogateasca si atat, deci daca le plafonezi, e okey.
De ex la noi, ai resursele tale, ar ajunge cam 85 % pentru intern, dar tu le-ai dat la altii, trebuiesc nationalizate si dat la oameni la pret bun, nu sa dai la altii pe nimic si tu sa iei scump de la bursa, dar si smecherii sa puna pret umflat sa se imbogateasca.
Ca atunci are rost plafonarea, nu ma asteptam ca ungurii sa fie prosti sa faca asta aiurea. Si la produse alimentare la fel.

Radeam ca prostu cand vedeam ungurii la noi la cumparaturi, NU I-as fi primit!

Dar nu stiu daca despre asta era vb in discutia cu tine, cat despre alianta lor cu rusii.

Ca eram de acord cu ideea ca nu-s contra rusilor si nu se baga in ceva ce nu e al lor, si ca ar urmari intersele lor, este una.
Si sa-ti zic si de ce e bine ca nu au fost contra la rusi, in ciuda economiei care e praf. Ca in caz de razboi militar, rusii cu ei si cu Austria nu vor avea treaba. Ca nu s-au bagat pentru jocurile geopolitice ale altora in Ukraina.

Dar pe plan extern mi-e scarba de ei. Ne urasc de moarte.
Tu ai vazut ce au facut in 2013 vara cand au venit la meci? Dezastru. Au devastat trenurile, autobuzele, mie imi pare rau ca nu am fost in gara unde erau jandarmii, cred ca nu ma abtineam sa nu bat pe unu.

Sa macar aruncam cu oua in ei asa pe sest, tu-i in nas de jigodii.
Si noi ii primim la cumparaturi (deja am draci in momentul asta de nu mai pot)?

Discuția era că tu îl ridicai in slăvi pe Orban că tine cu poporul, îl felicitai și îl pupai. Și eu îți spunea că e doar un populist jegos care o să pună economia in genunchi cu măsurile lui populiste. Tu și celălalt erați că nu că nu, că el face pentru popor. A făcut...

Il pupam pentru ideea de a nu se baga in ceva unde nu il privea. Macar pentru intentie, ca oricum era, ideea e buna sa nu te bagi.
Dar pe partea de politica sociala gandeam ca judeca totusi, si ca daca are in cap plafonari si altele, are pe gandite, dar aici am gresit.
Tu daca stiai, era foarte bine.

Dar mare lucru ca nu s-a bagat in rahat ca ceilalti, macar asta il poate feri de chestii militare ca si Austria, nici aia n-a trimis armament si altele acolo.

Mai este ceva, ungurii o duc rau nu doar de Orban, ci ca UE ii sanctioneaza, aici e aici.
Si oricum ungurii au inteles care e treaba, nu vor sa-l inlature pe Orban, stiu ca daca vin ailaltii ii baga in rahatul altora si le va fi f rau. Acolo e ca ungurii nu se lasa prostiti ca noi si altii.
Ca daca era asa, zbura de mult Orban ala, a fost ales de atatea ori.

Adevaru e la mijloc, nici ca mine ca am zis ca 100 % e bine ce a facut, dar nici ca tine, ai dreptate dar cam jumatate.

UE ii sanctioneaza ca nu vor sa faca ca ei, pai nu merge sa fac ce vrei tu in detrimentul meu doar sa faci tu jocul altora, si UE proasta la randul ei. Dar in Ungaria nu e pus la putere marioneta nato, aici e aici, asa cum nici in Austria.

Ca si Cuba, daca SUA le-a pus aiurea embargo, logic ca au dus-o rau, altfel nu era asa.
Ca ala a facut bine, a dat pamanturile la oamenii lor (ca inainte erau practic sclavi la americani), a facut invatamant si sanatate ok pentru oameni, etc, Castro.

Ba băiatule, cât ai stat și te ai gândit cum să îl scoți pe Orban băiatul bun.

| Dragosdoar explică (pentru suntserios):

Yes sir, you were right.

Eu nu am zis ca e baiat asa bun, am zis ca macar tine cu tara lui cumva, chiar daca nu se gandeste neaparat asa tare la oamenii lui. tine la independenta tarii! Nu vrea razboi militar.

Si daca UE nu-l sanctiona poate era mai bine, dar nu ideal, asta clar, insa am zis ca ai si tu dreptate, nu prea a gandit-o 100 %.

Si la noi astia-s baieti buni?! Si in Germania? Care deja se baga in ww3 si nici nu se prind ca-s bagati. Adica pun populatia lor in pericol pentru problemele altora.
Pai Orban chiar e bun pe langa astia, mancar pentru ca nu se baga militar sa trimita nu stiu ce, sa puna arme contra la aia pe teritoriul Ungariei, etc.

Comparam si noi doua rele intre ele! Nu am zis ca Orban este sfant.
Mai bine sa ai ceva inflatie decat sa fie razboi militar, ca daca vine razboi, va fi de 10 ori mai rau ca la ei cu inflatia aia si ce mai ziceai tu.
Si asta e valabil si pentru Austria, ca nici ea nu se baga in ceva ce nu ii priveste.

Parca nu esti pe lumea asta, nu vezi ca mai e putin si vine WW3 pentru ca ne-am bagat unde nu trebuie.
Si aia care nu se baga sunt tampiti, fi serios (mai ales ca zici sunt serios).

Macar ungurii nu vor sa fie presul UE si SUA ca noi, au demnitate (nu ma refer acum la economia lor ca e praf, ma refer la relatiile externe).

Mare demnitate au când sunt prorusi in perioada asta. Mare demnitate.

Nu am zis de asta ca is pro sau nepro. Eu am zis doar de faptul ca nu se baga in ce nu ii priveste, nu conteaza de partea cui ar fi.
Faptul ca isi apara tara de razboi, e mare lucru asta.

Si daca esti prorus si prin asta aperi tara de razboi, merge f bine asa. Sau pro cine vrei.
De ce ar fi proamericani? Ce avantaj ar avea? S-ar baga in asta ca rusu sa dea chestii si la ei, sau intr-un conflict sa fie si ei trasi, nu are sens.
Oamenii lor nu au nevoie de asa ceva.

Tu oi fi si din ala pro razboaie! Ca vad ca pentru tine nu conteaza oamenii.
Conteaza sa ne ducem peste aia si atat. Sa-i dracu, sa-si vada de ale lor cu Ukraina lor si gata.

Nu vreau WW3 pentru Ukraina sincer.

Dar cand au avut loc alte conflicte asemanatoare de ce nu ne-am bagat toti?
Ia zis tu...Irak (acolo chiar atacatorii au recunoscut ca motivul invocat de ei pentru atac de fapt nu a existat, dar si acolo era petrol), Libia...etc.
Irak ataca Iran abuziv 1980, s-a bagat cineva? Nu.
Irak ataca Kuweit, s-au bagat ca na, era petrolul ca interes. Deci de aici reiese clar smecheria.

Deci cand se baga cineva, se baga cu un interes, si noi ca prostii ne bagam in rahat pentru interesele alora.

Problema este ca tu stii astea! Culmea.
Dar esti de acord. Aici e nasolia. Ceilalti nu stiu, si e normal sa se lase prostiti, dar tu le stii f bine, nu esti asa...ca altii de nestiutor.
Mirosi ca esti baiat destept.

Eu am vazut in discutiile cu sistemul cand am mai vb, stiai f bine despre ce e vb, tot ce ziceai era mentalitate liberala 100 %, le ziceai perfect fara greseala.
Eu ca prostu ma miram crezand ca nu stii si ca nu e bine ca, crezi intr-un sistem care nu face bine omului de rand. Adica credeam ca esti ca ceilalti care nu stiu ce e ala liberalism dar sperau sa fie bine.

Si cand colo tu chiar esti adeptul acestei doctrine stiind f bine tot.

Adica lumea zice "speram sa fie bine pentru noi".
Tu zici "nu trebuie sa fie bine, de ce sa fie bine pentru omul de rand?".
Si ca dovada, niciodata dar absolut niciodata nu ai zis nimic pro omul de rand in politica ta sociala.
Totul era pro bogati, patroni, companii, corporatii, banci.

Si din pacate liberalismul duce la extreme (comunistii si nazistii) si apoi la razboi.
Cand nu mai ai piete de desfacere capitalismul moare, si ai doua solutii, ori schimbi sistemul cu altul (nu neaparat comunist), ori cand nu mai ai ce le da oamenilor sa manance, ii trimiti la razboi. Asa a fost mereu.
Si stii si asta, dar esti de acord.

De aia existe crize ciclice, ca, capitalismul in forma actuala are un ciclu de cam 50 de ani.

Daca nu era WW2 nu se iesea din criza din 29.
Dar na, aia e.

Discuția cu tine e in toate direcțiile și nicio direcție. Vorbești de demnitate, pe urma zici că de fapt e ok sa calci pe cadavre sa te aperi samd.
Conducerea Ungariei e o mizerie și asta e concluzia. Simplu. Trădează aliații, pupa in cuur niste criminali și și au dus tara in dezastru economic. Scuzele pe care le cauți tu pentru ei nu au niciun sens. Din niciun punct de vedere. Nu îmi mai vorbi de sisteme politice și războaie trecute. Nu are sens.

Pai daca stii istorie stii prezentul si viitorul stiai? Asta referitor la razboaiele trecute, dar nu vrei comparatia ca sa nu vezi real ce se intampla acum.
Nu poti rupe din contextul de dinainte ce se intampla acum.
Ca se leaga totul si se ajunge la o concluzie, fara sa te legi de celelalte nu e clar nimic.

Eu ti-am zis, isi tradeaza "aliatii" care vor sa ii bage in razboi militar a o adica, mai bine pup in cuur pe oricine dar sa fie pace la mine in tara!
Chiar daca economia e mai slaba. Asta e, de Austria nu zici nimic vad ca.
Mi se rupe mie ce criminali sunt (cum au fost si altii dar nimeni n-a zis nimic, ca tu de aia fugi de razboaiele trecute...sa nu se observe asta), imi pasa de ai mei.

N-am zis ca nu-s criminali rusii, sunt, dar...ce treaba am eu (ungurii si austriecii) cu asta?! Si de ce numai acum sa am treaba?! De ce alte dati nu s-a suparat nimeni ca nu am treaba?! Iar te aduc la comparatie, nu conteaza acum asta, dar asa in plus arat si comparatia.

Cand m-o ataca pe mine ca ungur sau austriac, atunci e alta treaba, e normal sa actionez, pana atunci nu ma bag.

Dar tie nu iti pasa de oameni, tu te uiti la interesele acelor "aliati" care isi vor baga populatia in rahat.
Adica esti total inuman ca sa o zic pe directe (nu ma lua ca iti pasa de ukrainieni ca nu te cred, stii f bine care este treaba, stii jocurile politice ce si cum si ce se intampla)!

Te doare de altii dar nu de ai tai, de altii care-ti persecuta cei 400 de mii de romani de acolo, asta oficial stiut la noi, nu are treaba cu rusii, se stia de dinainte, acum 2-3 ani si-a anulat Johanis vizita in Ukraina din cauza asta.
Nu le da voie scoala in limba lor, etc, nu respecta drepturile minoritatilor nationale. Si populatia ii aproba!

Deci nu zici ca vaaai ce vina au aia de rand.
Asa a fost si la noi cand se deportasera evreii, localnicii "bine va face".
Desi pana atunci se "intelegeau" vorbeau, etc, deci romanii niste nenorociti, nu toti, aia care erau asa.
Ce vina aveau femeile copiii, barbatii aia evrei care erau integrati aici, ca un dement numit Antonescu avea ura pe evrei aiurea?

Asa cum au fost deportati si etnicii germani de la noi in URSS, alt dement Stalin.
Doar ca atunci romanii n-au zis "bine va face".

| Wr3nch a răspuns:

Pentru ca Orban e in populist de mana a treia. Si Romania o sa ramana in groapă fix pentru ca multi au in cap ca statul trebuie sa le dea to ca pomană. Ajutor social, ajutor la căldură, ditamai alocatii ( in multe state nu primești nimic, ai făcut prunc, îți asumi) si acum hai să ne ieftinească forțat si benzina daca se poate. Astept ca ajutoarele sa fie egale cu salariul minim, ca doar alții muncesc degeaba.

| Dragosdoar explică (pentru Wr3nch):

Macar de ar da ceva ajutoare pentru aia cu salariul minim, ca si pentru salariul ala minim se munceste pe brranci, si se taie atata din el pe contributii.

| Wr3nch a răspuns (pentru Dragosdoar):

Ar trebui sa nu se dea ajutoare deloc, aparte cazurile cu handicap sever. Vrei bani muncesti, vrei mai mult de salariul minim, iti pui capul la contributie si si ajungi pe post mai bun.

| Dragosdoar explică (pentru Wr3nch):

Bro,munca aia de o fac altii pe salartiul minim tot munca e si cineva tot trebuie sa o faca. Ce zici suna foarte cinic, nu suntem toti la fel si nu toti am fost facuti sa mucim la birouri sau sa fim pe posturi mari cu salarii bine platite. Cineva trebuie sa faca curatenie, trebuie sa faca si paza si sa stranga si gunoiul.
Salariiul minim In Romania e o mizerie, si culmea e impozitat la greu

| Wr3nch a răspuns (pentru Dragosdoar):

Salariul minim e putin oriunde, te asigur. In San Francisco 80.000 de dolari pe an suna extraordinar de luxos pentru un roman. Apoi afla ca chiria e 4000 pe luna minim, adios 48000. Ramai cu 32 pentru facturi, mancare si altele pe tot anul, si orasul de clasifica ca om cu venituri mici.

Cat priveste munca, nu contenst ca cine lucreaza pe salariul minim nu munceste. Dar degeaba maresti salariile artifical (cum se face la noi de obicei), si in trei luni ajungi fix de unde ai plecat sau mai rau.

Romanii care au dormit la economia de baza din liceu cred ca statul poate marii magic salariile la 1000 de euro, da nu vrea. Fara tina cont ca dupa o sa dea 10 euro pe o paine ca rasplata.

| Brizbriz a răspuns:

Pentru ca la noi politicienii sunt mai HOTI decat la unguri
alta intrebare big grin

| goguPatent a răspuns (pentru Brizbriz):

Și cum explici că țările în care politicienii sunt vizibil mai corecți si competenți decât Ungaria nu au plafonat preturile?

Sa fie oare din cauză că Orban e un populist care a făcut asta doar pentru voturi, plafonarea prețurilor de către guvern nefiind o practică sănătoasă economic? Hmmm

| Brizbriz a răspuns (pentru goguPatent):

"acum 8 minute | goguPatent a răspuns (pentru Brizbriz):
Și cum explici că țările în care politicienii sunt vizibil mai corecți si competenți decât Ungaria nu au plafonat preturile?"

lul, dragut argument, cam ignorant, dar dragut
ce ignori tu, nu stiu daca intentionat sau nu, e ca in tarile alea salariu minim pe economie e de 1500euro, la noi nu e nici 1500lei
deci... pentru ca, oamenii de rand, ISI PERMIT

in puii mei dude, in state pretul benzinei a sarit de 5$ care e de vreo 4 ori mai mult ca in Romania si nu l-au plafonat

| goguPatent a răspuns (pentru Brizbriz):

Auzi, da tu stii de ce aia au 1500 euro pe economie?
Pentru ca statul nu a intervenit cu masuri populiste precum plafonari de preturi.

Si nu stiu scuza asta cu la noi nu isi permit... pai cum nu isi permit benzina cand Bucurestiul nu a fost niciodata atat de aglomerat. Acum 2 ani inainte de pandemie cand era 4.5 lei benzina nu era atat trafic.

PS. Vad ca nu ai nicio idee cat costa benzina in SUA. Asa ca ma indoiesc de cat intelegi unele chestii.
Pretul benzinei in SUA e 1.2 euro, cam jumate cat prin Europa de Nord.

| suntserios a răspuns (pentru Brizbriz):

Da parca le stiai pe toate, ca tu cercetai si gandeai si nu erai o mica credincioasa. Asta cu pretul benzinei nu prea ai cercetato asa e?

| Brizbriz a răspuns (pentru goguPatent):

"acum 2 ore | goguPatent a răspuns (pentru Brizbriz):
Auzi, da tu stii de ce aia au 1500 euro pe economie?"

dap, stiu foarte bine ce e aia, chrii si internet mult mai scumpe, mancare mai ieftina, iar benzina destul de ieftina sa isi permita, deci, cum spui tu

| Brizbriz a răspuns (pentru suntserios):

"acum o oră | suntserios a răspuns (pentru Brizbriz):
Da parca le stiai pe toate"

nu, tu le stii pe toate si te pui de-a curmezisul ORICE AR FI, oricat de bine ar stii cineva ce spune

... WHATEVER!

| anonimuIl a răspuns:

Dacă ajunge benzina sau motorina 12 lei deja o să cam înceapă să fie sărăcie ca acum 20 de ani.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ungurii incalca dreptul UE cu asta in mod vadit. Prin iulie-august ar trebui sa auzim despre procedura de infringement.
In plus, Ungurii au mai plafonat si limita de alimentare, problema mai mare pentru transportatori unde e mai complicat.
Deci, sure, si noi putem, dar ne va costa in viitor prin amenzi (cel mai probabil) de la UE.

Stii cum e, ne place ca plecam in UE cand vrem, lucram cand vrem. Trebuie sa respectam si un criteriu fundamental care e necesar la aderare: piata libera. Ca o fi bine, ca o fi rau, asta e alta discutie.

| Editocroci a răspuns:

Pentru că ungurii au autorități cărora le pasă, noi avem profitori.

| goguPatent a răspuns (pentru Editocroci):

Cum explici că din toată Europa doar ungurii au făcut acesta mișcare și restul statelor niciun? O fi Ungaria cel mai prosper stat din UE sau cel mai populist?

| Editocroci a răspuns (pentru goguPatent):

Mă îndoiesc că ungurii sunt singurii care au făcut asta. Dar am citit recent într-un ziar că ungurii vor avea pensii și salarii mărite și reduceri de TVA. Asta zic ziarele.

Mai enumera niste state din UE sau macar Europa care au luat masura asta te rog.

| mi25 a răspuns (pentru Editocroci):

Daca nu cunosti economie nu iti mai da cu parerea.
Daca se plafoneaza preturile, statul plateste diferenta din buzunarul nostru.

Nu știu.

Și atunci care a fost scopul răspunsului tau?

Auzi, dacă nu prea te duce bidonu e problema ta.

| Editocroci a răspuns:

Și mai știi ce au ungurii și noi nu? Ei au pensii și salarii mărite și reduceri de TVA, am citit în nu mai știu ce ziar.

| mi25 a răspuns (pentru Editocroci):

Iarasi spun: daca nu stii economie, nu mai iti da cu parerea. Ca am mai auzit si promteritele spunand ca ar trebui sa se reduca acciza la carburanti.
S-ar face cea mai mare prostie sa se reduca TVA-ul si accizele acum. Ai urmarit ce s-a intamplat cand s-au scazut accizele si TVA-ul? Preturile au scazut cateva zile si apoi au revenit la acelasi nivel. Crezi ca daca se reduce TVA-ul si accizele la carburanti, pretul produselor va scadea? Asta o cred doar cei care nu gandesc. Ele vor creste in continuare, dar atunci nu vor fi nici fonduri pentru a ajuta pe cei saraci. Sau crezi ca statul este asa cum spunea Conu'Leonida a lui Caragiale: il intereseaza de ude aduce bani sa dea la saraci.

| scp3008 a răspuns:

Pentru ca in Ungaria politicienii tin la populatie, iar in Romania politicienii tin la taxele cat mai mari ale populatiei