| SingleForOne a întrebat:

De ce la căsătorie, femeia ia numele bărbatului? Este o regulă socială sau o lege, și anume, care ar fi (deși, nu cred)?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E doar o practica, dar nu e singura varianta. Legea 119/1996 privind actele de stare civila prevede mai multe posibilitati in cazul casatoriei, 3 mai exact. Fie un sot ia numele celuilalt sot(chiar si sotul poate lua numele sotiei), fie isi pastreaza amandoi numele lor, fie iau numele lor reunite(spre exemplu daca pe sot in cheama Ionescu si pe sotie Popescu, numele din casatorie poare fi Ionescu Popescu)

6 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Cred ca este o practica veche, o traditie care s-a transformat intr-un lucru tacit, asemeni normelor morale din societate.

| NunuNini a răspuns:

Nu este lege. Este o obisnuinta. De pe vremea cand barbatul avea casa si isi ducea nevasta acasa. Iar femeia venea cu "zestrea". Adica, perne, plapume, presuri tesute, covoare, etc, cum era in vremurile alea.

| Tudor_Andrei_2000_5tm6 a răspuns:

Este doar o traditie, nu e nimic obligatoriu, de altfel si barbatul poate lua numele femei sau pot sa si pastreze fiecare numele lui.

| Mihail2020 a răspuns:

Da si nu.
Nu-i o obligatie, ea poate sa ramana cu numele de familie, sa il schimbe sau sotul sa ea numele sotiei.
Dar aceste lucruri sunt ceva care depinde de anumiti factori.
In comun acord cand te casatoresti trebuie sa iti schimbi numele (lege civila, difera de la o tara la alta).
Codul civil difera mai mult sau mai putin depinde si de undes originile/traditiile.
Mai jos voi pune si codul Civil dar inainte inca o data zic, nu-i obligatoriu sa il schimbi, schimbarea se face in comun acord cu ambele parti (sot/sotie). Dreptul familiei. Casatorie. Regimuri matrimoniale Filiatia editia 5 art 282cod civil.

Noul Cod civil. Note. Corelații. Explicații, ediția 1
Cu privire la alegerea numelui de familie, de către viitorii soți, art. 282 noul C. civ. preia dispozițiile art. 27 alin. (2) Codul familiei., prevăzând, în plus (teza aII-a), oapatra posibilitate, anume aceea potrivit căreia un soț poate opta pentru păstrarea numelui avut înainte de căsătorie, iar celălalt pentru numele lor reunite.
Observăm, totodată, că, spre deosebire de Codul familiei care, prin art. 27 alin. (1), raporta alegerea numelui de familie până, cel mai târziu, la momentul încheierii căsătoriei, noul Cod civil impune viitorilor soți respectarea unui alt moment, anume până la depunerea declarației de căsătorie, în cuprinsul căreia vor indica, astfel cum am menționat la articolul precedent, numele de familie ales.

Dreptul familiei. Căsătoria. Regimuri matrimoniale. Filiația, ediția 5
În ceea ce privește numele de căsătorie, viitorii soți trebuie să opteze pentru una din variantele limitativ prevăzute prin art. 282 C. civ.: fie pentru nume de familie diferite prin păstrarea, de către fiecare dintre soți, anumelui purtat înainte de încheierea acestei căsătorii, fie pentru un nume de familie comun care poate fi al unuia dintre soți sau numele lor reunite, fie pentru ovariantă intermediară, necunoscută în legislația anterioară, anume ca unul dintre soți să-și păstreze numele dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite.

Noul Cod civil. Comentariu pe articole, ediția 2
1. Data declarației privitoare la numele de familie ales. Spre deosebire de reglementarea anterioară ce permitea amânarea deciziei referitoare la nume până în momentul încheierii căsătoriei art. 27 alin. (1) Codul familiei.], conform prevederilor noului Cod civil viitorii soți sunt ținuți să facă alegerea până la depunerea declarației de căsătorie, în cuprinsul căreia vor face mențiune cu privire la numele de familie pe care îl va purta fiecare în timpul căsătoriei (art. 281 noul C. civ.).

Drept civil. Persoanele. În reglementarea noul C. civ., ediția 4
Părinții au un nume de familie comun dacă la încheierea căsătoriei au declarat, conform art. 282 C. civ., că vor purta în timpul căsătoriei un nume comun, care poate fi numele unuia dintre ei sau poate fi format din numele lor reunite. În aceste situații copilul dobândește numele de familie prin efectul exclusiv al filiației, independent de orice manifestare de voință apărinților.

Comentariile Codului civil - Familia (art. 258-534)
89. Declararea numelui de familie. Soții declară numele de fami­lie pe care s-au învoit să-l poarte în căsătorie, în fața ofițerului de stare civilă, fie odată cu depunerea declarației de căsătorie, fie ulterior, dar până la momentul încheierii căsătoriei [art. 48 alin. (1) din Metodologie]. Dacă înțelegerea referitoare la numele de familie a intervenit după depunerea declarației, dar înainte de a se încheia căsătoria, această înțelegere se consemnează într-o declarație scrisă care se anexează la declarația inițială.

| DonEduardo a răspuns (pentru Tudor_Andrei_2000_5tm6):

Ti-as da funda.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu e obligatoriu sa ia numele si el poate lua numele ei sau pot lua amandoi ambele nume sau tot felul de situatii.
Inainte femeia era o proprietate de aia se lua numele barbatului, parintii o dadeau ca pe un bun barbatului, o vindeau caci casatoriile erau aranjate unele chiar de la nastere. Multe nu aveau cuvant de spus happy
Traditii scarboase.