Las o asa, nu ma înțeleg cu tine. Dar se vede de la o posta diferența între generatia mea și generatia lor. Și ma refer la marea majoritate nu o minoritate de inteligenți.
Măcar la noi e cota unica (marele avantaj al Romaniei).
La noi indiferent de salariu plătești aceleași taxe. În occident cota taxelor creste odată cu salariul.
Nu exista un raspuns general valabil. Fiecare om traieste in conditii diferite si are nevoi diferite.
Salut.
Salariul vine în funcție de responsabilitate, deci depinde mult și de job, ca să ți se pară salariul mic sau mare. Cei care spun că "abia se descurcă" cu 7000 lei (chiar și cu plata utilităților la zi), țin să cred că sunt persoane care le cam place să plătească mult orice poftă și evident marca cam la orice cumpără, am cunoscut ceva persoane care au fost învățați cu bani mulți și la ei 100 lei era ca la tine sau la mine 1 leu, nici măcar 10 lei, adică atât de ușor îl obțineau și-l cheltuiau, ce n-aș fi avut și eu o zi ca a lor doar să văd cum e să trăiești aparent bine. Am trăit în casă, mai demult, 3 persoane cu nici 2000 lei. Normal că era cam rău, că plăteam și toate utilitățile și mai rămâneam cu vreo ~1500 lei care trebuiau asigurate alimentele în principiu, dar și alte consumații prin casă.
Am avut ocazia anul trecut să merg cu niște persoane (noroc că eram prieten cu băiatul lor, și așa m-au luat și pe mine, altfel...) și am stat o săptămână la Poiana Brașov la un hotel de 4 stele parcă. Au plătit pentru mine cei drept tot pentru săptămâna aia (cu toate că am mers doar de curiozitate și la invitația lor, nu sunt eu deloc un fan al munților, dar zona trebuie să recunosc că nu ajung chiar toți), și eu sunt destul de economic că așa îmi place să fiu indiferent de câți bani am avut vreodată sau cine plătește (am avut și perioade bune, trebuie să recunosc, dar au fost rare și nu foarte lungi), vedeam prin meniurile alea niște prețuri la unele mâncăruri de aproape mă cruceam, pentru mine era enorm de mult 45 lei ce în mod normal nu era nici măcar 10 lei, dar ei comandau ce le pofta inima însă la fel îmi ofereau și mie libertatea asta și plăteau și cu ceva bacșiș. Astfel că vreau să zic că unul dintre ei, mai exact mama amicului meu, se "plângea" de bani, că ei nu au decât "7000 lei" salariu (ce minciună) de om (cineva mi-a confirmat că iau peste 10.000 lei de om) apoi dacă tu te plângi eu ce să mai zic, care eram chiar vai și amar că asta a fost să fie atunci? Să fi trăit ca mine anul 2019 vreo câteva zile bune, ce să mai zic de luni, cred că s-ar fi spânzurat să fi trăit ca mine când nu am avut chiar niciun leu...
Deci, în concluzie - depinde pe cine întrebi și pe ce meserie. Unii vor mult, dar nu-ți oferă calitate în meseria lor (de regulă oamenii care cer mult sunt și oamenii care pentru ei orice deget mișcat înseamnă efort mare), iar alții sunt mulțumiți cu cât le dai și-ți oferă o calitate chiar bună în munca lor. Să zicem că salariul minim pe economie (adică orice ai lucra, iei minim banii ăștia) să fi fost 4000 lei net, la prețurile noastre.
De adăugat că depinde și unde trăiești, că am citit un pic comentariile colegilor. Într-un oraș mare, sunt cereri mari. Am trăit în București cu bani foarte puțini și a fost foarte rău, că nu prea aveam pe atunci control în privința asta, dacă trăiam la țară parcă nu mai era chiar așa că la țară de regulă lumea e mai săracă, astfel că nu mă mai simțeam atât de străin (mai bine bogat la țară, decât sărac la oraș).
Stii care e marea problema? Ca ANAF-ul nu isi face treaba cum ar trebui. Uite, eu personal cunosc vreo 3 familii de milionari in EUR (care RULEAZA banii aia la greu, si fac bani pe bune, au niste zeci-sute-chiar peste o mie de angajati in unul dintre cazuri, nu au vindut pamintul retrocedat al bunicii si acum stau cu fundul pe 1-2 milioane de EUR si nu fac nimic-nimic cu ei) si in nici unul dintre cazuri copiii lor nu arunca cu bani aiurea. Banii pe care imbecilii astia cu Bentley sau Lamborghini in Mamaia ii arunca intr-o seara, familiile respective ii folosesc intr-un weekend la Monte Carlo. Toata familia. P.S. Problema nu o punem cu "pe vremea noastra" ci in stilul - ce vedem interesant si care sa ne inspire in vreun mod din ceea ce vedem la pitziponcii de Mamaia. Pe scurt, nimic. Am lucrat pe litoral prin 2002, era si atunci o nebuneala si o fitzosenie pe ici-colea, mama-mama. Uite, eu as da de exemplu 1-2 milioane de coco ca sa zbor in spatiu, sau sa zicem vreo cateva sute bune (cred ca bate spre 2-3000 RON acum) pentru macar un salt cu parasuta, insa in vecii-vecilor nu o sa ma duc intr-un club de fite sa dau nu-stiu-cit pe o sampanie sau un pahar de whisky. Mai degraba imi cumpar o sticla de sampanie sau whisky scump si o beau acasa, linistit.
Fabiii întreabă: