| Elenaaa23 a întrebat:

De ce nu pot armata/politia si judecatorii sa candideze la un loc in parlamentul Romaniei? Ne-a spus profesorul de civica la scoala, dar nu a vrut sa ne spuna si de ce, iar eu sunt foarte curioasa.

Răspuns Câştigător
| Estera123 a răspuns:

Daca o sa te duci la o facultate de stiinte politice, drept sau administratie publica(si acolo se face putin drept constitutional) o sa inveti despre separarea puterilor in stat. Adica puterea legislativa (parlamentul, guvernul), puterea executiva (politia, armata) si puterea judecatoreasca (judecatorii) trebuie sa fie separate pentru ca altfel nu s-ar mai respecta principiul de mai sus, abuzandu-se de putere, primanad una din puterile de care s-a abuzat, ele trebuind sa fie pe picior de egalitate ca forta de constrangere.

9 răspunsuri:
| Elenaaa23 explică:

Dar ce ai spus tu acolo nu imi raspunde la intrebare(sau poate ca nu inteleg eu).
Oricum, multumesc ca ai incercat happy

| Elenaaa23 explică:

Din ce am gasit eu pe net stiu ca nu ar avea voie deoarece ar putea abuza de putere. Dar nu sunt sigura ca asta inseamna.

| Elenaaa23 explică:

Nu mi-am raspuns singura laughing am explicat. tongue

| Elenaaa23 explică:

Acum am inteles. happy
Multumesc tuturor pentru ajutor.

| Azµre a răspuns:

Pentru ca asa este scris in Constitutie in Articolul 40 alineatul 3)
"Nu pot face parte din partide politice judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică."
Ca sa intelegi Constitutia Romaniei este o lege, prima lege in stat sau legea fundamentala care reglementeaza principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertatile si indatoririle cetatenilor si autoritatilor publice fundamentale.

| Răducanu_Rareş_1998 a răspuns:

Care e numele tau adevarat, Capsunikka?

| Elenaaa23 explică (pentru Răducanu_Rareş_1998):

De ce intrebi? happy

| CrYFu12 a răspuns (pentru Elenaaa23):

Ba, voi sunteti de la Take si vreti sa va faceti tema laughing?

| Elenaaa23 explică (pentru CrYFu12):

Nu sunt de la Take. Si nici nu vreau sa imi fac tema. Dupa cum am spus in intrebare eram doar curioasa sa stiu de ce pentru ca profu' nu a vrut sa ne spuna. happy
xoxo