Daca o sa te duci la o facultate de stiinte politice, drept sau administratie publica(si acolo se face putin drept constitutional) o sa inveti despre separarea puterilor in stat. Adica puterea legislativa (parlamentul, guvernul), puterea executiva (politia, armata) si puterea judecatoreasca (judecatorii) trebuie sa fie separate pentru ca altfel nu s-ar mai respecta principiul de mai sus, abuzandu-se de putere, primanad una din puterile de care s-a abuzat, ele trebuind sa fie pe picior de egalitate ca forta de constrangere.
Dar ce ai spus tu acolo nu imi raspunde la intrebare(sau poate ca nu inteleg eu).
Oricum, multumesc ca ai incercat
Din ce am gasit eu pe net stiu ca nu ar avea voie deoarece ar putea abuza de putere. Dar nu sunt sigura ca asta inseamna.
Pentru ca asa este scris in Constitutie in Articolul 40 alineatul 3)
"Nu pot face parte din partide politice judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică."
Ca sa intelegi Constitutia Romaniei este o lege, prima lege in stat sau legea fundamentala care reglementeaza principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertatile si indatoririle cetatenilor si autoritatilor publice fundamentale.
anonim_4396 întreabă: